JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa 10.10.2015 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zdrowe odżywianie.
Zasady zdrowego stylu życia
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zasady Zdrowego Żywienia
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Zasady zdrowego odżywiania!
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !

Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.

Ogólnopolska Konferencja Warszawa r. ROK 2014: 1,9 miliarda ludzi otyłych na świecie. 39% osób z nadwagą na świecie. 13% osób otyłych na świecie. 22,3% osób w Polsce z nadwagą. l 8,6% dzieci i młodzieży w wieku 9,5-18 lat w Polsce z niedowagą.

„Puszystość” prowadzi do zespołu metabolicznego. Wystarczy zmniejszyć masę ciała o 5-10% aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy o 58%. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r. „Puszystość” prowadzi do zespołu metabolicznego.

Ogólnopolska Konferencja Warszawa r. Co 10 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę. l Wzrost masy ciała kg podwaja ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Ogólnopolska Konferencja Warszawa r. Otyłość w 18 roku życia dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane, l zwłaszcza u dziewcząt.

Ogólnopolska Konferencja Warszawa r. Obecnie w Polsce jest ponad 60% osób chorych na otyłość. Przez ostatnie 10 latach wzrosła ilości osób otyłych w Polsce o około 7%. Prognozy na 2020 rok: 2/3 osób dorosłych (66,7%) w Polsce będzie otyłych

Ogólnopolska Konferencja Warszawa r. Obecnie najgrubszy człowiek na świecie l waży 580 kg.

Skutki złego odżywiania się to nie tylko otyłość : Choroby układu krążenia: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca i jej powikłania np. udar mózgu, niedokrwienna choroba serca z zawałem włącznie; Nowotwory; Cukrzyca insulinoniezależna; Choroby jelita grubego; Kamica żółciowa; Inne: próchnica zębów; osteoporoza; bulimia, anoreksja, depresja.

Żarłoczność psychiczna (bulimia) Jest chorobą o podłożu psychicznym. Są to okresowe napady żarłoczności z utratą kontroli nad ilością spożywanych pokarmów. Chorzy na bulimię czują się głodni nawet bezpośrednio po jedzeniu.

Anoreksja Anoreksja to jadłowstręt psychiczny. Jest to choroba o podłożu psychicznym. Objawia się silną obawą przed utyciem prowadzącą do unikania jedzenia. Osoby chore postrzegają siebie jako dużo grubsze i brzydsze niż są w rzeczywistości, nierzadko czują wstręt do swojego ciała i mają zaniżone poczucie własnej wartości. Często też stwierdzają, że są syte, zanim zaczną jeść.

Ustawa Wprowadzona od 1 września 2015 r. wywołała przysłowiową burzę. Nie została poprzedzona działaniami wdrażającymi. l W latach planowane jest wprowadzenie do szkół dietetyków w ramach Narodowego Programu Zdrowia.

Założenia Ustawy w żywieniu całodobowym przez 5 dni w tygodniu: Obiad dostarcza 30 % kalorii z całego dnia. Produkty zbożowe i ziemniaki oraz ich przetwory należy podawać w 3 porcjach tj. na śniadanie, obiad i kolację, przy czym: min.3 różne w tygodniu do obiadu np.: poniedziałek - kasza gryczana, wtorek - ziemniaki, środa - kasza jęczmienna, czwartek - ryż brązowy, piątek – makaron z pełnego przemiału.

Ogólnopolska Konferencja Warszawa r. Co 10 sekund na świecie diagnozuje się cukrzycę. l Wzrost masy ciała kg podwaja ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Zdrowe odżywianie

Ludzkie ciało jest zbudowane z komórek potrzebujących do życia i wzrostu składników odżywczych, których źródłem jest spożywany pokarm. Dlatego to, jak wyglądamy oraz jakie jest nasze samopoczucie i zdrowie, zależy od codziennej diety. Wiek, tryb życia, a nawet takie czynniki jak klimat mogą wpłynąć na rodzaj i ilość składników odżywczych potrzebnych człowiekowi w danym czasie. Nie ulega natomiast wątpliwości, że zawsze bardzo ważne jest spożywanie pełnowartościowych, pożywnych potraw. Odnosi się to w szczególności do dzieci i młodzieży, których ciała rosną i rozwijają się.

