Confidential. This document contains trade secret information. Disclosure, use or reproduction out-side Cargill and inside Cargill, to or by those employees.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Advertisements

Technologia chemiczna - wykład
„Konkurencyjność polskich producentów żywności po wejściu do UE” Iwona Szczepaniak grudzień 2005, Warszawa.
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Damian Korczowski Jakub Patykowski
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA Wydział Mechaniczny
BHP Konferencja Wrocław Listopad
Wykorzystanie surowców odpadowych do otrzymywania
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CUKRY.
Procesy membranowe w biotechnologii cz. 4
Rośliny uprawne i chwasty
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Bez białka nie ma ciałka!.
Rozwój technologii energetyki wiatrowej – wybrane aspekty
Podstawy przetwórstwa spożywczego
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Biopaliwa Energia Odnawialna.
Wycieczka do Muzeum Rolnictwa w Śreniawie r.
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
BIOPALIWA.
Podstawy przetwórstwa spożywczego
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Ciepło lepsze z natury. Energia promieniowania słonecznego jest przyjazna środowisku, bezpłatna i efektywna. Oczywiście pod warunkiem, że w posiadaniu.
Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez.
Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego „PEPEES” S. A Łomża, ul
ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.
Poznajemy składniki żywności.
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
DEMO Jak założyć konto na Microsoft Virtual Academy?
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Czyste Ziarno TrADYCJA & ZDROWIE. TRADYCJA & ZDROWIE Czyste Ziarno to bardzo wyjątkowy, unikalny, zdrowy i pożywny bochenek chleba.
BIOMASA - ZIELONA ENERGIA
Za i przeciw biopaliwom
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY DZIENNIK.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Wiemy co jemy na II śniadanie?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Reakcje chemiczne - redoks
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
CZEKOLADA.
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
1 „Konkurencyjność polskich producentów żywności” Iwona Szczepaniak 19 maja 2006.
Burak cukrowy alternatywnym surowcem do pozyskiwania bioproduktów Jan Iciek Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Dzień Ziemi Klasa III L w olejarni. Wilmar - olejarnia.
Proprietary and Confidential: This presentation may not be used or disclosed to any person other than employees or customer, unless expressly authorized.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
P Przez ostatnie dekady obserwuje się gwałtowny rozwój polimerów biodegradowalnych, otrzymywanych z surowców odnawialnych. Są to najbardziej obiecujące.
- życiodajna Substancja
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Opracowano na danych Polskiego FADN
Zapis prezentacji:

Confidential. This document contains trade secret information. Disclosure, use or reproduction out-side Cargill and inside Cargill, to or by those employees who do not have a need to know, is prohibited except as authorized by Cargill in writing. (Copyright Cargill Incorporated all rights reserved.) CONFIDENTIAL CONFIDENTIAL. THIS DOCUMENT CONTAINS TRADE SECRET INFORMATION. DISCLOSURE, USE OR REPRODUCTION OUTSIDE CARGILL AND INSIDE CARGILL, TO OR BY THOSE EMPLOYEES WHO DO NOT HAVE A NEED TO KNOW, IS PROHIBITED EXCEPT AS AUTHORIZED BY CARGILL IN WRITING. (COPYRIGHT CARGILL, INCORPORATED ALL RIGHTS RESERVED.) MOŻLIWOŚCI ROZWOJU PRZEMYSŁU ROLNO- SPOŻYWCZEGO NA DOLNYM ŚLĄSKU

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL 1900 Firma zatrudnia ok pracowników 1991 Cargill rozpoczął działalność w Polsce w 1991 roku, kiedy to, po wielu latach handlu zbożem, soją, śrutą sojową i sokiem jabłkowym, firma otworzyła biuro w Warszawie, w celu zbadania dalszych możliwości handlowych i inwestycyjnych. Dziś posiadamy 23 oddziały – zakłady produkcyjne, zlokalizowane na terenie całego kraju oraz biuro w Warszawie 23

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL Cargill w Polsce Nasze oddziały 8

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL Handel zbożem i śrutami roślin oleistych Jesteśmy jednym z największych eksporterów polskich zbóż i nasion oleistych. Skupujemy zboża i rzepak od polskich rolników, dostarczamy śruty sojowe i słonecznikowe dla polskiego sektora paszowego Żywienie zwierząt Jesteśmy największym na świecie dostawcą rozwiązań żywieniowych dla zwierząt hodowlanych. Produkujemy pasze dla bydła, trzody, drobiu, a także karmy dla zwierząt domowych Syropy skrobiowe i etanol Nasze substancje słodzące, produkowane z pszenicy, wykorzystywane są w piekarnictwie, napojach, słodyczach, gastronomii, mleczarstwie i przetwórstwie owocowo- warzywnym Surowce i dodatki spożywcze Oferujemy szeroki wachlarz surowców i składników, niezbędnych do produkcji spożywczej takich jak: alkohol, proszek kakaowy i czekolada, hydrokoloidy, lecytyny, oleje i tłuszcze roślinne itp.

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL r. - budowa fabryki, produkcja syropów glukozowych (niskie i wysokie DE) oraz maltozowych 2001 r. - produkcja syropów glukozowo- fruktozowych 2004 r. – produkcja etanolu 2007 r. – start młyna pszennego 2012 r. Istotne zwiększenie niezawodności zakładu Historia Zakładu w Bielanach Wrocławskich

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL 6 Profil Zakładu – produkcja procesowa spożywcza Surowiec – ziarno pszenicy Produkty – cukry, etanol, gluten, pasza

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL 7 Skrobia C (Skrobia, Pentozany, Włókna)SkrobiaGluten Mielenie ziarna Suszenie wywaru Mieszanie ciasta Mechaniczna odśrodkowa separacja 3-fazowa Woda Upłynnianie Ziarno pszenicy Fermentacja Destylacja Pszenmix Otręby Zagęszczanie wywaru Mąka Wywar Przemywanie Odwadnianie Suszenie Mielenie Pakowanie Zagęszczanie Scukrzanie Oczyszczanie Przemywanie Zagęszczanie Konwersja i rafinacja Gluten Syropy Alkohol Zawiesina skrobiowa Ogólny schemat produkcyjny

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL 8 W produkcji zastosowanie mają: Procesy separacji mechanicznej Reakcja chemiczna Absorpcja Filtracja Suszenie Flotacja Rozcieńczanie Odparowywanie Izomeryzacja Fermentacja Odwrócona osmoza Destylacja Wymiana jonowa Spalanie Reakcja enzymatyczna Wymiana ciepła Chromatografia cieczowa Transport cieczy,gazów, c.stałych

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL 9

© 2012 Cargill Incorporated.. All rights reserved CARGILL CONFIDENTIAL 10