Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość dawnych Austro-Węgier. Łączy w sobie wpływy niemieckie , Włoskie, francuskie, czeskie i węgierskie.
Tort Sachera Składniki: 140g masła 160g cukru 180g czekolady gorzkiej 8 jajek 30g cukru pudru 140g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 180g słodkiej, płynnej śmietany 30% 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku) 50g masła Dodatkowo: ok. 300g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej ewentualnie trochę rumu
Tort Sachera – Sposób przygotowania 50g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażalnika. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia (ale musi być jeszcze płynna). Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo ostudzoną czekoladę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka wmieszać delikatnie do masy czekoladowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 175°C. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. (Można ciasto lekko ostudzić, a następnie odwrócić je do góry dnem, na blat wyłożony papierem do pieczenia. Wtedy otrzymamy płaski tort. Jeśli ciasto podczas pieczenia lekko pęknie, wtedy również dobrze jest odwrócić je do góry dnem). Ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. Konfiturę podgrzać. Jeden blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła. W tym czasie przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę zagotować, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Polewę pozostawić na 4- 5min. Po tym czasie wmieszać stopniowo zamrożone masło, pokrojone na małe kawałki. Miskę z gotową polewą włożyć do zimnej wody. Mieszać od czasu do czasu, szpatułką lub łyżką drewnianą, aż masa trochę zgęstnieje. Polewa jest gotowa, gdy będzie utrzymywać się na tylnej ściance łyżki i będzie na tyle gęsta, że łyżka nie będzie przez nią przebijać. Ciasto polać polewą. Gotowy tort wstawić do lodówki, co najmniej na całą noc.
Winer Schnitzel 200 g mąki 2 rozbełtane jaja 200 g bułki tartej 4 sznycle cielęce 250 g smalcu (wieprzowego) lub oleju 1 cytryna, pęczek natki pietruszki
Winer Schnitzel- Sposób przygotowania Przygotować w trzech osobnych naczyniach: mąkę, jajka, bułkę tartą. Sznycle krojone w poprzek włókien (jak na zdjęciu) rozbić i ponacinać wewnątrz w kilku miejscach. Mięso lekko posolić Obtaczać w: mące, jajku, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez 3-4 minut. Podawać ze smażonymi ziemniakami przybrany natką i połówką cytryny.
Z czego znana jest kuchnia Austriacka? Austriacka kuchnia łączy w sobie m.in. wpływ kuchni czeskiej, węgierskiej, galicyjskiej. Austriacka książka kucharska to nie tylko bogactwo przepisów, ale również historii. Kuchnia austriacka to skarbnica smaków znanych i nieznanych. Zaś potrawy znane od wieków do dziś królują na stołach i stanowią smakowitą wizytówkę kraju. Kuchnia austriacka należy do kuchni obfitujących w różnorodność dań . piwa wśród najbardziej znanych marek króluje: Gosser, Stiegl czy Schwechater
Koniec ☻ Przygotowały : Klaudia Jóźwiak ☻ Gabriela Nawrotek ☻