Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe jajko + 3 żółtka, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g tłuszczu (masło, masło roślinne) Masa budyniowa: 1 kostka masła, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru, 2 szklanki mleka, 7 łyżek cukru, 4 płaskie łyżki mąki pszennej wrocławskiej Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 płaskie łyżki kakao, 3 płaskie łyżki cukru, 3 łyżki wody Co zrobić, aby upiec pyszny mazurek: 1. Do miski włożyć tłuszcz, 2 łyżki cukru, jajka i mąkę. Mieszając składniki, delikatnie wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić na ok. pół godziny do piekarnika w 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem, a po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. 2. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, można zrobić masę budyniową. Budyń gotować wg przepisu z opakowania, równocześnie dodając do niego mąkę i cukier. Ostrożnie i intensywnie mieszać do uzyskania gęstej i jednorodnej masy. Następnie schłodzić. W osobnym naczyniu utrzeć kostkę masła, po czym dodawać do niego masę budyniową po jednej łyżce, cały czas mieszając. Wedle uznania dodać aromat, np. migdałowy. Tak przygotowaną masę rozsmarować na kruchym cieście. 3. Po rozsmarowaniu masy na cieście trzeba przygotować polewę czekoladową. W rondelku rozpuścić ¼ kostki masła, dodać do tego kakao, cukier, a na końcu wodę. Wszystkie składniki połączyć na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Polewę ostudzić i polać nią mazurek. 4. Mazurek ubrać, używając własnej fantazji. Smacznego
Wielkopolskie drożdżowe chruściki według babci Janki - GABRYSIA. Składniki: 1kg mąki 8 żółtek i 2 całe jajka ½ kostki margaryny 1 śmietana (250 ml 12%) 10 dag drożdży 2 łyżki cukru 5 łyżek mleka Olej do smażenia, najlepiej rzepakowy Wykonanie : Przygotowujemy i odmierzamy wszystkie składniki. Przygotowujemy zaczyn z drożdży, lekko podgrzewamy mleko, następnie dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Wszystko dobrze rozprowadzamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na patelni rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestygnięcia. Do naczynia wbijamy 2 całe jajka i 8 żółtek i z jedną łyżką cukru dokładnie ubijamy. Teraz wszystkie produkty dodajemy do odmierzonej mąki i zagniatamy ciasto. Dokładnie ! Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto już wyrośnie, przygotowujemy stolnicę, rozsypujemy trochę mąki na stolnice, żeby ciasto dobrze się wałkowało i nie przyklejało do wałka. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy romby i robimy dziurkę na środku każdego, aby przełożyć przez nią ciasto i uformować chruścika lub też inaczej nazywanego faworka. W niewysokim garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju i wkładamy kromkę chleba, żeby sprawdzić temperaturę oleju, kiedy zarumieni się, olej jest gotowy. Teraz wkładamy przygotowane ciasto na faworki do rozgrzanego tłuszczu i pilnujemy żeby się za bardzo nie przypiekły. Powinny mieć złoty kolor. Po upieczeniu obtaczamy je w cukrze pudrze i do smaku możemy dodać wanilii, mają wtedy lepszy aromat, ale nie jest to konieczne i bez tego są przepyszne!
PASTA A LA AGNESE [anieze] di MILANO CON CAROTTA, SELERI, OLIVE, PROSCIUTTO [prosiuto] E PANNA MAKARON A LA AGNESE Z MEDIOLANUZ MARCHEWKĄ, SELEREM, OLIWKAMI I SZYNKĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Składniki: Oliwa z oliwek 5 marchewek większych 1 średni seler 500 ml śmietany słodkiej 18% 15 dkg szynki w plastrach (np. konserwowej) słoiczek czarnych oliwek makaron „pióra” sól, pieprz Marchewkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce (łezki). Oliwę podgrzać na dużej patelni. Wrzucić utarte warzywa, prażyć na średnim ogniu około 15 min. Następnie szynkę pokroić w plasterki (0,5 / 2 cm i dodać do warzyw. Oliwki według uznania wrzucić można całe lub przekrojone na pół bądź w plasterki. Wszystko zalać obficie śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem. Danie proponuję podawać z makaronem typu „pióra” chyba, że ktoś ma akurat ochotę na inny. BUON APPETITO! ŻYCZY NEL