Przepis na migdały. Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ewa Pirożnikow Uniwersytet w Białymstoku Instytut Biologii
Advertisements

 Ich rodzaje i odmiany 
Jak manipulować czasem generacji u drzew. Dorota Feret, Anna Noatyńska
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Warzywa Europejskie.
Rośliny oleiste, włókniste, używki
[Aleksander Dziedzic]
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Miś Koala.
Rośliny uprawne i chwasty
Nieświadoma selekcja pradawnych roślin uprawnych
Wykorzystywanie roślin w życiu człowieka
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Obserwacja kiełkowania nasienia fasoli
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
IV Rolniczy Festiwal Nauki
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Zdrowe Odżywianie.
Liście Piątnica, r..
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
ŻYCIE LUDZI W OAZIE NA SAHARZE
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Jedz żółte owoce i warzywa
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Tytuł projektu badawczo-naukowego:
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
TU BI SZWAT Nowy rok drzew. TU bi Szwat Jest to 15 dzień miesiąca Szwat Obchodzimy go zazwyczaj z rodziną i przyjaciółmi Spożywamy co najmniej 7 owoców.
Hodowla i uprawa pomidora
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
PRZYRODA BUDZI SIĘ DO ŻYCIA
Przyjaciel lasu MRÓWKA.
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
OWOCE i ich właściwości.
Szukamy Przyjaciół Lasu.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Dzień pierwszy W pierwszym dniu Bóg stworzył niebo i ziemię, które są ogarnięte wodą. W tym dniu Bóg oddziela także światło (dnia) od ciemności (nocy).
Michał Rogala Przyjaciele Lasu.
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
Rośliny wytwarzające kwiaty i nasiona
Owoce.
Historia życia jednej rośliny
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Za i przeciw biopaliwom
ROŚLINY NASIENNE.
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Metody Komunikacji.
Wpływ różnych napojów na wzrost i rozwój roślin
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
1.20. Cykl życiowy rośliny nasiennej
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
OCHRONA PRAWNA ODMIAN ROŚLIN I ODSTĘPSTWO ROLNE Agencja Nasienna Sp. z o.o. w Lesznie tel fax Kleszczewo 15 październik.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Zdrowe Odżywianie!! Imię i nazwisko. Zdrowe odżywianie się! Zdrowe żywienia - Zdrowe żywienia - sposób odżywiania, sposób odżywiania, polegający na polegający.
Wykonała: Barbara Minczewska
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Jak ziemniaki zawładnęły światem. Nasz pożywny i popularny ziemniak wywodzi się z południowego Peru, gdzie jego pierwsze uprawy pojawiły się już 8.
Zdrowy posiłek każdego dnia
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

Przepis na migdały

Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Początki procesu udomawiania -> 8 tysięcy lat p.n.e. Początki procesu udomawiania -> 8 tysięcy lat p.n.e. Rozprzestrzenianie się roślin: Rozprzestrzenianie się roślin: Wiatr Wiatr Woda Woda Zwierzęta Zwierzęta Rośliny wabią smacznym miękiszem zwierzęta. Ich pestki przechodzą przez układ trawienny i nietknięte wydalane są wraz z kałem. Rośliny wabią smacznym miękiszem zwierzęta. Ich pestki przechodzą przez układ trawienny i nietknięte wydalane są wraz z kałem.

„Śmietniska oraz latryny stały się pierwszymi laboratoriami badawczymi rolnictwa” Pierwsi rolnicy rozpoczęli celową uprawę roślin, nieświadomie używając do siania nasion znajdujących się w dużych owocach, nie zdając sobie sprawy z praw genetycznych, zgodnie z którymi z nasion znajdujących się w dużych owocach wyrastają zwykle jeszcze większe. Pierwsi rolnicy rozpoczęli celową uprawę roślin, nieświadomie używając do siania nasion znajdujących się w dużych owocach, nie zdając sobie sprawy z praw genetycznych, zgodnie z którymi z nasion znajdujących się w dużych owocach wyrastają zwykle jeszcze większe.

Dzikie migdały Dzikie migdały jak i większość dzikich nasion zawiera amygdalinę, powodującą ich gorzki smak. Dzikie migdały jak i większość dzikich nasion zawiera amygdalinę, powodującą ich gorzki smak. Z substancji tej w pewnych warunkach powstaje kwas pruski (cyjanowodór), którego większe stężenie może spowodować zatrucie. Z substancji tej w pewnych warunkach powstaje kwas pruski (cyjanowodór), którego większe stężenie może spowodować zatrucie.

