NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Dodatki do żywności „E”
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
SÓL – dobro czy zło?.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Zapraszam na prezentację
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Czy sól jest zdrowa?.
,,Śmieciowe jedzenie” to produkty o wysokiej zawartości tłuszczy i cukrów oraz sztucznych ulepszaczy i barwników.
ODŻYWIANIE. DIETA Dieta to sposób odżywiania (dobry lub zły). Zła dieta prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też osłabia odporność, co z kolei prowadzi.
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
OBIAD dla uczestników szkolenia
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU CZY WIESZ CO JESZ? NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU

Co to jest glutaminian sodu? Glutamina (kwas glutaminowy) to naturalnie występujący składnik, który znajduje się w wielu produktach spożywczych. Jego naturalne stężenie zwykle nie przekracza 0,1 g/100 g produktu. Jednak obecnie stosuje się go w coraz większej ilości w celu wydobycia i wzmocnienia smaku produktów spożywczych. Dodaje się go w ilościach 0,2- 0,8 g/100 g do jednego produktu. Ze względu na to , że jest wszechobecny w naszym pożywieniu, jego duże stężenie stanowi niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia.

W jakich produktach jest najwięcej glutaminy? zupy i sosy w proszku

większość przypraw

fast foody

chipsy

wędliny i konserwy

Skąd się wziął w przemyśle spożywczym? W 1908 r. japoński uczony prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy (wodorostu) kwas glutaminowy, który sam w sobie nie ma wyrazistego smaku, ale doskonale podkreśla intensywność innych. W Ameryce upowszechnił się po II wojnie światowej, kiedy okazało się, że racje żywnościowe japońskich żołnierzy mają ciekawy i wyrazisty smak, właśnie za sprawą tej substancji.

CZY GLUTAMINIAN SODU JEST NIEBEZPIECZNY? Badania przeprowadzone na myszach dowodzą, że TAK!!!

zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości  niekorzystnie wpływa na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe (zwiotczenie mięsni) powoduje zmiany w zachowaniach, w tym nadpobudliwość i agresję uszkadza siatkówkę oka i może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych

osoby z alergiami powinny całkowicie wyeliminować produkty zawierające glutaminian sodu: chociaż sam nie uczula, może wywołać atak epileptyczny, a nawet sparaliżować układ oddechowy nadmierne spożycie E 621 może być przyczyną tzw.syndromu chińskiej restauracji: zawrotów głowy, palpitacji serca, nadmiernej potliwości, niepokoju i podrażnienia śluzówki żołądka.

Można a nawet należy zastąpić go zamiennikami np.: kostki rosołowe – świeże warzywa, oliwka, zioła, m.in. tymianek, estragon, lubczyk vegeta – sól morska, świeże warzywa sól ziołowa – lekko podprażane i zmielone ziarno sezamu oraz siemienia lnianego w stosunku 1:1 wymieszane z solą morską zupa z proszku, np. barszczyk – sok z kiszonych buraczków

Lubczyk –”maggi z ogródka”

sos pomidorowy instant do makaronu – warto w sezonie zrobić pasteryzowane przetarte soki z pomidorów, z których można przygotować sos, dodając oliwkę i zioła: oregano, bazylię, szczyptę ostrej papryczki keczup – keczup domowy (duszone pomidory bez skórki na gęsto z dodatkiem oliwki, cynamonu, papryczki, pieprzu, miodu gryczanego i soli morskiej)

chipsy czy paluszki słone – ugotowana cieciorka a następnie prażona na oliwce z solą morską, prażone pestki z dyni z solą morską, prażone migdały z solą morską majonez – jogurt naturalny z ziołami, np. koperkiem konserwy mięsne, wędliny – pieczone mięso w ziołach: majeranku, lubczyku, papryczce, tymianku, estragonie, z czosnkiem i solą.