Przepis na migdały
Udomowienie roślin Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Proces, w którym świadomie lub nieświadomie zmienia się cechy genetyczne roślin. Początki procesu udomawiania -> 8 tysięcy lat p.n.e. Początki procesu udomawiania -> 8 tysięcy lat p.n.e. Rozprzestrzenianie się roślin: Rozprzestrzenianie się roślin: Wiatr Wiatr Woda Woda Zwierzęta Zwierzęta Rośliny wabią smacznym miękiszem zwierzęta. Ich pestki przechodzą przez układ trawienny i nietknięte wydalane są wraz z kałem. Rośliny wabią smacznym miękiszem zwierzęta. Ich pestki przechodzą przez układ trawienny i nietknięte wydalane są wraz z kałem.
„Śmietniska oraz latryny stały się pierwszymi laboratoriami badawczymi rolnictwa” Pierwsi rolnicy rozpoczęli celową uprawę roślin, nieświadomie używając do siania nasion znajdujących się w dużych owocach, nie zdając sobie sprawy z praw genetycznych, zgodnie z którymi z nasion znajdujących się w dużych owocach wyrastają zwykle jeszcze większe. Pierwsi rolnicy rozpoczęli celową uprawę roślin, nieświadomie używając do siania nasion znajdujących się w dużych owocach, nie zdając sobie sprawy z praw genetycznych, zgodnie z którymi z nasion znajdujących się w dużych owocach wyrastają zwykle jeszcze większe.
Dzikie migdały Dzikie migdały jak i większość dzikich nasion zawiera amygdalinę, powodującą ich gorzki smak. Dzikie migdały jak i większość dzikich nasion zawiera amygdalinę, powodującą ich gorzki smak. Z substancji tej w pewnych warunkach powstaje kwas pruski (cyjanowodór), którego większe stężenie może spowodować zatrucie. Z substancji tej w pewnych warunkach powstaje kwas pruski (cyjanowodór), którego większe stężenie może spowodować zatrucie.
Czasami w migdałach zachodzi mutacja powodująca brak amygdaliny. Rośliny te wymierają w naturalnych warunkach ponieważ ich nasiona zostają zjedzone przez zwierzęta. Prawdopodobnie ciekawość ludzka lub głód spowodowały odnalezienie jadalnych migdałów. Początkowo siali je na własnych śmietnikach a później celowo w sadach. Rośliny te udomowiono przed trzecim tysiącleciem we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.
Nasiona jadalnych migdałów odnaleziono w grobie Tutenchamonoa, razem z innymi rodzajami pokarmów.
Rośliny uprawne, których dziko rosnący przodkowie mieli gorzki smak: Arbuz Arbuz Ziemniak Ziemniak Bakłażan Bakłażan Kapusta Kapusta
Cechy roślin, którymi kierowali się łowcy-zbieracze w czasie selekcji: Wielkość i smak owoców Wielkość i smak owoców Mięsistość Mięsistość Liczba pestek Liczba pestek Długość włókien Długość włókien Oleistość Oleistość
Oliwki były jednym z drzew, które udomowiono najwcześniej w basenie Morza Śródziemnego bo już około czwartego tysiąclecia. Odmiany udomowione są większe i mają większą zawartość tłuszczu. Odmiany udomowione są większe i mają większą zawartość tłuszczu.
Potocznie uważa się, że rośliny uprawiano w celach spożywczych, a to niejadalny len należy do gatunków najwcześniej udomowionych. Rolnicy obu Ameryk i Starego Świata niezależnie od siebie starali się wydłużyć włókna okrywające nasiona bawełny.
Mutacje 1 Groch – zahamowanie pękania strąka. Groch – zahamowanie pękania strąka. Pszenica i jęczmień – zahamowanie procesu rozsiewania. (ok. 10 tys. lat temu – pierwsze ważne „ulepszenie” roślin) Pszenica i jęczmień – zahamowanie procesu rozsiewania. (ok. 10 tys. lat temu – pierwsze ważne „ulepszenie” roślin) 2 Wykształcenie mechanizmu powstrzymującego proces kiełkowania. Wykształcenie mechanizmu powstrzymującego proces kiełkowania. 3 Mutacje procesu rozrodczego – wydawanie owoców bez zapylenia i zdolność do samozapłodnienia Mutacje procesu rozrodczego – wydawanie owoców bez zapylenia i zdolność do samozapłodnienia
Selekcja wielokierunkowa Buraki udamawiano w zupełnie różnych celach, co doprowadziło do powstania różnych odmian. Buraki udamawiano w zupełnie różnych celach, co doprowadziło do powstania różnych odmian. Babilonia – buraki sadzono dla smacznych liści. Babilonia – buraki sadzono dla smacznych liści. Wyhodowano odmianę o jadalnych korzeniach. Wyhodowano odmianę o jadalnych korzeniach. XVIII wiek – burak cukrowy XVIII wiek – burak cukrowy
Dlaczego niektórych gatunków roślin do tej pory nie udało nam się udomowić? Analiza kolejności upraw na terenie Żyznego Półksiężyca. Analiza kolejności upraw na terenie Żyznego Półksiężyca.
Pierwszy etap Pierwszy etap Pierwsze uprawy pszenicy, jęczmienia i grochu nie nastręczały problemów i dawały owoce już po kilku miesiącach. Pierwsze uprawy pszenicy, jęczmienia i grochu nie nastręczały problemów i dawały owoce już po kilku miesiącach. Odmiany hodowlane w większości były samopylne. Odmiany hodowlane w większości były samopylne. Drugi etap Drugi etap Czwarte tysiąclecie – udomowienie pierwszych drzew owocowych i orzechów (figi, oliwki, daktyle, granaty, winorośl). Czwarte tysiąclecie – udomowienie pierwszych drzew owocowych i orzechów (figi, oliwki, daktyle, granaty, winorośl). Trzeci etap Trzeci etap Hodowla jabłoni, grusz, śliw i wiśni -> skomplikowany sposób rozmnażania. (technika szczepienia) Hodowla jabłoni, grusz, śliw i wiśni -> skomplikowany sposób rozmnażania. (technika szczepienia)
Dąb Roślina której do tej pory nie udało nam się udomowić. – żołędzie są pożywne, ale niesmaczne. Roślina której do tej pory nie udało nam się udomowić. – żołędzie są pożywne, ale niesmaczne. Przyczyny: Przyczyny: Wolne tępo wzrostu. Wolne tępo wzrostu. Ewolucja dostosowała żołędzie wielkością i smakiem do potrzeb wiewiórek. Ewolucja dostosowała żołędzie wielkością i smakiem do potrzeb wiewiórek. Prawdopodobnie z tych samych powodów nie udało się udomowić brzóz i orzeszników. Prawdopodobnie z tych samych powodów nie udało się udomowić brzóz i orzeszników.