Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Groch z kapustą i grzybami
Advertisements

WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Wprowadzenie. W Korei trzeba liczyć się z ograniczeniami w dostępie do produktów żywnościowych i potraw spoza tego kraju. Dotyczy to w szczególności mniejszych.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Podział administracyjny Polski (18). Gmina powiat i województwo to jednostki podziału administracyjnego Polski. W gminach i powiatach władzę sprawuje.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Tworzenie odwołania zewnętrznego (łącza) do zakresu komórek w innym skoroszycie Możliwości efektywnego stosowania odwołań zewnętrznych Odwołania zewnętrzne.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Excel 2007 dla średniozaawansowanych zajęcia z dnia
Karolina Górska Paulina Kalinowska. Brazylia Największe pod względem powierzchni i liczby mieszkańców państwo Ameryki Południowej oraz piąte pod względem.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
CZAS NA ZDROWIE.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Dodawania i odejmowanie sum algebraicznych. Mnożenie sumy algebraicznej przez jednomian. Opracowanie Joanna Szymańska Konsultacja Bożena Hołownia.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
"Świecimy przykładem 2009". Konkurs ekologiczny 32 DH POWSINOGI KONARZEWO.
Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także.
Miniprzedsiębiorsto Ave Mulina Spółka jawna Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Integracyjnymi nr XXX Wrocław
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
NANOTECHNOLOGIE Wojciech Gumiński
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Dolinki Podkrakowskie
Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kraków Dawna stolica Polski
Doświadczenia przeprowadzone w ramach konkursu Świetlik
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
OPERACJA OGÓLNOPOLSKA
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
PRZEPISÓW KULINARNYCH
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu górnej Warty; dzielnica historyczna Polski. Stolicą Małopolski jest Kraków.

Województwo małopolskie – jedno z 16 województw Polski. Województwo zajmuje powierzchnię km² i jest jednym z mniejszych w Polsce. Województwo ma 3,4 mln mieszkańców, zajmując pod tym względem 4. miejsce w Polsce.

Słynna oszczędność mieszczan krakowskich chyba nigdy nie dotyczyła kuchni. W starej stolicy do dziś jada się po królewsku. Za to na przykład w Górach Świętokrzyskich posiłki były proste i niezbyt urozmaicone. Stąd pochodzą przepisy na pierogi, zalewajki, dania z kapusty i ziemniaków

Składniki  70 dag ziemniakówziemniaków  1 szklanka domowego zakwasu na żur  1 szklanka mleka  1/2 szklanki kwaśnej śmietanyśmietany  2 ząbki czosnkuczosnku  sól  kawałek (5 dag) wędzonego boczku  1 posiekana cebulacebula Sposób przygotowania  Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, wlej zakwas i mleko wymieszane ze śmietaną. Zagotuj. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na suchej patelni, a na wytopionym tłuszczu podsmaż cebulę. Dodaj do zupy, zagotuj, posól.

Składniki  50 dag schabu  smalec lub sklarowane masło do smażenia  1 łyżka mąki  3-4 cebulecebule  8 ukośnych kromek bułki wrocławskiej  sól, pieprz  kminek  ketchup 

Składniki  2 jajka na twardojajka na twardo  1 ogórek wężowyogórek wężowy  2-3 zwykłe pomidory lub garść pomidorków koktajlowych  po 1/2 szklanki majonezu i kwaśnej śmietanyśmietany  sól, pieprzpieprz  1 ząbek czosnkuczosnku Sposób przygotowania  Obierz jajka i posiekaj je. Ogórka obierz i pokrój w cienkie plasterki albo zetrzyj na grubej tarce. Pomidory pokrój na kawałki (koktajlowe na połówki), czosnek posiekaj. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem, połącz z majonezem i śmietaną.

składniki:  30 dag tłustego twarogutwarogu  10 dag bryndzy owczej  2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietanyśmietany  1 łyżeczka kminkukminku  słodka paprykapapryka  sól  pieprz do smaku pieprz sposób przygotowania: Kminek zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, a potem osącz. Twaróg utrzyj z bryndzą i śmietaną, przypraw do smaku i połącz z kminkiem. Podawaj do wiejskiego, razowego chleba z masłem i rzodkiewkami. Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, a śmietanę zastąpić miękkim masłem

DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Smacznego !!!!