2.7. Co należy wiedzieć o bakteriach?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

WIRUSY.
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Prezentacja dla V-VI klasy szkoły podstawowej
Co to są drobnoustroje?.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Opracowała Aldona Kotlenga
Współczesne zagrożenia zdrowia
Świat bakterii Maciej Dajos kl. I „b”.
PIERWOTNIAKI Są to organizmy zwierzęce, przeważnie mikroskopijnej wielkości. Ciało ich odpowiada swą budową pojedynczej komórce - jednokomórkowce. Stanowi.
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Prezentacja dla IV-V klasy szkoły podstawowej
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
Natalia Rudnicka kl.IIA
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
Bakterie mgr Ilona Marciniak.
HOTEL LAMBERTON *** Ołtarzew.
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Gimnazjalny projekt edukacyjny
Zarządzanie środowiskiem
Bakteryjne choroby weneryczne
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Biologiczne oczyszczanie ścieków
BAKTERIE 1.Definicja bakterii 2.Budowa bakterii
Ekosystemy Przygotowanie do Ogolnopolskiego Konkursu Archimedes Plus Biologia dla klasy 1.
WIRUSY.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Homeostaza.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Przygotowali Kuba Grądzki Norbert Zach
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Woda i składniki mineralne
Zanieczyszczenia wody
Biotechnologia a medycyna
Pozytywne i negatywne znaczenie bakterii
Chyba wiem, co jem?.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
2.26. Współczesna biotechnologia
2.36. Budowa i funkcje układu oddechowego
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
2.22. Procesy i zasady kodowania informacji genetycznej
1.37. Rola układu wydalniczego
2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach
1.7. Sposoby odżywiania się organizmów
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1 Budowa fizyczna i chemiczna kości.
2.51. Wymagania życiowe organizmów
- życiodajna Substancja
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
1.22. Odczytywanie informacji genetycznej – przepis na białko
1.12. Charakterystyka królestwa Protista
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Zdrowo jem, więcej wiem Krok po zdrowie. Dlaczego powinniśmy jeść warzywa i owoce? są zdrowe są smaczne mają witaminy zapobiegają chorobom wzmacniają.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Zimowe witaminy.
1.23. Podziały komórki i przekazywanie informacji genetycznej
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

2.7. Co należy wiedzieć o bakteriach? Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska

Procaryota Mówiliśmy już o budowie komórki bakteryjnej i podziale systematycznym wszystkich organizmów. Proponuję krótkie przypomnienie budowy komórki. Odsyłam Was na stronę z interaktywnym schematem. Po otworzeniu strony zacznijcie od animacji „Charakterystyka organizmów prokariotycznych”. Następnie wykonajcie proponowane ćwiczenie. http://www.scholaris.pl/cms/view_all.php?id=ekran_prokariony_nie_maja_j%C4%85dra_kom%C3%B3rkowego

Komórki bakteryjne mogą przybierać różne kształty, żyć pojedynczo lub w koloniach

Czynności życiowe bakterii Odżywianie się Większość cudzożywna – są pasożytami, ale mogą być też saprobiontami Nieliczne są samożywne, wytwarzają związki organiczne na drodze foto- lub chemosyntezy Oddychanie Tlenowe Beztlenowe (fermentacja) Rozmnażanie Bezpłciowe, przez podział komórki

Chemosynteza Chemosyntezę przeprowadzają np. Bakterie nitryfikacyjne, które utleniają amoniak i sole amonowe  sole kwasu azotowego (III) sole kwasu azotowego (III)  sole kwasu azotowego (V) Bakterie siarkowe utleniają siarkowodór  wolna siarka wolna siarka  sole kwasu siarkowego (VI) Tym reakcjom chemicznym towarzyszy gromadzenie energii, która następnie zużywana jest do produkcji własnych związków organicznych

Znaczenie bakterii Rozkładają szczątki innych organizmów na proste substancje mineralne, odgrywając w ten sposób bardzo istotną rolę w krążeniu pierwiastków (materii) w ekosystemach.

