SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy pomidory i żółty ser. Dodajemy majonez i śmietanę. Z sałatką wspaniale komponuje się mieszanka przypraw i ziół Fit up z płatkami nagietka, która nadaje jej bardzo aromatyczny smak.
SAŁATKA GRECKA 2 pomidory 1 ogórek wężowy 10 dag twarogu 1 papryka 1 sałata 15 czarnych oliwek Składniki: Przygotowanie Warzywa pokrój na dość duże kawałki, ser w kostkę. Sałatę opłucz i osusz, porwij palcami, oliwki osącz. Na talerzu ułóż sałatę, na niej warzywa, oliwki i ser. W słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z białym pieczywem. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem na kolację. Sos: 1/2 szklanki oleju lub oliwy 1-2 ząbki czosnku sól pieprz 1/2 łyżeczki octu winnego 1 łyżka posiekanych świeżych ziół
SAŁATKA Z KIEŁKAMI Składniki: 1 puszka kiełków fasolki mung 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera 1 por 25 dkg szynki konserwowej 25 dkg sera żółtego majonez Przygotowanie Pora pokroić i sparzyć, ser zetrzeć na grubych oczkach, szynkę pokroić w słupki, kukurydzę, kiełki i selera odsączyć na sicie. Pora odcisnąć wszystkie składniki delikatnie połączyć z majonezem.
SAŁATKA GRILLOWA Składniki: 1 paczka pierożków tortellini z mięsem 1 brokuł czerwona cebula 2 jajka puszka groszku konserwowego świeży koperek 2 łyżki majonezu Przygotowanie Ugotować tortellini według przepisu na opakowaniu. Krótko obgotować brokuł, przestudzić i podzielić na różyczki. Pokroić w kostkę czerwoną cebulę i wcześniej ugotowane jajka. Odcedzić groszek, pokroić drobno koperek, wszystko wymieszać i połączyć z majonezem.
RZODKIEWKOWA FANTAZJA Składniki: pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 3 jajka na twardo 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany łyżka majonezu łyżeczka chrzanu szczypta curry sól pieprz 1 łyżka siekanej bazylii Przygotowanie Rzodkiewki pokroić w kostkę,szczypiorek drobno posiekać. Białka jajek posiekać i wsypać do miski razem ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. Żółtka utrzeć ze śmietaną - dokładnie wymieszać z majonezem, chrzanem i posiekaną bazylią. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Sałatkę polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki. Rzodkiewkowa fantazja najlepiej smakuje z pasztetem.
SAŁATKA GYROS Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej 4 filety z kurczaka 2 cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy przyprawa Gyros ketchup majonez Filety podsmażamy na patelni. Gdy już będą lekko zarumienione podsypujemy przyprawą Gyros. Kapustę kroimy (szatkujemy). Ogórki siekamy (ale nie za drobno). Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Najlepiej jest układać gyros w szklanym naczyniu, by widać było warstwy. Warstwy układamy następująco (od spodu): -mięso -ketchup -ogórki -cebula -kukurydza -majonez -ketchup –kapusta. Wierzchnią warstwę, czyli kapustę, można udekorować majonezem i ketchupem. Przygotowanie
SAŁATKA PIECZARKOWA Składniki: 1 kg małych białych pieczarek 4 jajka 5-6 ogórków kiszonych 1 dość duża czerwona cebula 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 3-4 łyżki siekanego koperku świeżego kilka łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy do smaku: sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza. Pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.
SAŁATKA WIOSENNA Składniki: sałata zielona bądź lodowa rzodkiewka pomidor 2 jajka szczypiorek śmietana Przygotowanie Sałatę dokładnie myjemy szarpiąc na mniejsze kawałki układamy na talerzu. Na sałacie drobno pokrojoną rzodkiewkę w plasterkach, na to sparzonego i obranego ze skórki pomidora, na pomidora pokrojone w plasterki jajka ugotowane na twardo. Całość polewamy paroma łyżkami śmietany wymieszanej ze szczyptą soli. Na koniec trochę świeżo mielonego pieprzu i zielonej pietruszki.
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Składniki: 1 mała kapusta pekińska puszka kukurydzy 2 cebule majonez sól pieprz Przygotowanie Rozdzielić liście kapusty, oczyścić, pokroić w paseczki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Połączyć w misce posiekaną cebulę, kapustę, kukurydzę, majonez (2-3 łyżki). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
SAŁATKA JARZYNOWA Składniki: 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 mały ugotowany seler 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe 1 cebula 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego lub 1 puszka kukurydzy ew. 1-2 ugotowane w mundurkach ziemniaki Sos: 1 słoik majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny
Przygotowanie Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki i seler, wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka (moja mama dodawała do sałatki jarzynowej ścięte białka - żółtka zużywała do robienia domowego majonezu), obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączony groszek z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową do lodówki na godzinę.
Opracowała: Karolina Hołderna