 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krok 1 Przygotowujemy miseczki z rozpuszczonymi w wodzie barwnikami (naturalnymi lub sztucznymi) . Jeśli jest to barwnik naturalny musimy poczekać, aż.
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
People use lots of water for drinking, cooking and washing, but even more for producing things such as food, paper, cotton clothes, cars, toys… Ludzie.
Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.
Podstawowe gorące desery
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
‘Do you know how much water…?’
La Chandeleur.
Desery z owoców.
Piramida zdrowego żywienia
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Jan Paweł II.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
CUPCAKES.
MIKOŁAJ MIKULSKI NG nr. 9 ,,PRIMUS”
Amerukanskie jedzenie
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Mateusz Boguń prezentuje presents.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Autor: (imię i Nazwisko)
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Sałatka z kurczaka i Fettuccine po Tajlandzku połówki kurzych piersi bez kości i skóry (około 440 g) g makaronu Fettuccine 3. 2 łyżeczki.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Do chleba rano wstawać trzeba.
smiletemplates
Autumn recipes from Poland. Mushrooms sauce Mushrooms sauce by Maja Kister Ingredients: 300 grams of mushrooms 1 onion 200 grams of sour cream Fresh.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
C HRISTMAS DISHES IN P OLAND Recipies prepared by Polish students.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Tradycyjne potrawy naszych przodków. Do XVI wieku kuchnia staropolska była raczej uboga. Polacy jedli dużo kaszy i warzyw, takich jak : groszek, rzepa,
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
TUSCAN TASTES. OMELETTE WITH ZUCCHINI SKŁADNIKI- INGREDIENTS 1 DUŻA CUKINIA - 1 LARGE ZUCCHINI 3 JAJA – 3 EGGS 2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK SPOONS OF.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Legenda litwińskich potraw
CHRISTMAS IN POLAND.
Robimy zakupy, czyli z matematyką na co dzień
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Dumplings with spinach Pierogi ze szpinakiem/
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Koszyczek wielkanocny
Shrek cake Ciasto „Szrek”
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

 8 tablespoons butter  8 łyżek stołowych masła  1 cup all-purpose flour  Jedna szklanka uniwersalnej mąki  1 ¾ cups milk  1 ¾ szklanki mleka  3 large eggs  3 duże jajka  ½ teaspoon vanilla extract  ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego  ¼ teaspoon salt  ¼ łyżeczki soli  maple syrup and fresh fruit, for garnish  syrop klonowy oraz owoce do dekoracji

Melt Melt 4 tablespoons butter in a skillet. Combine the flour, milk, eggs, melted butter, vanilla and salt in a blender; process until smooth. Stop Stop 4 łyżki masła na patelni. Zmieszaj w blenderze mąkę, mleko, jajka, stopione masło, wanilię oraz sól do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

Preheat Preheat the oven to 200 degrees. Warm the same skillet over medium heat until a drop of water bounces and sizzles. Nagrzej Nagrzej piekarnik do 200stopni C. Rozgrzej tę samą patelnie do średniej temperatury aż krople wody zaczną skwierczeć. Add Add 1 teaspoon butter; turn to coat the pan with the melted butter. Pour in a scant 1/3 cup batter and quickly swirl the pan to evenly coat the bottom. Dodaj Dodaj 1 łyżeczkę masła, obracaj patelnią tak, by całą jej powierzchnię pokryć roztopionym masłem. Nalej na patelnię 1/3 szklanki wcześniej przygotowanej mieszanki i szybko rozprowadzić by równomiernie pokryć jej dno.

Cook Cook until the pancake sets, 1 to 1 1/2 minutes. Using a rubber spatula, carefully lift the pancake by the edges and flip; cook until lightly golden on the other side, 15 to 30 seconds. Smaż Smaż aż do ścięcia się naleśników, od jednej do półtorej minuty, używając gumowej łopatki ; ostrożnie podnoś naleśnika za krawędzie i przekręć. Smaż do czasu uzyskania koloru jasnego złota na drugiej stronie, od 15 do 30 sekund.

Transfer Transfer to a plate; keep warm in the oven while making the others. Repeat with the remaining butter and batter to make about 12 pancakes. Przenieś Przenieś na talerz, trzymaj w ciepłym piekarniku w czasie robienia kolejnych naleśników. Powtórz wszystko z pozostałym masłem oraz masą do przygotowania ok. 12 naleśników. Fold or roll Fold or roll and serve with syrup and fresh fruit. Złóż Złóż naleśniki i podaj je z syropem i świeżymi owocami.

 all-purpose  all-purpose – uniwersalny  evenly  evenly – równomiernie  garnish  garnish – dekorować  melt  melt – rozpuścić  oven  oven – piekarnik  preheat  preheat – nagrzać  rubber spatula  rubber spatula – łopatka z gumy

Enjoy your meal