Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak
Cukier buraczany i cukier trzcinowy
Cukier biały – oczyszczona, krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,7°Z Cukier biały plantacyjny – oczyszczona i krystaliczna sacharoza o polaryzacji nie mniejszej niż 99,5°Z Cukier miękki brunatny – drobnoziarnisty, wilgotny cukier o barwie od jasno- do ciemnobrązowej o ogólnej zawartości cukrów nie mniejszej niż 88,0%
Wymagania Kodeksu Żywnościowego Wskaźnikc. białyc. plantacyjny c. miękki brunatny Popiół % 0,040,1- Inwert % 0,040,112,0 Wilgotność % 0,1 4,5 Zabarwienie IU Pozostałość SO
Wymogi jakościowe dla cukru trzcinowego o bardzo wysokiej polaryzacji oraz wymagania dla cukru buraczanego kat. 2: cukier trzcinowycukier buraczany polaryzacja 99,3°S99,7°Z wilgotność 0,180,06% Popiół konduktometryczny 0,2%0,027% zabarwienie roztworu 1350 IU45 IU skrobia150 ppmbrak wymogu
Cukry trzcinowe Cukry melasowe Cukry brązowe Cukry złote Cukry białe plantacyjne
? trzcinowy czy buraczany ?
zabarwienie
Popiół konduktometryczny
Zawartość potasu
Zawartość sodu
Zawartość wapnia
Zawartość magnezu