Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu górnej Warty; dzielnica historyczna Polski. Stolicą Małopolski jest Kraków.
Województwo małopolskie – jedno z 16 województw Polski. Województwo zajmuje powierzchnię km² i jest jednym z mniejszych w Polsce. Województwo ma 3,4 mln mieszkańców, zajmując pod tym względem 4. miejsce w Polsce.
Słynna oszczędność mieszczan krakowskich chyba nigdy nie dotyczyła kuchni. W starej stolicy do dziś jada się po królewsku. Za to na przykład w Górach Świętokrzyskich posiłki były proste i niezbyt urozmaicone. Stąd pochodzą przepisy na pierogi, zalewajki, dania z kapusty i ziemniaków
Składniki 70 dag ziemniakówziemniaków 1 szklanka domowego zakwasu na żur 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kwaśnej śmietanyśmietany 2 ząbki czosnkuczosnku sól kawałek (5 dag) wędzonego boczku 1 posiekana cebulacebula Sposób przygotowania Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, wlej zakwas i mleko wymieszane ze śmietaną. Zagotuj. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na suchej patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj do zupy, zagotuj, posól.
Składniki 50 dag schabu smalec lub sklarowane masło do smażenia 1 łyżka mąki 3-4 cebulecebule 8 ukośnych kromek bułki wrocławskiej sól, pieprz kminek ketchup
Składniki 2 jajka na twardojajka na twardo 1 ogórek wężowyogórek wężowy 2-3 zwykłe pomidory lub garść pomidorków koktajlowych po 1/2 szklanki majonezu i kwaśnej śmietanyśmietany sól, pieprzpieprz 1 ząbek czosnkuczosnku Sposób przygotowania Obierz jajka i posiekaj je. Ogórka obierz i pokrój w cienkie plasterki albo zetrzyj na grubej tarce. Pomidory pokrój na kawałki (koktajlowe na połówki), czosnek posiekaj. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem, połącz z majonezem i śmietaną.
składniki: 30 dag tłustego twarogutwarogu 10 dag bryndzy owczej 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietanyśmietany 1 łyżeczka kminkukminku słodka paprykapapryka sól pieprz do smaku pieprz sposób przygotowania: Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem osącz. Twaróg utrzyj z bryndzą i śmietaną, przypraw do smaku i połącz z kminkiem. Podawaj do wiejskiego, razowego chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem
DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Smacznego !!!!