Czasami w migdałach zachodzi mutacja powodująca brak amygdaliny. Rośliny te wymierają w naturalnych warunkach ponieważ ich nasiona zostają zjedzone przez zwierzęta. Prawdopodobnie ciekawość ludzka lub głód spowodowały odnalezienie jadalnych migdałów. Początkowo siali je na własnych śmietnikach a później celowo w sadach. Rośliny te udomowiono przed trzecim tysiącleciem we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.

Nasiona jadalnych migdałów odnaleziono w grobie Tutenchamonoa, razem z innymi rodzajami pokarmów.

Rośliny uprawne, których dziko rosnący przodkowie mieli gorzki smak: Arbuz Arbuz Ziemniak Ziemniak Bakłażan Bakłażan Kapusta Kapusta

Cechy roślin, którymi kierowali się łowcy-zbieracze w czasie selekcji: Wielkość i smak owoców Wielkość i smak owoców Mięsistość Mięsistość Liczba pestek Liczba pestek Długość włókien Długość włókien Oleistość Oleistość

Oliwki były jednym z drzew, które udomowiono najwcześniej w basenie Morza Śródziemnego bo już około czwartego tysiąclecia. Odmiany udomowione są większe i mają większą zawartość tłuszczu. Odmiany udomowione są większe i mają większą zawartość tłuszczu.

Potocznie uważa się, że rośliny uprawiano w celach spożywczych, a to niejadalny len należy do gatunków najwcześniej udomowionych. Rolnicy obu Ameryk i Starego Świata niezależnie od siebie starali się wydłużyć włókna okrywające nasiona bawełny.

Mutacje 1 Groch – zahamowanie pękania strąka. Groch – zahamowanie pękania strąka. Pszenica i jęczmień – zahamowanie procesu rozsiewania. (ok. 10 tys. lat temu – pierwsze ważne „ulepszenie” roślin) Pszenica i jęczmień – zahamowanie procesu rozsiewania. (ok. 10 tys. lat temu – pierwsze ważne „ulepszenie” roślin) 2 Wykształcenie mechanizmu powstrzymującego proces kiełkowania. Wykształcenie mechanizmu powstrzymującego proces kiełkowania. 3 Mutacje procesu rozrodczego – wydawanie owoców bez zapylenia i zdolność do samozapłodnienia Mutacje procesu rozrodczego – wydawanie owoców bez zapylenia i zdolność do samozapłodnienia

Selekcja wielokierunkowa Buraki udamawiano w zupełnie różnych celach, co doprowadziło do powstania różnych odmian. Buraki udamawiano w zupełnie różnych celach, co doprowadziło do powstania różnych odmian. Babilonia – buraki sadzono dla smacznych liści. Babilonia – buraki sadzono dla smacznych liści. Wyhodowano odmianę o jadalnych korzeniach. Wyhodowano odmianę o jadalnych korzeniach. XVIII wiek – burak cukrowy XVIII wiek – burak cukrowy

Dlaczego niektórych gatunków roślin do tej pory nie udało nam się udomowić? Analiza kolejności upraw na terenie Żyznego Półksiężyca. Analiza kolejności upraw na terenie Żyznego Półksiężyca.

Pierwszy etap Pierwszy etap Pierwsze uprawy pszenicy, jęczmienia i grochu nie nastręczały problemów i dawały owoce już po kilku miesiącach. Pierwsze uprawy pszenicy, jęczmienia i grochu nie nastręczały problemów i dawały owoce już po kilku miesiącach. Odmiany hodowlane w większości były samopylne. Odmiany hodowlane w większości były samopylne. Drugi etap Drugi etap Czwarte tysiąclecie – udomowienie pierwszych drzew owocowych i orzechów (figi, oliwki, daktyle, granaty, winorośl). Czwarte tysiąclecie – udomowienie pierwszych drzew owocowych i orzechów (figi, oliwki, daktyle, granaty, winorośl). Trzeci etap Trzeci etap Hodowla jabłoni, grusz, śliw i wiśni -> skomplikowany sposób rozmnażania. (technika szczepienia) Hodowla jabłoni, grusz, śliw i wiśni -> skomplikowany sposób rozmnażania. (technika szczepienia)

Dąb Roślina której do tej pory nie udało nam się udomowić. – żołędzie są pożywne, ale niesmaczne. Roślina której do tej pory nie udało nam się udomowić. – żołędzie są pożywne, ale niesmaczne. Przyczyny: Przyczyny: Wolne tępo wzrostu. Wolne tępo wzrostu. Ewolucja dostosowała żołędzie wielkością i smakiem do potrzeb wiewiórek. Ewolucja dostosowała żołędzie wielkością i smakiem do potrzeb wiewiórek. Prawdopodobnie z tych samych powodów nie udało się udomowić brzóz i orzeszników. Prawdopodobnie z tych samych powodów nie udało się udomowić brzóz i orzeszników.