Budowa chemiczna organizmów

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Skład chemiczny organizmu człowieka i ewolucja tlenu
Advertisements

Podstawowe składniki odżywcze
BIAŁKA.
Mangan (Mn).
[Aleksander Dziedzic]
Pierwiastki budujące żywą materię /biogenne/
Poznajemy składniki żywności !
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
MATERIA.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Pierwiastki występujące w człowieku
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Biologia jako nauka eksperymentalna
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Czarnym Dunajcu PROFILAKTYKA CHORÓB KRĘGOSŁUPA mgr Roman Giełczyńśki.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Katarzyna Skop i Joanna Ciciora Kl 1e
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Metabolizm i produkty przemiany materii
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
Chemia w życiu codziennym.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
PIERWIASTEK TEN ZOSTAŁ WYODRĘBNIONY W FORMIE CZYSTEJ W 1808 ROKU PRZEZ HUMPRY’EGO DAVY’EGO.
Poznajemy składniki żywności.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Woda i składniki mineralne
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Wpływ składników żywności na organizm
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
Budowa chemiczna organizmów
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Biochemia.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Stymulator rozwoju owoców
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Budowa chemiczna organizmów Opracowała Bożena Smolik

Rodzaje substancji chemicznych w organizmach Wszystko co nas otacza jest materią Także my sami zbudowani jesteśmy z materii. Materia, z której zbudowane są wszystkie istoty żywe, to materia organiczna. Przyroda nieożywiona zbudowana jest z materii nieorganicznej. Materia nieorganiczna występuje również w organizmach.

Cała materia zbudowana jest z pierwiastków Skład pierwiastków w organizmach Tlen 65% Azot 3% Wapń 1,5% Fosfor 1% Węgiel 18% Wodór 10% Inne 1,5%

Węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor i siarka Pierwiastki biogenne Węgiel, wodór, tlen, azot, fosfor i siarka nazywa się je też często pierwiastkami życia, gdyż są one głównym składnikiem najważniejszych związków chemicznych, tworzących organizmy.

Makroelementy Mikroelementy Występują w organizmach w znacznych ilościach Są to : Węgiel Wodór Tlen Azot Fosfor Siarka Potas Sód Magnez wapń Pierwiastki, występujące w bardzo małych ilościach Są to między innymi: Żelazo Cynk Krzem Miedź Mangan Fluor Jod Bor Molibden

Funkcje wybranych makroelementów węgiel, wodór, tlen Są składnikami wody, białek, tłuszczów, cukrów i kwasów nukleinowych azot Składnik białek, kwasów nukleinowych, witamin, hormonów fosfor Składnik kwasów nukleinowych, wchodzi w skład tkanki kostnej siarka Jest składnikiem enzymów i niektórych aminokwasów potas i sód Wpływają na stan uwodnienia cytoplazmy, warunkują przewodzenie bodźców magnez Wchodzi w skład cząsteczki chlorofilu i tkanki kostnej

Funkcje wybranych mikroelementów żelazo Składnik niektórych białek krwi, np. hemoglobiny, której funkcją jest roznoszenie tlenu po całym organizmie miedź Umożliwia proces oddychania cynk Ma wpływ na przyspieszenie regeneracji naskórka krzem Składnik ścian komórkowych np. u skrzypów i traw jod Odpowiedzialny za prawidłowe działanie gruczołu dokrewnego-tarczycy fluor Niezbędny w procesie tworzenia szkliwa zębów, zapobiega powstawaniu próchnicy

Związki nieorganiczne Związki organiczne Związki nieorganiczne Należą do nich między innymi woda, dwutlenek węgla, jony i sole różnych pierwiastków To związki węgla, wodoru i tlenu, połączone ze sobą w długie łańcuchy. Należą do nich między innymi - Białka - Tłuszcze - Węglowodany Kwasy nukleinowe Witaminy Nie należą do nich dwutlenek węgla, kwas węglowy ani węglany

Związek nieorganiczny WODA Stanowi niezbędny składnik każdej żywej komórki Zawartość wody w organizmach jest zmienna i zależy od gatunku, wieku i stanu organizmu, Przeciętna zawartość wody w organizmach wynosi 70-80% Woda stanowi środowisko wszystkich reakcji chemicznych, zachodzących w organizmie

