Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim
Składniki: 2 jabłka, 4 mandarynki, opakowanie truskawek, puszka brzoskwiń,2 banany, 2 kiwi, kiść winogrona,2 gruszki. Przyrządy: Nóż, deska do krojenia, miska. Składniki: 2 jabłka, 4 mandarynki, opakowanie truskawek, puszka brzoskwiń,2 banany, 2 kiwi, kiść winogrona,2 gruszki. Przyrządy: Nóż, deska do krojenia, miska.
Sposób wykonania: Dokładnie umyć wszystkie owoce. Obrać jabłka, mandarynki, banany ze skórki oraz usunąć zieloną część z truskawek. Następnie na desce pokroić wszystkie składniki w kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do miski i wszystko dokładnie wymieszać. Po wykonaniu zadań skropić wszystko świeżym sokiem z cytryny. Sposób wykonania: Dokładnie umyć wszystkie owoce. Obrać jabłka, mandarynki, banany ze skórki oraz usunąć zieloną część z truskawek. Następnie na desce pokroić wszystkie składniki w kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do miski i wszystko dokładnie wymieszać. Po wykonaniu zadań skropić wszystko świeżym sokiem z cytryny.
Składniki: 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka lub wody garść orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka rodzynek ½ jabłka kila winogron sok z cytryny Składniki: 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka lub wody garść orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka rodzynek ½ jabłka kila winogron sok z cytryny
Sposób przygotowania: P ł atki owsiane zala ć ch ł odnym mlekiem, (lub przygotowan ą wod ą u osób uczulonych na mleko) odstawi ć na kilka godzin, aby sp ę cznia ł y. Nast ę pnie doda ć pozosta ł e sk ł adniki (orzechy i jab ł ko pokroi ć ). Wszystko wymiesza ć, doda ć miód i do smaku skropi ć sokiem z cytryny. Smacznego! Sposób przygotowania: P ł atki owsiane zala ć ch ł odnym mlekiem, (lub przygotowan ą wod ą u osób uczulonych na mleko) odstawi ć na kilka godzin, aby sp ę cznia ł y. Nast ę pnie doda ć pozosta ł e sk ł adniki (orzechy i jab ł ko pokroi ć ). Wszystko wymiesza ć, doda ć miód i do smaku skropi ć sokiem z cytryny. Smacznego!
Składniki: Banany Jabłko Kiwi Pomarańcza Truskawka Składniki: Banany Jabłko Kiwi Pomarańcza Truskawka Narzędzia: Miska Łyżka Nóż Deska Narzędzia: Miska Łyżka Nóż Deska
Sposób wykonania : Banany, kiwi, pokroić w plastry… Jabłko potrzeć na tarce. Truskawkę pokroić w kostkę. Pomarańcze pokroić. Owoce wsypać do miski. Owoce wymieszać.
Weź dużą miskę. Następnie umyj i obierz owoce. Weź deskę i nóż i pokrój wszystkie owoce. Włóż je do miski i wymieszaj. Następnie dodaj rodzynki, wiórki kokosowe i wymieszaj. Weź małą miseczkę i nałóż porcje sałatki. Polej jogurtem odłożoną porcje sałatki i dołóż płatki kukurydziane. Moja sałatka jest gotowa i jest bardzo zdrowa na śniadanie.
Witaminowa sałatka Składniki: 3pomidory witamina;k,PP,B1,B2,B6.B12 3cebule C,K,B1,B2 5jajek BIAŁKO mrożone brokuły ser feta BIAŁKO, WĘGLOWODANY szczypiorek C,E,D,B dag szynki BIAŁKO, WĘGLOWODANY p ó ł słoika korniszon ó w; witamina C dressing jogurtowy (jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem, solą i pieprzem) łyżeczka chrzanu C,B1,B2,B12 łyżeczka śmietany BIAŁKO Składniki: 3pomidory witamina;k,PP,B1,B2,B6.B12 3cebule C,K,B1,B2 5jajek BIAŁKO mrożone brokuły ser feta BIAŁKO, WĘGLOWODANY szczypiorek C,E,D,B dag szynki BIAŁKO, WĘGLOWODANY p ó ł słoika korniszon ó w; witamina C dressing jogurtowy (jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem, solą i pieprzem) łyżeczka chrzanu C,B1,B2,B12 łyżeczka śmietany BIAŁKO Narzędzia: nóż łyżeczka przezroczysta misa do podania potrawy Narzędzia: nóż łyżeczka przezroczysta misa do podania potrawy
Witaminowa sa ł atka – sposób przygotowania Przygotowanie: Sos-dressing jogurtowy należy zmieszać z odrobiną chrzanu. Cebule trzeba pokroić w piórka, pomidory, ogórki, szynkę, jajka na twardo i ser feta w kostkę (feta należy pokroić w grubą kostkę). Szczypiorek należy posiekać, brokuły gotować lekko osolonej wodzie, później należy ją osączyć i ostudzić. W przezroczystej salaterce należy ułożyć warstwami: cebule, pomidory, ok. 1/3 sosu, ogórki, szynkę, jajka, brokuły, 1/3 sosu, ser feta i polewamy pozostałym sosem. Na koniec należy posypać szczypiorkiem.
Składniki: 3 marchewki starte na tarce o dużych otworach 1 cienko pokrojona bulwa selera 2 jabłka deserowe, obrane, wydrążone i cienko pokrojone Sos 3 łyżki soku cytrynowego 1 zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżki pasty tahini sól
Sposób przygotowania: 1 Najpierw przygotowujemy sos. Mieszamy w malakserze wszystkie składniki wraz z 3 łyżkami wody. Można też wymieszać wszystko widelcem. Solimy do smaku. 2 Mieszamy marchew, seler i jabłka, przekładamy do 4 salaterek. Polewamy sosem.
Wykonała – Weronika I. klasa VI B