Zdrowe Żywienie Człowieka
Dieta Zbilansowana Prawidłowe odżywianie się to dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a tym samym energii i substratów potrzebnych do utrzymania zdrowia i wszystkich funkcji organizmu.
Składniki odżywcze To składniki pokarmowe niezbędne do odżywienia organizmu człowieka, zwłaszcza białko, węglowodany, tłuszcze , witaminy, składniki mineralne.
Składniki odżywcze dzielą się na: Energetyczne (głównie węglowodany, tłuszcze) Budulcowe (białko, składniki mineralne, niektóre kwasy tłuszczowe) Regulujące (witaminy składniki mineralne)
Ważne !!! Każdego dnia nasz organizm potrzebuje około 60 różnych składników. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierał by wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich, potrzebnych dla organizmu ilościach. Tylko wykorzystanie różnych produktów pozwala na właściwe zbilansowanie diety.
Piramida zdrowego żywienia
Produkty zbożowe (węglowodanowe) Powinny stanowić główne źródło energii i powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje – pieczywo, kasze, płatki zbożowe, musli, makarony. Zaleca się, aby produkty te były jak najmniej przetworzone, gruboziarniste a pieczywo pochodziło z jak najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, razowych które są jednocześnie źródłem węglowodanów złożonych i błonnika regulującego prace przewodu pokarmowego.
Produkty zbożowe
Warzywa lub owoce Powinny znaleźć się w każdym posiłku. Są one bogatym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C), soli mineralnych i błonnika. Witaminy i flawonoidy zawarte w warzywach i owocach mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.
Owoce i warzywa
Mleko i przetwory mleczne Są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie i wynosi 800-1300 mg/dobę. Mleko jest również wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D. Osoba dorosłym zaleca się spożywanie dwóch porcji produktów mlecznych, a nastolatką, kobietą ciężarnym i matką karmiących powinny spożywać od 3 do 4 porcji dziennie.
Mleko i przetwory mleczne
Tłuszcze Znajdują się obok węglowodanów które stanowią główne źródło energii. Tłuszcze roślinne maja duże znaczenie w prawidłowym diecie dzieci przede wszystkim ze względu na zawartośc w nich niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych po prawidłowego rozwoju.
Woda Jest jednym z najważniejszych składników organizmu, stanowi około 60% masy ciała dorosłego człowieka. Jej obecność jest niezbędna dla jego prawidłowego funkcjonowania ze względu na kluczową rolę w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych oraz udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w organiźmię.
Woda
Regularność posiłków Prawidłowe żywienie to nie tylko dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, ale także regularność posiłków. Dzieci i młodzież powinny spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach dnia.
Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym Jedz codziennie różne produkty z każdej z grup uwzględnionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia Bądź codziennie aktywny fizycznie / ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę. Produkty zbożowe, najlepiej te z pełnego przemiału, powinny być podstawą Twojej diety. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. Jedz codziennie dwie porcje produktów które są źródłem białka – mięso, ryby, jajka.
Owoce i warzywa powinno się spożywać przy każdym posiłku – min Owoce i warzywa powinno się spożywać przy każdym posiłku – min. 5 porcji dziennie. Jedną porcję warzyw lub owoców w ciągu dnia może stanowić porcja soku. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach). Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy. Ograniczaj spożycie soli. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów.
Zapotrzebowanie kaloryczne Dziewczęta w przedziale wiekowym 11-13 lat 1800-2200, a dziewczęta w wieku 14-18 lat potrzebują 1800- 2400 kalorii Natomiast chłopcy w wieku 11-13 lat powinni przyjmować 1800-2600, 14-18 lat 2200-3200 kalorii dziennie.
Dziękujemy z uwagę ☺ Prezentacje wykonały: Natalia Jakubek Sandra Jeżyk