Procentowe porównanie zawartości wody w różnych tkankach, narządach, organizmach Meduza – 97% Dorosły człowiek – 60% Zarodek ludzki – 93% Noworodek – 75% Ślimak – 84% Glony – 85% Arbuz – 90% Grzyby 80% Nasiona 10-15% Zarodniki – 10% Krew – 90% Limfa – 95% Łzy -98% Kości – 20% Tkanka nerwowa – 88% Mięśnie – 75% Ściana komórkowa – 10% Szkliwo zęba – 10% Posegreguj te dane. Ustal, kto jest rekordzistą w zawartości wody, a gdzie jest jej najmniej. Czy spróbujesz wyjaśnić od czego zależy zawartość wody w organizmie?

Związki organiczne BIAŁKA Składają się głównie z węgla, wodoru, tlenu, azotu i siarki Pierwiastki te tworzą 20 rodzajów aminokwasów Aminokwasy tworzą łańcuchy peptydowe, a ich kolejność decyduje o właściwościach cząsteczki białka Ulegają denaturacji pod wpływem temperatury (60o C) i niektórych substancji chemicznych np. alkoholu lub kwasu, tracąc nieodwracalnie swoje właściwości W okresie głodu organizm zaczyna czerpać energię z rozkładanych białek, co powoduje zniszczenie struktury organizmu, a w konsekwencji jego śmierć

Znaczenie białek białka strukturalne – budują elementy komórek, np. błony komórkowe, ale też twoje włosy i paznokcie białka odpornościowe – występują w płynach ustrojowych, są to przeciwciała białka enzymatyczne – są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg wszystkich procesów życiowych białka zapasowe – są magazynowane głównie w nasionach roślin strączkowych, np. w fasoli białka transportowe – służą do transportu substancji, np. hemoglobina przenosi tlen

Związki organiczne WĘGLOWODANY - Składają się głownie z węgla, wodoru i tlenu - Mogą być zbudowane z pojedynczych cząsteczek (np.glukoza), dwóch cząsteczek (np.sacharoza) albo z wielu cząsteczek, tworzących proste lub rozgałęzione łańcuchy - Im dłuższy łańcuch, tym cukier słabiej rozpuszcza się w wodzie

Funkcje węglowodanów Energetyczna- czyli węglowodany są źródłem energii Zapasowa – w postaci skrobi u roślin, a glikogenu u zwierząt Budulcowa – celuloza jest głównym składnikiem ścian komórkowych u roślin, a chityna u grzybów

Związki organiczne TŁUSZCZE Pełnią funkcję To związki glicerolu i kwasów tłuszczowych Są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii Nie rozpuszczają się w wodzie, tylko w rozpuszczalnikach organicznych Pełnią funkcję zapasową – w nasionach i owocach lub w tkance tłuszczowej u zwierząt ochronną – np. woski, pokrywające liście i owoce budulcową – wraz z białkami budują błony komórkowe regulatorową – (hormony sterydowe, witaminy A i D) są źródłem wody –wydziela się ona podczas spalania tłuszczy, w ten sposób zyskują ją np. wielbłądy) termoizolacyjną – stanowiąc tkankę podskórną, szczególnie rozwiniętą np. fok, wielorybów

Związki organiczne KWASY NUKLEINOWE DNA( kwas deoksyrybonukleinowy) nośnik informacji genetycznej RNA ( kwas rybonukleinowy) odpowiedzialny za wytwarzanie białka

Porównanie składu chemicznego komórek Komórka roślinna Białka - 2% Tłuszcze - 2% Węglowodany - 17% Woda - 75% Sole mineralne- 4% Komórka zwierzęca Białka - 17% Tłuszcze - 11% Węglowodany - 5% Woda - 62% Sole mineralne - 5%

Zadania 1. Porównaj zawartość pierwiastków w skorupie ziemskiej i w organizmach. Który pierwiastek, popularny w przyrodzie, w organizmach występuje rzadko? 2. Dlaczego azot uznawany jest za pierwiastek biogenny? 3. Podaj nazwy dwóch węglowodanów, pełniących w organizmie funkcję budulcową. Wybierz makroelementy z zestawu: N, Fe, J, H, Cu, Mg, Si, Mn 5. Które związki organiczne tracą swoje właściwości w temperaturze 60o C?

Czas na herbatkę