Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Advertisements

Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
OKR Ę GOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE Dyrektor dr Zygmunt Adrianek.
Wpływ rolnictwa na skażenie wód Polski Konferencja dla doradców Radom 12 czerwca
Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
(1/2) Ochrona przyrody i środowiska Nawozy a środowisko przyrodnicze Pestycydy a środowisko przyrodnicze Produkcja rolnicza a gazy cieplarniane Wpływ freonów.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
DAP & MAP UPDATE Konferencja Farmer, Warszawa Grudzień 2013 przełomem w nawożeniu azotowym.
Główne zadanie StabilurenNu zmniejszenie aktywności enzymu ureazy.
© Kazimierz Duzinkiewicz, dr hab. inż. Katedra Inżynierii Systemów Sterowania 1 Metody optymalizacji - Energetyka 2015/2016 Metody programowania liniowego.
2.49. Zależności między organizmami w biocenozie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Bydgoszcz Smof Kabiven Nowe spojrzenie na żywienie.
Ekonometria stosowana Autokorelacja Piotr Ciżkowicz Katedra Międzynarodowych Studiów Porównawczych.
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Czy spalanie biomasy jest neutralne w kontekście CO 2 ? Wydział Przyrodniczo-Technologiczny Instytut Inżynierii Rolniczej Studenckie Koło Naukowe BioEnergia.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Czyli często nieuzasadniony strach.
Autor: Kierunek: Promotor: Wykorzystanie GIS do wyznaczenia tras bezpiecznego przewozu transportu przez miasto Małgorzata Kość geodezja i kartografia dr.
Wypadkowa sił.. Bardzo często się zdarza, że na ciało działa kilka sił. Okazuje się, że można działanie tych sił zastąpić jedną, o odpowiedniej wartości.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Pro-ekologiczny Konstantynów Ł ódzki „Dofinansowano ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi”
Metodologia opracowywania powiatowej mapy zagrożeń oraz powiatowego programu poprawy bezpieczeństwa – warsztaty Wrocław, 28 października 2010 r. Projekt.
Wzór dla decydentów (poniższa prezentacja może być wykorzystywana i modyfikowana do Państwa potrzeb) Data, autor, tematyka, itd. „Wyzwania i szanse dla.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
IEN 2010 © wszelkie prawa zastrzeżone SEMINARIUM Pakiet MATLAB w Zakładzie OGM Możliwości posiadanych produktów.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE NR VII OPRACOWAŁA ANETA RADOMYSKA ANALIZA ANKIET.
Ocena poziomu kompetencji i umiejętności administracji publicznej w zakresie zarządzania rozwojem i kreowania innowacji Urząd Marszałkowski Województwa.
Skuteczności i koszty windykacji polubownej Wyniki badań zrealizowanych w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki „Ocena poziomu rzeczywistej.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
ZNACZENIE WIARYGODNOŚCI DANYCH O WARUNKACH GLEBOWYCH DLA POTRZEB OKREŚLENIA WARTOŚCI GRUNTÓW W PROCESIE SCALENIA I WYMIANY Anna Bielska Katedra Gospodarki.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Departament Kontroli na Miejscu
Budowa chemiczna organizmów
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Zasada równości szans kobiet i mężczyzn (w oparciu o standard minimum) Olsztyn, 6 czerwca 2016r.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Wody mineralne i lecznicze
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Roztwory buforowe / mieszaniny buforowe / bufory
MATEMATYCZNE MODELOWANIE PROCESÓW BIOTECHNOLOGICZNYCH
Wpływ dzikich składowisk odpadów na wody podziemne
Promnice, Zameczek Myśliwski
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Zapis prezentacji:

Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna Dr inż. Witold Szczepaniak Katedra Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Pięć głównych - nadrzędnych czynników wzrostu rośliny uprawnej CO2 światło Temperatura Plant stress can be defined in many ways - primarily, it is induced by any environmental factor, which is capable of producing or inducing a potentially harmful shift in the ability of a plant to exist under its ideal conditions. In other words, stress may be induced by the excessive pressure of a factor, on combination of factors (which may be abiotic or biotic) which it turn expresses an effect on the normal functioning of a process or series of processes within plants. Stress may be short-term, in which case, there will be recovery of normal cellular and biochemical processes within a reasonable time frame, or they may be long term, in which case, the effects that manifest themselves as a result of the perturbation, may have more serious and deleterious consequences. The term "stress" when used in plant biology, should be used only to refer to the physiological state induced by injurious strain, or inhibition of functioning (Cowan, 1994). azot!!!! woda Grzebisz 2008

Kontrola plonotwórczego działania azotu W uprawie roślin, rolnik musi kontrolować plonotwórcze działanie azotu poprzez: A. Eliminację czynników w „minimum”: Regulację odczynu, Ustalenie optymalnego systemu nawożenia P i K; B. Optymalizację nawożenia azotem: Racjonalne ustalenie dawki nawozowej azotu, Zwiększanie efektywności plonotwórczej pobranego azotu nawozowego: bilansowanie azotu składnikami drugoplanowymi; profilaktyczne stosowanie mikroelementów. dawka N Optymalizacja N = -------------------------------------------- pH, P K Ca Mg S B Mn Cu Mo Fe Zn Cl ochrona roślin

Zadania agrotechniczne w zakresie nawożenia - wiosna Nawożenie N Nawożenie S Nawożenie Mg, K Nawożenie B, Mn, Mo, Cu, Zn, inne? Nawożenie fosforem???

