Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zanieczyszczenia powietrza.
Advertisements

Krzywe kalibracyjne Anna Kolczyk gr. B2.
Raport z przeprowadzonej analizy jakościowej wody w naszej szkole
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Zjawisko rdzawej wody i możliwe środki zaradcze
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Sole w rolnictwie.
Termochemiczne pomiary alkaliczności
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Jak wygrać z twardą wodą
Biologia jako nauka eksperymentalna
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Biotechnologiczne metody oczyszczania powietrza i gazów odlotowych
Różnobarwny świat chemii
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
przewodnictwo elektryczne roztworów,
PREZENTACJA PROFILU BIOTECHNOLOGICZNO- MEDYCZNEGO
Metabolizm i produkty przemiany materii
Badanie wody w Bytomce.  Pełni chęci, wiedzy oraz wyposażeni w odpowiedni sprzęt i odczynniki wybieramy się na miejsce badań.
FOSFORAN (V).
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Węglany to sole, związki chemiczne kwasu węglowego.
Fenole.
Sole cz. 1– budowa, otrzymywanie i zastosowanie
Sole w życiu człowieka.
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
III Sesja PK ICUMSA – Zakopane 2006 Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA 2005 zmiany i aktualizacja w stosunku do poprzednich wydań dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia, Zakopane 2006 WALIDACJA PODSTAWOWYCH METOD ANALIZY CUKRU BIAŁEGO Zakład Cukrownictwa Politechnika Łódzka Krystyna LISIK.
ICUMSA – Mikrobiologia, Obrigheim’ ICUMSA- Seminarium mikrobiologiczne Obrigheim, 27 stycznia 2009 roku Uczestnicy: Wim Antheunis Beneo Group Christer.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2007 AKTUALNIE OBOWIAZUJĄCE AKTY NORMATYWNE W ZAKRESIE JAKOŚCI CUKRU BIAŁEGO Krystyna Lisik.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
1 Oznaczanie zawartości dekstranu i skrobi w cukrze Aneta Antczak Dr inż. Maciej Wojtczak Instytut Chemicznej Technologii Żywności Specjalistyczne Laboratorium.
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Próba zastosowania metody Lowry’ego do oznaczania białka w sokach surowych dr Bożena Wnuk.
Podstawowe kryteria oceny cukru trzcinowego dr inż. Maciej Wojtczak.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
E ntwicklung  T echnologie  A nalytik Szkoła Lernia Chemików / Łódź Analityczna kontrola produkcji Polarymetria bez octanu ołowiu.
Izotermy sorpcji cukru białego mgr inż. Zbigniew Tamborski.
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Porównanie jakości cukru trzcinowego i buraczanego dr inż. Maciej Wojtczak.
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Czy substancje można mieszać?
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
ZUŻYCIE WAPNA W PROCESIE OCZYSZCZANIA SOKU Wawro Stanisław Gruska Radosław Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechnika Łódzka.
KONFERENCJA POKAMPANIJNA STC lutego 2007 Kampania buraczana 2007/08 Grupa British Sugar (Overseas) Grupa British Sugar (Overseas) Józef Klimaszewski.
ROZKŁAD WYBRANYCH ZWIĄZKÓW FARMACEUTYCZNYCH W PROCESIE UV BEZ I Z DODATKIEM TiO 2 Politechnika Śląska Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki Instytut.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
DWUTLENEK WĘGLA KACPER NIEWRZAŁ.
Iloczyn rozpuszczalności substancji trudno rozpuszczalnych
Aktualne zmiany w przepisach ICUMSA suplement 2007
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Program oszczędności wapna w oczyszczaniu soku
badanie uwalniania w technologii leków generycznych
Nowe rozwiązania wodomierzy w inteligentnych pomiarach
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Analiza gazowa metody oparte na pomiarze objętości gazów,
Zapis prezentacji:

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wpływ zawartości wapnia na mętność roztworów cukru dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Mętność (ang. turbidity). Mętność roztworu cukru to różnica między absorbancją zmierzoną w jednostkach ICUMSA przed i po sączeniu roztworu cukru zawierającego 50 % suchej substancji.

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Zasada metody Metoda wykorzystuje absorbancję światła spowodowaną zarówno obecnością cząstek rozpraszających jak i substancji absorbujących promieniowanie. Po usunięciu cząstek rozpraszających promieniowanie, poprzez filtrację roztworu przez membranę filtracyjną o średnicy porów 0,45 µm, absorbancja roztworu zostaje zredukowana do części spowodowanej przez absorpcję. Różnica między tymi absorbancjami jest miarą mętności roztworu.

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Pomiar absorbancji. Pomiar absorbancji wykonuje się zgodnie z procedurą zawartą w metodzie GS2/3-10 (2005). Należy wykonać dwa pomiary absorbancji, pierwszy z pominięciem filtracji mętność = IU ns − IU s IU

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Mętność roztworu cukru Głównymi przyczynami mętności są trudno rozpuszczalne sole wapniowe, takie jak węglany, szczawiany, fosforany oraz osady przepuszczone przez filtry soku gęstego i klarówek

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Ma mętność roztworu cukru ma wpływ jakość buraków i parametry prowadzenia ekstrakcji tj. czas, temperatura, pH oraz jakość wody zasilającej ekstraktor, niedostateczna dawka wapnia podczas nawapniania, zbyt wysoka alkaliczność saturacji II nieprawidłowa filtracja soku gęstego i klarówek

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Stwierdzono, że mętność wodnych roztworów cukru pozostaje w dużej korelacji z zawartością popiołu konduktometrycznego i substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Silna zależność wynika z tego, że związki wapnia są zarówno przyczyną mętności jak i wchodzą w skład popiołu i substancji nierozpuszczalnych obecnych w cukrze.

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Oznaczenie zawartości wapnia w cukrze 100 g of sugar sample and 400 ml ultrapure water CONDITIONING 10 ml ultrapure water EXTRACTIONS speed 4 ml/L WASHING 10 ml water ELUTING 10 ml 5 mol/L HCl and 10 ml water FILTRATION on filter 8.0  m WET DIGESTION of sediment with filters AAS DETERMINATION of the content of elements solid-phase extractions FILTRATION on filter 0.45  m

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Zawartość substancji nierozpuszczalnych mg/kg

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Mętność IU ,2 11,2 9,2 50,4 136,5 15,8 56,1 41,4 4,2 0,0 20,0 40,0 60,0 80,0 100,0 120,0 140,0 160,0 ABCDEFGHI sugar samples

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Zawartość wapnia mg/kg

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Udział wapnia w substancji nierozpuszczalnej

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Udział CaCO 3 w substancji nierozpuszczalnej

Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006