Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Nikotyna – Twój Wróg.
Advertisements

Chroń środowisko- segreguj odpady
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
[Aleksander Dziedzic]
Chcę żyć ekologicznie.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Poznajemy składniki żywności !
Metale i stopy metali.
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
Zanieczyszczenia chemiczne - technologiczne
Zanieczyszczenia biologiczne
Zanieczyszczenia fizyczne
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
KWAŚNE DESZCZE.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
OCHRONA ŚRODOWISKA Magdalena Swinarska
CYNK Autor: Martyna Krynke
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
METALE NIEŻELAZNE I ICH STOPY
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zasady zdrowego żywienia
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
Owoce i warzywa oraz ich rola w naszym życiu.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Chemia w życiu codziennym.
WOKÓŁ METALI Metale – pierwiastki chemiczne charakteryzujące się obecnością w sieci krystalicznej elektronów swobodnych (niezwiązanych).
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Sole w życiu człowieka.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Autorzy: Adrianna Przybylska
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Owoce i warzywa.
Program „Trzymaj formę!” w roku szkolnym 2015/16 st. asystent Aleksandra Wasilewska Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Rodzaje opakowań Przechowywanie odczynników chemicznych
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Rodzaje substancji leczniczych
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Dlaczego niektóre metale ulegają niszczeniu – korozji?
PRZYCZYNY I SKUTKI DEGRADACJI GLEB
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Magnez i jego związki Właściwości fizyczne magnezu
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
Fizyka a ekologia.
SMOG Klaudia Stachniuk 1b G.
Elektrośmieci.
Czy klimat ma wpływ na konflikty na świecie? Wiktoria Maziarka Maja Kołodziejczyk Katarzyna Strzępek.
Elektrolity i nieelektrolity
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Kwas askorbinowy .
WYROBY ZE STALI NIERDZEWNEJ. ZASTOSOWANIE STALI NIERDZEWNYCH Stal nierdzewna jest materiałem wyjątkowo trwałym, praktycznym, a także spełnia wymagania.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct, Drezno, maj 2016 Europejski charakter edukacji zawodowej uczniów z Jarosławskiego „Spo ż ywczaka” PL01-KA Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ SEKTOR: Kształcenie i szkolenie zawodowe AKCJA 1 „Mobilno ść osób ucz ą cych si ę i kadry w ramach kształcenia zawodowego”

Prezentacja multimedialna Aluminium – jak wpływa na nasz organizm

Aluminium – niezdemaskowany wróg Aluminium jest naturalnie wszechobecne na powierzchni ziemi. Ale to jego rozpuszczalna forma, produkowana przez przemysł stanowi problem dla naszego zdrowia. Aluminium jest twarde, lekkie i odporne na korozję. Właśnie ze względu na te właściwości stało się metalem powszechnie stosowanym w naszym codziennym życiu. No i dlatego współczesny człowiek przyjmuje go w zbyt dużej ilości. Aluminium działa toksycznie na nasz organizm.

Jakimi drogami aluminium dostaje się do naszego organizmu? Aluminium może przeniknąć do naszego organizmu drogą pokarmową: razem z żywnością, która go zawiera (dodatki chemiczne, gotowanie w aluminiowych garnkach, opakowania wysłane aluminium), razem z lekarstwami osłaniającymi przewód pokarmowy, działającymi neutralizująco na kwasy żołądkowe, np. zawiera go popularne lekarstwo na nadkwasotę Gaviscon, razem z wodą, do której w procesie oczyszczania dodano sole glinu.

Aluminium w żywności Aluminium naturalnie występuje w glebie. Zanieczyszczenie środowiska, a dokładniej kwaśne deszcze, sprawiają, ze jest ono łatwiej przyswajalne dla organizmów żywych. W związku z tym ślady aluminium występują w roślinach (owoce, warzywa), a także mięsie, które spożywamy. Przemysł spożywczy stosuje substancje na bazie aluminium jako emulgatory,

Gotowanie w garnkach aluminiowych Inną przyczyną przenikania aluminium jest gotowanie potraw bardzo kwasach lub bardzo alkalicznych w garnkach z aluminium. Metal ten bowiem ulega rozpuszczeniu i przenika do żywności. Nasze babcie wiedziały, że np. gotowanie kompotu z rabarbaru wspaniale oczyszcza aluminiowe garnki. Ale nie tylko rabarbar trawi aluminiowy sprzęt kuchenny. Takie samo działanie mają również pomidory, kapusta, szpinak, sosy zawierające ocet, kawa. Dlatego lepiej byłoby zastąpić garnki aluminiowe sprzętem z materiału bardziej obojętnego jak stal nierdzewna lub pyreks. A przynajmniej nie stosować ich do gotowania potraw bardzo zasadowych lub bardzo kwaśnych.

Aluminium może przyczynić się do powstawania chorób płuc. Aluminium może również odkładać się w mózgu. Aluminium może mięć swój udział w powstawaniu osteoporozy. Aluminium ma działanie neurotoksyczne.

Kilka prostych rad, jak ograniczyć podtruwanie własnego organizmu aluminium : Zastąp garnki z aluminium, garnkami z stali nierdzewnej lub pireksu. Unikaj stosowania folii aluminiowej, szczególnie do owijania żywności bardzo kwaśnej lub bardzo zasadowej. Nie kupuj soków oraz innej żywności w metalowych puszkach. Ich wyściółka może zawierać aluminium. Filtruj wodę z kranu. Unikaj przyjmowania leków zobojętniających soki żołądkowe na bazie glinu. Unikaj żywności przetworzonej, zawierającej dodatki aluminium.

Test na przenikalność aluminium do żywności podczas miesięcznej praktyki

Prezentacje multimedialną wykonała uczennica Klaudia Kisielewicz z klasa 3 aTa Technik analityk Jarosław,