ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Warsztaty szkoleniowo-organizacyjne, System AGROKOSZTY
Advertisements

Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Źródła energii odnawialnej
Chcę żyć ekologicznie.
LAS ZIELONE PŁUCA ZIEMI.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
W POLSCE POWINNO DOMINOWAĆ ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE
Przyczyny zróżnicowania wyników działalności produkcji roślinnej prowadzonych metodami konwencjonalnymi mgr inż. Izabela Ziętek.
Energia Jądrowa zagrożenie dla ludzi i klimatu ???
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
Kochasz zwierzęta? TO JEST KIERUNEK DLA CIEBIE !
Koszty produkcji w długim okresie Opracowano na podstawie M. Rekowski.
Zbuczyn
GLOBALNA WIOSKA rybacka
Przyjazne formy turystyki
BIOPALIWA.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Rolnictwo:.
Biologia ekologia - nauka badająca wzajemne zależności między organizmami, oraz między organizmami a ich środowiskiem, jak równie strukturę i funkcjonowanie.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
KRAJOBRAZ ROLNICZY POLSKI
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Biotechnologia.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
ROLNICTWO I KLIMAT Elżbieta Lenarczyk – Społeczny Instytut Ekologiczny
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Elektrownia wiatrowa.
Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Dzień informacyjny w zakresie zarządzania zasobami/surowcami Ocena potencjału energetycznego województwa świętokrzyskiego – możliwości wykorzystania zasobów.
Kto jest przyjacielem lasu?
Bloki tematyczne Liczba uczestników biorących udział w eliminacjach szkolnych Liczba uczestników zakwalifikowanych do eliminacji okręgowych Produkcja roślinna20718.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku klęsk żywiołowych i katastrof oraz wprowadzanie.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Historyczne formy organizacji społeczeństwa Podtytuł.
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
Technologia III generacji Przewodniczący Rady Nadzorczej
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Darwinowska teoria doboru naturalnego
Biotechnolog.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Pod pojęciem urbanizacji rozumiemy proces rozwoju i wzrostu znaczenia miast oraz rozprzestrzeniania się miejskiego stylu życia Proces urbanizacji jest.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Inteligentne specjalizacje w kształceniu zawodowym w ramach RPO WiM Modernizacja szkolnictwa zawodowego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
Trendy rozwoju turystyki w świetle danych statystycznych.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Warszawa Rynek energii odnawialnej – w tym biokomponenty i biopaliwa prognozy dla producentów buraka cukrowego Warszawa 2008 –
Co by było gdyby wody nie było ?. Woda jest źródłem życia wszystkich organizmów żywych. Ludzie i powierzchnia Ziemi mają jedną wspólną cechę – mianowicie.
Biogazownie w świetle nowelizacji ustawy o OZE czy jest dla nich przyszłość? TYMOTEUSZ MĄDRY.
GOSPODARKA LEŚNA W NADLEŚNICTWIE KUDYPY
„LAS CAŁKIEM BLISKO NAS”
GMO.
Żywność ekologiczna.
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
Kwas askorbinowy .
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu surowców dla wybranych dziedzin usług i przemysłu. O jego specyfice decyduje fakt, że podstawowymi procesami, na których się opiera – są procesy o charakterze biologicznym.

Przemiany w produkcji roślinnej [1] Postęp techniczny generuje wzrost plonów (za chwilę będzie przeźrocze ilustrujące tę tezę). [2] Niektóre gatunki roślin zaczynają dominować nad innymi w rezultacie intensywnych prac nad ich udoskonaleniem. [3] Przemiany techniczne powodują zmiany w znaczeniu poszczególnych roślin w sensie ich spadku ważności, jak np. owsa (za chwilę będzie przeźrocze ilustrujące tę tezę). [4] Przemiany techniczne powodują również pojawienie się zapotrzebowania na nowe surowce roślinne np. kauczuk naturalny z drzew kauczukodajnych. [5] Wreszcie przemiany techniczne, zwłaszcza w zakresie kosztów transportu powodują także zmiany w znaczeniu poszczególnych roślin np. częściowo wypieranie lnu prze bawełnę. [6] Wzrost zamożności części ludzkości powoduje wzrost produkcji roślin służących zaspokajaniu bardziej wyszukanych potrzeb.

Plony pszenicy w dt z ha

Zbiory owsa w mln ton

Przemiany w produkcji zwierzęcej [1] Brak jednolitej tendencji w hodowli zwierząt udomowionych : z jednej strony następuje specjalizacja, z drugiej pojawiła się tendencja do hodowli zwierząt o podwójnej użytkowości. [2] Postępująca mechanizacja powoduje, że niektóre gatunki zwierząt tracą na znaczeniu, szczególnie wyraźnie widać to w Europie na przykładzie koni (za chwilę będzie przeźrocze ilustrujące tę tezę). [3] coraz większego znaczenia w krajach zamożnych nabiera chów uczuciowy zwierząt (częściowo jest to efekt postępującego osamotnienia). [4] Następują ingerencje genetyczne w hodowlę zwierząt, lecz są one dużo mniej zaawansowane, niż w przypadku roślin.

Pogłowie koni w tys. sztuk

Pozostałe (przykładowe) możliwości rozwoju i polepszania warunków życia na terenach wiejskich: (1) ochrona środowiska – biogazownia; (2) zarobek ze sprzedaży ziemi pod elektrownie wiatrowe; (3) zarobek z turystów - agroturystyka; (4) zarobek z turystów – wioska tematyczna; (5) zarobek z turystów – produkcja pamiątek;