Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Advertisements

PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
„Z BOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY ” SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI AKCJI W P RZEDSZKOLU M IEJSKIM NR 22 IM. „T ĘCZOWE P RZEDSZKOLE ” W G ORZOWIE W LKP.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Delicious Food III LO im. C. K.Norwida Kielce. Nasza oferta Smaczne i zdrowe jedzenie Różnorodne i pożywne kanapki – dobre na przekąski i drugie śniadanie.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Ćwiczenia interaktywne dla uczniów w klasie I. INSTRUKCJA 1.By móc zaznaczać lub wpisywać odpowiedzi wybierz ikonkę wskaźnika i wybierz pióro lub naciśnij.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
JADŁOSPISY DLA 10 LATKA Wykonali uczniowie klasy IV-VI.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Sprawozdanie z realizacji programu realizowanego w roku szkolnym 2015/2016 w klasach 0a, 0b.
Konkurs kulinarny Sałatka owocowa. Kucharze z Przedszkola nr 17: Grupa „Muchomorki”
Od ż ywiamy si ę zdrowo. Piramida ż ywienia PIRAMIDA ŻYWIENIA.
Wielka księga potraw z miodem
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
PROJEKT PROCZYTELNICZY CAŁA SZÓSTA CZYTA TRZECIOKLASISTOM MITY…
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
,,Bomba smakowa owocowo-marchewkowa’’
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
„Zdrowo jemy – energetycznie żyjemy”
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
- Czyli drinki bezalkoholowe …
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
ALEKSANDER BALCERZAK IV C
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim

Składniki: 2 jabłka, 4 mandarynki, opakowanie truskawek, puszka brzoskwiń,2 banany, 2 kiwi, kiść winogrona,2 gruszki. Przyrządy: Nóż, deska do krojenia, miska. Składniki: 2 jabłka, 4 mandarynki, opakowanie truskawek, puszka brzoskwiń,2 banany, 2 kiwi, kiść winogrona,2 gruszki. Przyrządy: Nóż, deska do krojenia, miska.

Sposób wykonania: Dokładnie umyć wszystkie owoce. Obrać jabłka, mandarynki, banany ze skórki oraz usunąć zieloną część z truskawek. Następnie na desce pokroić wszystkie składniki w kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do miski i wszystko dokładnie wymieszać. Po wykonaniu zadań skropić wszystko świeżym sokiem z cytryny. Sposób wykonania: Dokładnie umyć wszystkie owoce. Obrać jabłka, mandarynki, banany ze skórki oraz usunąć zieloną część z truskawek. Następnie na desce pokroić wszystkie składniki w kostkę. Pokrojone owoce wrzucić do miski i wszystko dokładnie wymieszać. Po wykonaniu zadań skropić wszystko świeżym sokiem z cytryny.

Składniki: 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka lub wody garść orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka rodzynek ½ jabłka kila winogron sok z cytryny Składniki: 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki mleka lub wody garść orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka rodzynek ½ jabłka kila winogron sok z cytryny

Sposób przygotowania: P ł atki owsiane zala ć ch ł odnym mlekiem, (lub przygotowan ą wod ą u osób uczulonych na mleko) odstawi ć na kilka godzin, aby sp ę cznia ł y. Nast ę pnie doda ć pozosta ł e sk ł adniki (orzechy i jab ł ko pokroi ć ). Wszystko wymiesza ć, doda ć miód i do smaku skropi ć sokiem z cytryny. Smacznego! Sposób przygotowania: P ł atki owsiane zala ć ch ł odnym mlekiem, (lub przygotowan ą wod ą u osób uczulonych na mleko) odstawi ć na kilka godzin, aby sp ę cznia ł y. Nast ę pnie doda ć pozosta ł e sk ł adniki (orzechy i jab ł ko pokroi ć ). Wszystko wymiesza ć, doda ć miód i do smaku skropi ć sokiem z cytryny. Smacznego!

Składniki: Banany Jabłko Kiwi Pomarańcza Truskawka Składniki: Banany Jabłko Kiwi Pomarańcza Truskawka Narzędzia: Miska Łyżka Nóż Deska Narzędzia: Miska Łyżka Nóż Deska

Sposób wykonania : Banany, kiwi, pokroić w plastry… Jabłko potrzeć na tarce. Truskawkę pokroić w kostkę. Pomarańcze pokroić. Owoce wsypać do miski. Owoce wymieszać.

Weź dużą miskę. Następnie umyj i obierz owoce. Weź deskę i nóż i pokrój wszystkie owoce. Włóż je do miski i wymieszaj. Następnie dodaj rodzynki, wiórki kokosowe i wymieszaj. Weź małą miseczkę i nałóż porcje sałatki. Polej jogurtem odłożoną porcje sałatki i dołóż płatki kukurydziane. Moja sałatka jest gotowa i jest bardzo zdrowa na śniadanie.

Witaminowa sałatka Składniki: 3pomidory witamina;k,PP,B1,B2,B6.B12 3cebule C,K,B1,B2 5jajek BIAŁKO mrożone brokuły ser feta BIAŁKO, WĘGLOWODANY szczypiorek C,E,D,B dag szynki BIAŁKO, WĘGLOWODANY p ó ł słoika korniszon ó w; witamina C dressing jogurtowy (jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem, solą i pieprzem) łyżeczka chrzanu C,B1,B2,B12 łyżeczka śmietany BIAŁKO Składniki: 3pomidory witamina;k,PP,B1,B2,B6.B12 3cebule C,K,B1,B2 5jajek BIAŁKO mrożone brokuły ser feta BIAŁKO, WĘGLOWODANY szczypiorek C,E,D,B dag szynki BIAŁKO, WĘGLOWODANY p ó ł słoika korniszon ó w; witamina C dressing jogurtowy (jogurt naturalny wymieszany z czosnkiem, solą i pieprzem) łyżeczka chrzanu C,B1,B2,B12 łyżeczka śmietany BIAŁKO Narzędzia: nóż łyżeczka przezroczysta misa do podania potrawy Narzędzia: nóż łyżeczka przezroczysta misa do podania potrawy

Witaminowa sa ł atka – sposób przygotowania Przygotowanie: Sos-dressing jogurtowy należy zmieszać z odrobiną chrzanu. Cebule trzeba pokroić w piórka, pomidory, ogórki, szynkę, jajka na twardo i ser feta w kostkę (feta należy pokroić w grubą kostkę). Szczypiorek należy posiekać, brokuły gotować lekko osolonej wodzie, później należy ją osączyć i ostudzić. W przezroczystej salaterce należy ułożyć warstwami: cebule, pomidory, ok. 1/3 sosu, ogórki, szynkę, jajka, brokuły, 1/3 sosu, ser feta i polewamy pozostałym sosem. Na koniec należy posypać szczypiorkiem.

Składniki: 3 marchewki starte na tarce o dużych otworach 1 cienko pokrojona bulwa selera 2 jabłka deserowe, obrane, wydrążone i cienko pokrojone Sos  3 łyżki soku cytrynowego  1 zmiażdżony ząbek czosnku  2 łyżki pasty tahini  sól

Sposób przygotowania: 1 Najpierw przygotowujemy sos. Mieszamy w malakserze wszystkie składniki wraz z 3 łyżkami wody. Można też wymieszać wszystko widelcem. Solimy do smaku. 2 Mieszamy marchew, seler i jabłka, przekładamy do 4 salaterek. Polewamy sosem.

Wykonała – Weronika I. klasa VI B