Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Oznaczanie zawartości cukrów w sokach
Advertisements

Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Sodu, potasu, magnezu, wapnia, glinu, żelaza i miedzi.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Harmonogram wdrażania do polskiego prawa wymogów dyrektywy 2010/75/UE w zakresie dużych źródeł spalania Jest to przykładowy slajd do wzorca: Slajd Tytułowy_02.
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
DYSOCJACJA ELEKTROLITYCZNA SOLI
Wodorotlenek Potasu KOH.
WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNO-CHEMICZNE SOLI
H2OBŁĘDNI w laboratorium chemicznym UAM
Andrzej Widomski Katarzyna Miłkowska Maciej Młynarczyk
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Usuwanie z wody żelaza i manganu
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
CUKRY.
Temat: Reakcje strąceniowe
Wycieczka w chemię żywności
Budowa, otrzymywanie Zastosowanie, właściwości
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
SOLE W APTECE.
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASTOSOWANIE WODOROTLENKÓW
Projekt edukacyjny: „ZASADY W KAŻDYM DOMU”
Repetytorium z chemii.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Przygotowanie doświadczenia:
CHEMIA ORGANICZNA I JEJ ZNACZENIE W UKŁADACH BIOLOGICZNYCH
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
PIERWIASTEK TEN ZOSTAŁ WYODRĘBNIONY W FORMIE CZYSTEJ W 1808 ROKU PRZEZ HUMPRY’EGO DAVY’EGO.
Disacharydy.
Sole w Medycynie.
Chemia to premia Od Boga dla człowieka Klucz do świata By można było
Doświadczenie 2 Doświadczenie 2 Badanie wpływu pH na zabarwienie lub zapach różnych substancji i roztworów (kilka przykładów) Projekt edukacyjny.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Barwa pelargonii w glebie o odczynie zasadowym i kwasowym. Do zakwaszenia gleby użyliśmy specjalnego środka zakupionego w sklepie ogrodniczym. Zakwasiliśmy.
Zastosowanie soli.
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia, Zakopane 2006 WALIDACJA PODSTAWOWYCH METOD ANALIZY CUKRU BIAŁEGO Zakład Cukrownictwa Politechnika Łódzka Krystyna LISIK.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2007 AKTUALNIE OBOWIAZUJĄCE AKTY NORMATYWNE W ZAKRESIE JAKOŚCI CUKRU BIAŁEGO Krystyna Lisik.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
Prof. dr hab. Franciszek Brzóska Instytut Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy Balice k/Krakowa WYSŁODKI JAKO PASZA - MINIMALNE WYMAGANIA Konferencja.
Praktyczne zastosowanie soli w lecznictwie i gospodarstwie domowym do Projektu pt „sole w Życiu Codziennym” uczniowie klasy II D gimnazjum w Zespole Szkół.
1 Oznaczanie zawartości dekstranu i skrobi w cukrze Aneta Antczak Dr inż. Maciej Wojtczak Instytut Chemicznej Technologii Żywności Specjalistyczne Laboratorium.
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Izotermy sorpcji cukru białego mgr inż. Zbigniew Tamborski.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
CHEMIA WOKÓŁ NAS Kończysz właśnie naukę chemii na poziomie podstawowym. Czy wiesz, jak często każdego dnia spotykasz się z substancjami chemicznymi?
Biochemia.
Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Doświadczenie o cukrze
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
Wyk. Przemysław Dubiński
Elektrolity i nieelektrolity
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
HALIT  Pot. Sól kamienna (kuchenna)  Chlorek sodu NaCl Otrzymywanie chlorku sodu NaOH + HCl NaCl + H ₂ O  Sól kamienna w kuchni wykorzystywana jest.
Zapis prezentacji:

Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak

Cukier buraczany i cukier trzcinowy

Cukier biały – oczyszczona, krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,7°Z Cukier biały plantacyjny – oczyszczona i krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,5°Z Cukier miękki brunatny – drobnoziarnisty, wilgotny cukier o barwie od jasno- do ciemnobrązowej o ogólnej zawartości cukrów nie mniejszej niż 88,0%

Wymagania Kodeksu Żywnościowego Wskaźnikc. białyc. plantacyjny c. miękki brunatny Popiół % 0,040,1- Inwert % 0,040,112,0 Wilgotność % 0,1 4,5 Zabarwienie IU Pozostałość SO

Wymogi jakościowe dla cukru trzcinowego o bardzo wysokiej polaryzacji oraz wymagania dla cukru buraczanego kat. 2: cukier trzcinowycukier buraczany polaryzacja 99,3°S99,7°Z wilgotność 0,180,06% Popiół konduktometryczny 0,2%0,027% zabarwienie roztworu 1350 IU45 IU skrobia150 ppmbrak wymogu

Cukry trzcinowe Cukry melasowe Cukry brązowe Cukry złote Cukry białe plantacyjne

? trzcinowy czy buraczany ?

zabarwienie

Popiół konduktometryczny

Zawartość potasu

Zawartość sodu

Zawartość wapnia

Zawartość magnezu