Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Advertisements

Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Podróże po świecie Smaki Europy.
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Moduł 5 Temat 1 Poziom 2 Dzielenie się pomysłami.
Waga pokazuje ile waży Chen. Ile waży Chen? Alfie zebrał informacje o zwierzętach domowych które mają dzieci w jego klasie. Oto jego wyniki. Zwierzę.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Mgr Agnieszka Wnuk KRĘGOSŁUP Mgr Agnieszka Wnuk
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Charlie i fabryka czekolady
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Wielka księga potraw z miodem
Niedługo święta wielkanocne
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Mazurek Wielkanocny.
Projekt naukowo – badawczy PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 15 W JAŚLE
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe jajko + 3 żółtka, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g tłuszczu (masło, masło roślinne) Masa budyniowa: 1 kostka masła, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru, 2 szklanki mleka, 7 łyżek cukru, 4 płaskie łyżki mąki pszennej wrocławskiej Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 płaskie łyżki kakao, 3 płaskie łyżki cukru, 3 łyżki wody Co zrobić, aby upiec pyszny mazurek: 1. Do miski włożyć tłuszcz, 2 łyżki cukru, jajka i mąkę. Mieszając składniki, delikatnie wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić na ok. pół godziny do piekarnika w 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem, a po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 2. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, można zrobić masę budyniową. Budyń gotować wg przepisu z opakowania, równocześnie dodając do niego mąkę i cukier. Ostrożnie i intensywnie mieszać do uzyskania gęstej i jednorodnej masy. Następnie schłodzić. W osobnym naczyniu utrzeć kostkę masła, po czym dodawać do niego masę budyniową po jednej łyżce, cały czas mieszając. Wedle uznania dodać aromat, np. migdałowy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na kruchym cieście. 3. Po rozsmarowaniu masy na cieście trzeba przygotować polewę czekoladową. W rondelku rozpuścić ¼ kostki masła, dodać do tego kakao, cukier, a na końcu wodę. Wszystkie składniki połączyć na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Polewę ostudzić i polać nią mazurek. 4. Mazurek ubrać, używając własnej fantazji. Smacznego

Wielkopolskie drożdżowe chruściki według babci Janki - GABRYSIA. Składniki: 1kg mąki 8 żółtek i 2 całe jajka ½ kostki margaryny 1 śmietana (250 ml 12%) 10 dag drożdży 2 łyżki cukru 5 łyżek mleka Olej do smażenia, najlepiej rzepakowy Wykonanie : Przygotowujemy i odmierzamy wszystkie składniki. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, lekko podgrzewamy mleko, następnie dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Wszystko dobrze rozprowadzamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na patelni rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestygnięcia. Do naczynia wbijamy 2 całe jajka i 8 żółtek i z jedną łyżką cukru dokładnie ubijamy. Teraz wszystkie produkty dodajemy do odmierzonej mąki i zagniatamy ciasto. Dokładnie ! Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już wyrośnie, przygotowujemy stolnicę, rozsypujemy trochę mąki na stolnice, żeby ciasto dobrze się wałkowało i nie przyklejało do wałka. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy romby i robimy dziurkę na środku każdego, aby przełożyć przez nią ciasto i uformować chruścika lub też inaczej nazywanego faworka. W niewysokim garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju i wkładamy kromkę chleba, żeby sprawdzić temperaturę oleju, kiedy zarumieni się, olej jest gotowy. Teraz wkładamy przygotowane ciasto na faworki do rozgrzanego tłuszczu i pilnujemy żeby się za bardzo nie przypiekły. Powinny mieć złoty kolor. Po upieczeniu obtaczamy je w cukrze pudrze i do smaku możemy dodać wanilii, mają wtedy lepszy aromat, ale nie jest to konieczne i bez tego są przepyszne!

PASTA A LA AGNESE [anieze] di MILANO CON CAROTTA, SELERI, OLIVE, PROSCIUTTO [prosiuto] E PANNA MAKARON A LA AGNESE Z MEDIOLANUZ MARCHEWKĄ, SELEREM, OLIWKAMI I SZYNKĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: Oliwa z oliwek 5 marchewek większych 1 średni seler 500 ml śmietany słodkiej 18% 15 dkg szynki w plastrach (np. konserwowej) słoiczek czarnych oliwek makaron „pióra” sól, pieprz Marchewkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce (łezki). Oliwę podgrzać na dużej patelni. Wrzucić utarte warzywa, prażyć na średnim ogniu około 15 min. Następnie szynkę pokroić w plasterki (0,5 / 2 cm i dodać do warzyw. Oliwki według uznania wrzucić można całe lub przekrojone na pół bądź w plasterki. Wszystko zalać obficie śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem. Danie proponuję podawać z makaronem typu „pióra” chyba, że ktoś ma akurat ochotę na inny. BUON APPETITO! ŻYCZY NEL