Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie musi stanowić 25-30% dziennego zapotrzebowania na energię i koniecznie musi być pełnowartościowe. Ten pierwszy posiłek ma dodać energii na cały dzień!
Kasza jaglana z malinami - pół szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 łyżka siemienia lnianego - szczypta cynamonu i imbiru - szklanka malin Zagotować szklankę wody, dopiero wtedy wsypać kaszę jaglaną z dodatkiem siemienia lnianego, imbiru i cynamonu. Można ją wcześniej również przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około minut. Aby zapobiec sklejeniu - nie mieszać! Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić pod przykrywką 5 min. Po przełożeniu do miseczki, posypać malinami.
Omlet białkowy z miodem i twarożkiem surowe jajka - łyżeczka siemienia lnianego - łyżka oleju rzepakowego - 100g twarogu - 100g jogurtu naturalnego - 20g miodu - 20g migdałów - 20g orzechów włoskich Zmiksować białka ze szczyptą soli, kiedy piana będzie sztywna, dodać żółtka oraz łyżeczkę siemienia lnianego i wymieszać łyżką. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Piec na łyżce oleju rzepakowego z dwóch stron, po około 4 minuty. Na talerzu posmarować pastą przygotowaną z twarożku, jogurtu naturalnego, miodu, migdałów i orzechów.
Dietetyczne placki bez mąki i drożdży -1,5 szklanki kalafiora -pół szklanki brokułu -2 duże jajka -bazylia, oregano, szczypta soli i pieprzu -olej rzepakowy do posmarowania patelni -sos pomidorowy: 2 łyżki przecieru pomidorowego + bazylia -dodatki: mozzarella, papryka, tarta cukinia, ugotowany brokuł, plastry pomidora Kalafior i brokuł zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć, dodać jajka i zioła, zmiksować na wolnych obrotach. Patelnię posmarować olejem, nałożyć ciasto i piec (około 5 min). Przewrócić ciasto na drugą stronę (można je zsunąć z patelni na talerz i "przerzucić" je na surową stronę, aby uniknąć pęknięcia placka). Posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć dodatki: kawałki mozzarelli, startą i odciśniętą cukinię, kawałek brokułu, papryki i plasterki pomidora.
Kanapki z domowym chlebem żytnio-razowym - 230g mąki żytnia razowej - 170g płatków owsianych - 2 łyżki siemienia lnianego - 1 jajko - 120g jogurtu naturalnego - 250ml mleka 2% (lub trochę więcej- dopełnić do 480ml według przepisu) - 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli Wymieszać suche składniki. Osobno rozbełtać jajko z jogurtem naturalnym i dopełnić mlekiem do 480ml płynnej masy. Wlać mokre składniki do suchych i połączyć. Posypać siemieniem lnianym i płatkami lub otrębami owsianymi. Przykryć folią aluminiową i piec 30min w 180 stopniach (w formie posmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub kaszą manną). Po tym czasie wyjąć folię i piec jeszcze 20 min. Podawać na zimno z twarożkiem, wędliną drobiową, warzywami.
Migdałowo-orzechowe ciasteczka owsiane - 2 średnie jabłka - szklanka płatków owsianych - jajko - garść posiekanych migdałów - garść posiekanych orzechów - szczypta cynamonu i imbiru Dwa średnie jabłka należy umyć i zetrzeć na mus, na tarce na grubych oczkach. Poddusić w garnku. Wsypać orzechy wraz z migdałami. Poczekać aż mus wystygnie i dopiero wtedy wbić jajko oraz dodać płatki owsiane wraz z przyprawami. Wszystko wymieszać. Ulepić ciasteczka dowolnej wielkości i piec w 180 stopniach około minut.
Smacznego!!! Opracowała: Irena Linka