10 ZASAD ZDROWEGO ŻYCIA i ODŻYWIANIA Zasada 1 Należy spożywać produkty z różnych grup żywności (dbać o urozmaicenie posiłków)

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

Składniki budulcowe, dzięki którym organizm funkcjonuje prawidłowo, rośnie i rozwija się, to białka.

Głównym źródłem energii dla organizmu człowieka są węglowodany, które należy spożywać kilka razy dziennie.

Składniki odżywcze, dzięki którym organizm funkcjonuje prawidłowo i czerpie energię to tłuszcze...

Składnikami regulującymi procesy życiowe naszego organizmu są witaminy... Witaminy z gr. B Witamina C Witamina PP Kwas foliowy Witamina A Witamina D Witamina E

...oraz składniki mineralne. WAPŃ Ca ŻELAZO Fe POTAS K MAGNEZ Mg CYNK Zn JOD I

Zasada 2 Kontroluj masę ciała Nadwaga i otyłość to nie tylko problem estetyczny. To przede wszystkim przyczyna wielu chorób takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia i wiele innych.

Zasada 3 Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Produkty te dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Z witamin zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B oraz witaminę E. Dostarczają również składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.

Szczególnie ważne są produkty zbożowe pełnoziarniste (kasza jaglana, gryczana, ryż brązowy).

Zasada 4 Mleko i produkty mleczne powinny być stałym elementem codziennej diety Mleko i przetwory mleczne są nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie, ale dostarczają również białka o wysokiej wartości biologicznej oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty te są również źródłem składników mineralnych takich jak magnez, potas i cynk.

Zasada 5 Mięso spożywaj z umiarem, zastępuj je rybami i roślinami strączkowymi. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin z grupy B, szczególnie B1, B12, PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Należy wybierać chude gatunki mięs, a także zastępować je roślinami strączkowymi i rybami (zaleca się spożywanie 2-3 porcji po 150g tygodniowo). Zarówno rośliny strączkowe jak i ryby oraz jaja są dobrym źródłem pełnowartościowego białka.

Zasada 6 Spożywaj codziennie warzywa owoce Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład codziennej diety, gdyż są źródłem cennych witamin, zwłaszcza witaminy C oraz B - karotenu. Dostarczają także kwasu foliowego. Zawierają znaczne ilości składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez, sód.

Szczególnie ważne w diecie dzieci, młodzieży i osób dorosłych są warzywa które należy jeść bez ograniczeń...

...oraz owoce, przede wszystkim surowe.

Zasada 7 Ograniczaj spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych Tradycyjna polska dieta obfituje w tłuszcze. Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Ograniczenie spożycia tłuszczów zwłaszcza zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol jest nieodzownym warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia. Ograniczenie spożycia tłuszczu ma również istotne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu otyłości. Należy pamiętać, iż tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym - 1g tłuszczu dostarcza 9 kcal, a białka czy węglowodanów 4 kcal.

Tłuste i zdrowe produkty to ryby oraz oliwy i oleje tłoczone na zimno

Zasada 8 Unikaj cukru i słodyczy Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, jest natomiast źródłem "pustych" kalorii. Produkty dostarczające "pustych" kalorii należy rozumieć jako produkty, nie wzbogacające organizmu w jakiekolwiek składniki odżywcze, a dostarczające jedynie kalorii. Nadmierne spożycie cukrów prostych może w konsekwencji prowadzić do otyłości. Produkty te odgrywają także dużą rolę W powstawaniu próchnicy zębów.

Zasada 9 Ograniczaj spożycie soli Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie. Jednak jego zbyt wysoki poziom w diecie może przyczyniać się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g (1 płaska łyżeczka do herbaty). Aktualny poziom spożycia soli w Polsce jest trzykrotnie wyższy od zalecanego. Należy zrezygnować z dosalania potraw, a także ograniczyć dodatek soli w czasie ich przygotowywania.

Zasada 10 Unikaj alkoholu Alkohol jest produktem bardzo kalorycznym, nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych, a u osób z podwyższonym stężeniem triglicerydów sprzyja ich dalszemu wzrostowi. W nadmiarze podnosi także ciśnienie krwi. Należy pamiętać, że częste spożywanie umiarkowanych nawet ilości może prowadzić do uzależnienia.