Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Sposoby określania odczynu roztworów
Advertisements

KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Węglan wapnia Otrzymane wapno palone po reakcji z woda tworzy wapno gaszone, które wykorzystujemy w: Budownictwie ( składnik zaprawy murarskiej) Sadownictwo.
Chrom.
Chemia w życiu codziennym
Metale i stopy metali.
Ropa naftowa.
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Z chemią za pan brat 22.września.2010 dr Stanisława Koronkiewicz
PROJEKT EDUKACYJNY KOLOROWY ŚWIAT CHEMII.
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Barwa wskaźników w roztworze kwasu octowego:
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Różnobarwny świat chemii
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Barwniki asymilacyjne
Zarządzanie środowiskiem
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Eksperyment z jajecznicą
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 6.
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Skala ph.
Chromatografia bibułowa
Możecie eksperymentować z różnymi gatunkami roślin...
Hortensja Hortensja to kwiat ogrodowy, któremu trudno dogodzić – jego nazwa oznacza “wodny krzew”. Jeśli chodzi o kolor rośliny my sami możemy mieć na.
Zasady prawidłowego żywienia
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
Witaminy Jakub Dorobisz.
Poznajemy wodorotlenki na przykładzie Wodorotlenku Sodu
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Kwaśne deszcze Autor: Krzysztof Wójt, IId G.
Alkohole.
Barwniki naturalne Opracowano na podstawie:
Kwasy.
Rodzaje substancji leczniczych
występowanie, właściwości krzemu ważniejsze związki krzemu
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Wodorotlenki.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Właściwości wybranych soli i ich zastosowanie
Reakcje utlenienia i redukcji
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Czy substancje można przetwarzać?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Chrom i jego związki Występowanie chromu i jego otrzymywanie,
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Barwniki Spożywcze.
Odczyn roztworu Skala pH
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Reakcje w roztworach wodnych – indykatory kwasowo-zasadowe, Reakcje zobojętniania, Reakcje strącania osadów soli.
Alkohole polihydroksylowe
WYKŁAD
WSKAŹNIKI.
Elektrolity i nieelektrolity
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Wprowadzenie Związek chemiczny wykazuje barwę jeśli pochłania odpowiednie promienie elektromagnetyczne w zakresie widzialnym. Absorbowanie promieniowania.
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Barwy w malarstwie.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki) Barwniki naturalne i sztuczne Trwałość barw Chromatografia Znaczenie barw substancji

Barwniki naturalne i sztuczne Barwniki – związki chemiczne, które nadają materiałom określoną barwę Naturalne – barwniki otrzymywane z barwnych minerałów lub organizmów roślinny i zwierzęcych Sztuczne – wytwarzane sztuczne w procesach chemicznych Wymagania stawiane barwnikom: Barwniki włókiennicze – odporne na pranie w wysokich i niskich temperaturach, na działanie światła słonecznego Barwniki spożywcze – nie szkodliwe dla organizmu człowieka (np. nie mogą zwierać pierwiastków/związków toksycznych – Hg, Cr, Pb, As) , nie mogą zmieniać smaku i zapachu) Barwniki malarskie – odporne na czynniki środowiska (fizyczne i chemiczne

Barwniki naturalne i sztuczne Indygo naturalny i jego odpowiednik syntetyczny – ultramaryna Indygo – naturalny barwnik niebieski pozyskiwany z płatków Indygowca barwierskiego Ultramaryna – syntetyczny barwnik niebieski otrzymywany w procesie wypalania mieszaniny: kaolinu – SiO2∙Al2O3 tlenku krzemu(IV) – SiO2 siarczan(VI) sodu – Na2SO4 węglanu sodu – Na2CO3 sproszkowanej siarki – S węgla drzewnego lub żywicy (kalafonii)

Wybrane barwniki naturalne Barwniki zawarte w produktach roślinnych (owoce, warzywa, zboża) Karoteny: żółta, pomarańczowa, czerwona Betanina: fioletowo-czerwona Antocyjany: niebieska, fioletowa, czerwona Chlorofile: zielony Zeoksantyny: żółty Likopen: czerwona

Wybrane barwniki naturalne Barwniki pozyskiwane w celach przemysłowych Indygo Krocyna Alizaryna Indygowiec barwierski Szafran uprawny Marzanna barwierska

Wybrane barwniki naturalne Barwniki pozyskiwane w celach przemysłowych Purpura tyryjska Koszelina Kurkumina Rozkolec (Murex) Czerwiec kaktusowy Ostryż - Kurkuma

Trwałość barw Barwniki pochodzenia organicznego są z reguły bardzo dużymi cząsteczkami o złożonej budowie Indygo Purpura tyryjska Kurkumina Barwniki w trakcie obróbki termicznej mogą ulegać rozkładowi i zmieniać barwę (chlorofil, mioglobina) Mioglobina (mięsa czerwone) – barwnik o budowie zbliżonej do budowy hemu zawiera kationy Fe2+ Pod wpływem wysokiej temperatury: Fe2+  Fe3+ (ulega utlenieniu) Barwa mięsa z czerwonej przechodzi w brązową Barwa może ulec zmianie pod wpływem światła lub odczynu środowiska

Chromatografia Chromatografia (Michaił Cwiet – 1906r) – polega na rozdzielanie substancji w mieszaninie na dwie fazy: stacjonarną (nieruchomą) bibuła – chromatografia bibułowa warstewka tlenku glinu na płytce szklanej – chromatografia cienkowarstwowa ruchomą – eluent (woda, alkohol, kwas octowy) przez fazę stacjonarną z naniesioną próbka badanej substancji przepuszcza się eluent składniki mieszaniny (np. atramentu, tuszu) z eluentem przemieszczają się na fazie stacjonarnej z różną szybkością na chromatogramie składniki (atramentu, tuszu) widoczne są w postaci różnobarwnych smug w celu ustaleniu ustalenia składu chemicznego składniki na chromatogramie poddaje się badaniom spektometrycznym

Chromatogram Schemat chromatografu Chormatogramy flamastrów Chromatogram tuszu do drukarek

Indykatory – wskaźniki kwasowo-zasadowe Zamiana barwy wskaźników kwasowo-zasadowych w zależności od odczynu (pH) środowiska: K – kwasowe , Z – zasadowe Fenoloftaleina (pH = 8,2 – 10) Z Oranż metylowy (pH = 3,2 – 4,4) K Błękit tymolowy (pH = 1,2 – 2,8) Błękit bromofenolowy (pH = 3,0 – 4,6) Czerwień Kongo (pH = 3,0 – 5,0) Czerwień metylowa (ph = 4,5 – 6,2) Uniwersalny papierek wskaźnikowy

Wykorzystanie barwników w medycynie Identyfikacja bakterii metodą Grama (bakterie Gram-dodatnie, Gram-ujemne) z wykorzystaniem fioletu krystalicznego bakterie Gram(+) barwią się pod wpływem fioletu (barwnik nie jest wypłukiwany ze ścian komórkowych pod wpływem alkoholu - etanolu) bakterie Gram(-) nie ulegają zabarwieniu pod wpływem fioletu (barwnik jest wypłukiwany ze ścian komórkowych przez etanol)