Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
Przepisy REGIONALNE.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Program „Mój własny chleb!”
Ryby i owoce morza.
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Jedz zdrowo i smacznie!.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
O Slow Food i trendach kulinarnych
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kasze - bogactwo właściwości
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Czekolada.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
II śniadanie- dlaczego tak ważne?
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Krem z porów Składniki: ● 4 – 6 średnich porów ● 1 – 2 małe marchewki ● seler (kawałek od warzywa średniej wielkości) ● 1 średniej wielkości pietruszka.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Hawajskie pieczenie polskiego chleba
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie musi stanowić 25-30% dziennego zapotrzebowania na energię i koniecznie musi być pełnowartościowe. Ten pierwszy posiłek ma dodać energii na cały dzień!

Kasza jaglana z malinami - pół szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 łyżka siemienia lnianego - szczypta cynamonu i imbiru - szklanka malin Zagotować szklankę wody, dopiero wtedy wsypać kaszę jaglaną z dodatkiem siemienia lnianego, imbiru i cynamonu. Można ją wcześniej również przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około minut. Aby zapobiec sklejeniu - nie mieszać! Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić pod przykrywką 5 min. Po przełożeniu do miseczki, posypać malinami.

Omlet białkowy z miodem i twarożkiem surowe jajka - łyżeczka siemienia lnianego - łyżka oleju rzepakowego - 100g twarogu - 100g jogurtu naturalnego - 20g miodu - 20g migdałów - 20g orzechów włoskich Zmiksować białka ze szczyptą soli, kiedy piana będzie sztywna, dodać żółtka oraz łyżeczkę siemienia lnianego i wymieszać łyżką. Wyłożyć na rozgrzaną patelnię. Piec na łyżce oleju rzepakowego z dwóch stron, po około 4 minuty. Na talerzu posmarować pastą przygotowaną z twarożku, jogurtu naturalnego, miodu, migdałów i orzechów.

Dietetyczne placki bez mąki i drożdży -1,5 szklanki kalafiora -pół szklanki brokułu -2 duże jajka -bazylia, oregano, szczypta soli i pieprzu -olej rzepakowy do posmarowania patelni -sos pomidorowy: 2 łyżki przecieru pomidorowego + bazylia -dodatki: mozzarella, papryka, tarta cukinia, ugotowany brokuł, plastry pomidora Kalafior i brokuł zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odcisnąć, dodać jajka i zioła, zmiksować na wolnych obrotach. Patelnię posmarować olejem, nałożyć ciasto i piec (około 5 min). Przewrócić ciasto na drugą stronę (można je zsunąć z patelni na talerz i "przerzucić" je na surową stronę, aby uniknąć pęknięcia placka). Posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć dodatki: kawałki mozzarelli, startą i odciśniętą cukinię, kawałek brokułu, papryki i plasterki pomidora.

Kanapki z domowym chlebem żytnio-razowym - 230g mąki żytnia razowej - 170g płatków owsianych - 2 łyżki siemienia lnianego - 1 jajko - 120g jogurtu naturalnego - 250ml mleka 2% (lub trochę więcej- dopełnić do 480ml według przepisu) - 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli Wymieszać suche składniki. Osobno rozbełtać jajko z jogurtem naturalnym i dopełnić mlekiem do 480ml płynnej masy. Wlać mokre składniki do suchych i połączyć. Posypać siemieniem lnianym i płatkami lub otrębami owsianymi. Przykryć folią aluminiową i piec 30min w 180 stopniach (w formie posmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub kaszą manną). Po tym czasie wyjąć folię i piec jeszcze 20 min. Podawać na zimno z twarożkiem, wędliną drobiową, warzywami.

Migdałowo-orzechowe ciasteczka owsiane - 2 średnie jabłka - szklanka płatków owsianych - jajko - garść posiekanych migdałów - garść posiekanych orzechów - szczypta cynamonu i imbiru Dwa średnie jabłka należy umyć i zetrzeć na mus, na tarce na grubych oczkach. Poddusić w garnku. Wsypać orzechy wraz z migdałami. Poczekać aż mus wystygnie i dopiero wtedy wbić jajko oraz dodać płatki owsiane wraz z przyprawami. Wszystko wymieszać. Ulepić ciasteczka dowolnej wielkości i piec w 180 stopniach około minut.

Smacznego!!! Opracowała: Irena Linka