Strategia nawożenia, pytania: 1. Ile? - dawka 2. Jaki nawóz? - forma, składniki towarzyszące 3. Kiedy? - termin, podział dawki 4. Jak? - technika stosowania

POTRZEBY POKARMOWE

Składniki pokarmowe, kg/t nasion Pobranie jednostkowe przez rzepak, kg/t Organy rzepaku Składniki pokarmowe, kg/t nasion N P2O5 K2O Ca S Mg Nasiona 30 18 10 5 3 Słoma + łuszczyny 12 70 45 Łączne 60 (55-70) (20-30) 80 (65-110) 50 (40-60) 15 (15-20) 8 (5-8) Pobranie względem N - 0,5 1,33 0,82 0,25 0,13

krytyczne fazy odżywienia rzepaku? Jakie są krytyczne fazy odżywienia rzepaku?

Dynamika wzrostu i struktura rośliny rzepaku ozimego w okresie wegetacji

Dynamika akumulacji makroskładników przez rzepak ozimy Ca

Struktura rozdziału azotu między nadziemne organy rzepaku ozimego w okresie wiosennej wegetacji

azot, siarka, mikroskładniki, inne… Nawożenie wiosenne azot, siarka, mikroskładniki, inne… ocena aktualnej sytuacji…..

Warunki nawożenia N realne oszacowanie plonu nasion zawartość azotu mineralnego w glebie (ważne zarówno jesienią, jak i wiosną) mineralizacja azotu wiosną - przedplon uwzględnienia sumy i rozkładu opadów –jesień, zima, wiosna struktura łanu - gęstość roślin i stan roślin (jesienią i wiosną po zimie)

Wygląd morfologiczny - jesień

Wygląd morfologiczny - jesień

Wygląd morfologiczny - jesień

Wygląd morfologiczny - jesień

Przebarwienia - jesień

Rzepak - wiosna

Rzepak - wiosna

Rzepak - wiosna

Wygląd morfologiczny - marzec 2012

Wygląd morfologiczny - marzec 2012

Dawka azotu DN = P • Pj – Nmin(0-90 cm) Metoda Nmin DN - dawka nawozowa azotu, kg N/ha P - zakładany plon nasion/ziarna, t/ha Pj - wartość jednostkowego pobrania azotu, kg N/1 t nasion Nmin­ - zawartość azotu mineralnego w glebie, kg/ha, warstwa - 90 cm

Zawartość azotu w glebie Dynamika jego uwalniania

Pobieranie azotu, (kg/ha) Mineralizacja N organicznego a potrzeby nawozowe roślin uprawnych - dynamika Pobieranie N buraki Pobieranie N rzepak ozimy Pobieranie N pszenica Pobieranie azotu, (kg/ha) Mineralizacja N susza nadmiar wody III IV V VI VII VIII IX X sezon wegetacyjny, kolejne miesiące

UN = (4,5 • 60) – 60 (80) = 270 – 60 (80) = 210 (190) kg N/ha Rzepak Przykład: Y = 4,5 t/ha nasion; Us = 60 kg N/1 t nasion (55 kg N) Nmin = 60 - 80 kg N/ha UN = (4,5 • 60) – 60 (80) = 270 – 60 (80) = 210 (190) kg N/ha Podział dawki: I. 2/3 – 1/1 II. Uzupełnienie do wartości wyliczonej z algorytmu; Termin aplikacji: 1. Ruszenie wegetacji; 2. Najpóźniej 4 tygodnie przed kwitnieniem - lepiej wcześniej!!!!

Nawozy azotowe Formy azotu: Nawozy: 1. Amonowa - NH4+ Siarczan amonu (NH4)2SO4 Saletra wapniowa 2. Saletrzana - NO3- Ca(NO3)2 Mocznik 3. Amidowa - CO(NH2)2 CO(NH2)2 RSM NH4 NO3 CO(NH2)2

Hydroliza mocznika w glebie ureaza CO(NH2)2 + 2 H2O (NH4)2CO3 2 NH4+ + CO32- mocznik jon amonowy jon węglanowy 5 30

Nitryfikacja (50% N), tygodnie 5 (do 7) - wartość krytyczna Szybkość hydrolizy mocznika + nitryfikacja Temperatura gleby, oC Hydroliza mocznika, dni 2 4 10 20 1 Nitryfikacja (50% N), tygodnie 5 (do 7) - wartość krytyczna 6 8

Kontrola pobierania i metabolizmu azotu w roślinie Siarka Kontrola pobierania i metabolizmu azotu w roślinie

Niedobór siarki

Niedobór siarki

Niedobór siarki

Rozkład zawartości siarki przyswajalnej w kolejnych latach

Działania profilaktyczne Mikroskładniki Działania profilaktyczne

gospodarka azotem Mn, Cu, Zn, Mo Główne funkcje mikroelementów w roślinie fotosynteza Fe, Cu, Mn, Zn mikroelementy hormony Zn, Mn, Cu, B choroby Fe, Mn, Cu, B, Zn gospodarka azotem Mn, Cu, Zn, Mo Grzebisz 2009

Preferencje poszczególnych gatunków Wrażliwość roślin na niedobory mikroskładników Roślina Mn Cu Zn B Fe Mo Pszenica 4 2 1 Jęczmień Rzepak 3 Kukurydza Ziemniaki Buraki cukrowe 1. Wrażliwość bardzo niska - objawy w zasadzie nie występują 2. Wrażliwość mała - niedobory ujawniają się rzadko najczęściej w formie utajonej 3. Wrażliwość umiarkowanie duża - wyraźna reakcja roślin, lecz objawy rzadko widoczne (głównie w niekorzystnych warunkach) 4. Wrażliwość duża - bardzo silna reakcja, widoczne objawy niedoboru

Dziękuję bardzo za uwagę!!!