Znaczenie bakterii Zapewniają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego u zwierząt roślinożernych, biorąc udział w trawieniu celulozy. http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/film _liściożercy.html U człowieka bakterie syntetyzują w przewodzie pokarmowym witaminę K i witaminy z grupy B

Znaczenie bakterii Konserwują żywność (fermentacja mlekowa, octowa) kiszenie kapusty, ogórków kwaszenie mleka, produkcja serów, jogurtów

Znaczenie bakterii Człowiek wykorzystuje bakterie saprofityczne do biologicznego oczyszczania ścieków http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/film_biologiczne_oczyszczanie_ścieków.html

Znaczenie bakterii - wywołują choroby Choroba Bakteria powodująca chorobę gruźlica prątek Kocha angina paciorkowiec zapalenie opon mózg dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych salmonelloza salmonella borelioza krętek boreliozy błonica maczugowiec błonicy krztusiec pałeczka krztuśca rzeżączka dwoinka rzezączki kiła krętek blady Dyzenteria (czerwonka) pałeczka dyzenterii tężec laseczka tężca

Drogi zakażenia http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/animacja_drogi_zakażenia_i_sposoby_zapobiegania_zakażeniu.html

Cechy biologiczne bakterii chorobotwórczych Zapoznaj się z tekstem i relacją filmową o cechach bakterii chorobotwórczych http://www.scholaris.pl/cms/view_all.php?id=ekran_cechy_biologiczne_bakterii_chorobotw%C3%B3rczych

Twórcy mikrobiologii Ludwik Pasteur i Robert Koch to bardzo ważne nazwiska w dziedzinie biologii, a szczególnie w mikrobiologii. O ich osiągnięciach słów kilka… http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/animacja_ludwik_pasteur_i_robert_koch_twórcy_mikrobiologii.html

Antybiotyki Przypadkowe odkrycie…(obejrzyj nagranie) http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/animacja_odkrycie_aleksandra_fleminga.html O działaniu antybiotyków http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/animacja_antybiotyki.html i ich znaczeniu w medycynie http://www.scholaris.pl/cms/view_all.php?id=ekran_dzia%C5%82anie_antybiotyk%C3%B3w_ich_znaczenie_w_medycynie

O konsekwencjach działań antybiotyków Koniecznie zapoznaj się z informacjami zawartymi w tym filmie http://www.scholaris.pl/cms/view_all.php?id=ekran_niebezpiecze%C5%84stwa_zwi%C4%85zane_z_nadmiernym+u%C5%BCyciem+antybiotyk%C3%B3w i dobrze je zapamiętaj

Szczepionki Szczepionka nie jest lekiem. Służy działaniu profilaktycznemu. Przyjmujemy ją tylko wtedy, kiedy jesteśmy super zdrowi. O pierwszej szczepionce…. http://www.scholaris.pl/cms/view_all.php?id=ekran_o%C5%9Bwiecenie_nauka_dorobek_XVIII_wiek Dzisiaj już jest inaczej…. http://www.scholaris.pl/cms/index.php/resources/animacja_szczepionki_żywe_martwe_i_rekombinowane.html Czy wiesz przeciwko jakim chorobom został uodporniony Twój organizm? Znajdź w słowniku znaczenie słów : epidemia i pandemia

Zadania Wymień 4 sposoby zapobiegania zakażeniom bakteryjnym. Co zawiera szczepionka rekombinowana? W jaki sposób człowiek wykorzystuje istnienie bakterii? (3) Co robią bakterie nitryfikacyjne? Dlaczego antybiotyki też mogą być niebezpieczne? BONUS - na czym polega pasteryzacja i dlaczego się ją wykonuje?

Źródła J. Loritz-Dobrowolska i wsp.,Biologia 1,Operon,2009r. E. Kłos i wsp., Ciekawa biologia1,WSiP, 2002r. B.Klimuszko, Żak, 2009r. B.Klimuszko, Żak,2001r. H.Lach,J.Ślósarczyk, Nowa Era, 1994r. Z.Sendecka i wsp., Vademecum, Operon, 2008r. E.Pyłka-Gutowska,E.Jastrzębska, Bliżej biologii 1, WSiP, 2009r. D.Cichy,I.Żeber-Dzikowska, Biologia 1, DEBIT, 1999r. B.Potocka,W.Górski, Biologia 1, MAC Edukacja S.A., 2002r.

Jazda po zdrowie!