Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej
Rola substancji odżywczych 1.Energetyczna (węglowodany, tłuszcze) 2.Regulująca (witaminy, sole mineralne) 3.Budulcowa (białka, sole mineralne)
Dlaczego prawidłowe odżywianie jest ważne? Zapobiega chorobom Poprawia humor Dodaje urody Poprawia kondycję fizyczną i umysłową
10 zasad racjonalnego żywienia
1. Dbaj o różnorodność 1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów spożywanych produktów 2. Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywny ruchowo
3. Regularnie spożywaj produkty pełnozbożowe 4. Pij mleko
5. Mięso spożywaj z umiarem 6. Jedz dużo warzyw i owoców
7. Unikaj soli 8. Zredukuj ilość spożywanych tłuszczy
9. Ogranicz ilość spożywanych słodyczy 10. Unikaj produktów wysoko przetworzonych
5 posiłków dziennie
Piramida zdrowego żywienia
Co to jest porcja ? Porcja to jedna zalecana standardowa ilość jednego produktu spożywczego z danej grupy żywieniowej. Ogólna zasada korzystania z piramidy żywienia to spożywanie największej ilości porcji produktów z dolnych poziomów, a najmniejszej z grupy znajdującej się na jej szczycie.
Sprytne sposoby na określenie właściwej porcji DŁOŃ – miarka dla produktów zbożowych DŁOŃ BEZ PALCÓW – dla porcji białkowych PIĘŚĆ – dla produktów mlecznych, warzyw i owoców GARŚĆ – dla suszonych owoców i orzechów KCIUK – dla sera żółtego o wielkości 40g OPUSZEK KCIUKA – dla słodyczy i tłuszczów
Zdrowo nie znaczy drogo Zdrowo nie znaczy drogo Stawiaj na jakość I urozmaicenie Wykorzystaj sezonowość produktów Stosuj prawidłowe nawyki żywieniowe Pobudź kreatywność lub korzystaj z książek kucharskich Zapobiegaj marnotrawstwu
A to ciekawe Witaminy są tracone z produktów spożywczych podczas: Transportu – 5% Przechowywania – 10% Obróbki kulinarnej – 25%
… a w naszym kraju Jedynie 20% Polaków spożywa śniadanie przed wyjściem z domu. Zaledwie 6% uprawia sport minimum 3 razy w tygodniu. Tylko 36% pije zalecane 1,5 l wody dziennie. Blisko 11,3% gimnazjalistów w Polsce ma nadwagę i otyłość Tylko 5% spożywa zalecane 5 porcji warzyw i owoców Prawie 90% podjada między 5 zalecanymi posiłkami Jedynie 15% spożywa zalecane 5 posiłków dziennie Zaledwie 8% spożywa 2 lub więcej ryb tygodniowo
Dziękujemy za uwagę Bartłomiej Gala Bartłomiej Gala Maksymilian Kender Maksymilian Kender Materiały służące przygotowaniu tej prezentacji: Program Edukacyjny „Trzymaj Formę” Program Edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” Czasopismo „Focus” Styczeń 2016 Michael Hamm „Żywność naturalne lekarstwo” Wydawnictwo Esprit SC 2009 Internet