Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe Aleksandra Czapowska
Budowa Na atomie tlenu wskutek dwóch wiązań silnie spolaryzowanych w jego kierunku gromadzi się duży ładunek ujemny. Na atomie wodoru natomiast duży ładunek dodatni. Pozwala to na tworzenie się wiązań wodorowych. Wpływa to na znaczne obniżenie lotności i dobrą rozpuszczalność w wodzie.
Otrzymywanie hydratacja alkenu reakcja chlorowcopochodnej z wodnym roztworem KOH lub NaOH
hydroliza estrów redukcja aldehydów do alkoholi I- rzędowych redukcja ketonów do alkoholi II- rzędowych
Właściwości chemiczne eliminacja wody z cząsteczki alkoholu (dehydratacja) reagują z chlorowcowodorami
w reakcji z metalicznym sodem lub potasem tworzy alkoholan reakcja utleniania alkoholi I-rzędowych do aldehydów i II-rzędowych do ketonów.
reakcja estryfikacji z kwasami karboksylowymi reakcja z kwasami nieorganicznymi
Alkohol metylowy- CH3OH ciecz charakterystycznym zapachu, dość lotna, o gęstości nieco mniejszej od wody, dobrze rozpuszczalna w wodzie spala się jasno niebieski płomieniem Silnie trujący Otrzymywany w procesie katalitycznego uwodornienia tlenku węgla (II) CO + 2H2 CH3OH
Alkohol etylowy- CH3CH2OH Bezbarwna, łatwopalna ciecz, bardziej lotna od wody, dobrze rozpuszczalny w wodzie dzięki silnie polarnej grupie –OH, umożliwiającej również mieszanie się z wieloma rozpuszczalnikami polarnymi, toksyczny W reakcji z sodem tworzy etanolan sodu 2C2H5OH + 2Na → 2CH3CH2ONa + H2↑ Otrzymuje się go na drodze fermentacji alkoholowej C6H12O6 → 2C2H5OH + 2CO2
Alkohole wielowodorotlenowe
Glikol etylenowy etano-1,2-diol C2H4(OH)2 Bezbarwna ciecz, dobrze rozpuszczalna w wodzie, o gęstości większej od gęstości wody, substancja trująca, Otrzymywany w wyniku katalitycznego utlenienie etenu
Glicerol otrzymywanie bezbarwna, oleista ciecz, o dużej gęstości i słodkim smaku, z wodą miesza się w każdej proporcji, trujący
Właściwości chemiczne w reakcji z sodem powstaje sól i wodór glicerol w reakcji z kwasem azotowym (V) tworzy nitroglicerynę
Bibliografia „Podstawy chemii organicznej” wydanie IV rozszerzone, Lidia Prajer-Janczewska http://chemia.organiczna.webpark.pl/alkohol/alkohol.htm http://open.agh.edu.pl/mod/resource/view.php?id=607 http://scholaris.pl/cms/view_all.php?id=6897