SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Sałatka... warzywna.
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
Książka kucharska klasy 0
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Wpływaj na swój umysł, podnoś jakość uczenia się przez dietę, ćwiczenia umysłu i sport autor Michał Mucha wykorzystane zdjęcia pochodzą ze zbiorów własnych.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Sałatka Chewbacca Ksenia Wójcik, Gosia Kulka, 3c.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Położenie geograficzne Śląska Podróż kulinarna po województwie śląskim.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo kroimy pomidory i żółty ser. Dodajemy majonez i śmietanę. Z sałatką wspaniale komponuje się mieszanka przypraw i ziół Fit up z płatkami nagietka, która nadaje jej bardzo aromatyczny smak.

SAŁATKA GRECKA  2 pomidory  1 ogórek wężowy  10 dag twarogu  1 papryka  1 sałata  15 czarnych oliwek Składniki: Przygotowanie Warzywa pokrój na dość duże kawałki, ser w kostkę. Sałatę opłucz i osusz, porwij palcami, oliwki osącz. Na talerzu ułóż sałatę, na niej warzywa, oliwki i ser. W słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z białym pieczywem. Sałatka może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem na kolację. Sos:  1/2 szklanki oleju lub oliwy  1-2 ząbki czosnku  sól  pieprz  1/2 łyżeczki octu winnego  1 łyżka posiekanych świeżych ziół

SAŁATKA Z KIEŁKAMI Składniki: 1 puszka kiełków fasolki mung 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera 1 por 25 dkg szynki konserwowej 25 dkg sera żółtego majonez Przygotowanie Pora pokroić i sparzyć, ser zetrzeć na grubych oczkach, szynkę pokroić w słupki, kukurydzę, kiełki i selera odsączyć na sicie. Pora odcisnąć wszystkie składniki delikatnie połączyć z majonezem.

SAŁATKA GRILLOWA Składniki: 1 paczka pierożków tortellini z mięsem 1 brokuł czerwona cebula 2 jajka puszka groszku konserwowego świeży koperek 2 łyżki majonezu Przygotowanie Ugotować tortellini według przepisu na opakowaniu. Krótko obgotować brokuł, przestudzić i podzielić na różyczki. Pokroić w kostkę czerwoną cebulę i wcześniej ugotowane jajka. Odcedzić groszek, pokroić drobno koperek, wszystko wymieszać i połączyć z majonezem.

RZODKIEWKOWA FANTAZJA Składniki: pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 3 jajka na twardo 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany łyżka majonezu łyżeczka chrzanu szczypta curry sól pieprz 1 łyżka siekanej bazylii Przygotowanie Rzodkiewki pokroić w kostkę,szczypiorek drobno posiekać. Białka jajek posiekać i wsypać do miski razem ze szczypiorkiem i rzodkiewkami. Żółtka utrzeć ze śmietaną - dokładnie wymieszać z majonezem, chrzanem i posiekaną bazylią. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Sałatkę polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki. Rzodkiewkowa fantazja najlepiej smakuje z pasztetem.

SAŁATKA GYROS Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej 4 filety z kurczaka 2 cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy przyprawa Gyros ketchup majonez Filety podsmażamy na patelni. Gdy już będą lekko zarumienione podsypujemy przyprawą Gyros. Kapustę kroimy (szatkujemy). Ogórki siekamy (ale nie za drobno). Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Najlepiej jest układać gyros w szklanym naczyniu, by widać było warstwy. Warstwy układamy następująco (od spodu): -mięso -ketchup -ogórki -cebula -kukurydza -majonez -ketchup –kapusta. Wierzchnią warstwę, czyli kapustę, można udekorować majonezem i ketchupem. Przygotowanie

SAŁATKA PIECZARKOWA Składniki: 1 kg małych białych pieczarek 4 jajka 5-6 ogórków kiszonych 1 dość duża czerwona cebula 1 puszka 400 g kukurydzy konserwowej 3-4 łyżki siekanego koperku świeżego kilka łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy do smaku: sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, wrzucić na wrzącą wodę, obgotować 10 min., odcedzić, przestudzić, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć, osączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać kukurydzę, koperek, majonez i musztardę, wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny aby się przegryzła. Podawać jako dodatek do zimnych mięs i wędlin lub jako samodzielne danie. Jeśli ktoś lubi, może dodać pokrojonego w cieniutkie półplasterki pora, sałatka będzie ostrzejsza. Pieczarki przed pokrojeniem trzeba lekko odciskać w dłoniach, inaczej sałatka będzie zbyt rzadka.

SAŁATKA WIOSENNA Składniki: sałata zielona bądź lodowa rzodkiewka pomidor 2 jajka szczypiorek śmietana Przygotowanie Sałatę dokładnie myjemy szarpiąc na mniejsze kawałki układamy na talerzu. Na sałacie drobno pokrojoną rzodkiewkę w plasterkach, na to sparzonego i obranego ze skórki pomidora, na pomidora pokrojone w plasterki jajka ugotowane na twardo. Całość polewamy paroma łyżkami śmietany wymieszanej ze szczyptą soli. Na koniec trochę świeżo mielonego pieprzu i zielonej pietruszki.

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Składniki: 1 mała kapusta pekińska puszka kukurydzy 2 cebule majonez sól pieprz Przygotowanie Rozdzielić liście kapusty, oczyścić, pokroić w paseczki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Połączyć w misce posiekaną cebulę, kapustę, kukurydzę, majonez (2-3 łyżki). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

SAŁATKA JARZYNOWA Składniki: 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 mały ugotowany seler 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe 1 cebula 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego lub 1 puszka kukurydzy ew. 1-2 ugotowane w mundurkach ziemniaki Sos: 1 słoik majonezu sól pieprz trochę kwaśnej śmietany ząbek czosnku sok z cytryny

Przygotowanie Pokrój w równą kostkę marchewki, pietruszki i seler, wymieszaj w misce. Dodaj posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka (moja mama dodawała do sałatki jarzynowej ścięte białka - żółtka zużywała do robienia domowego majonezu), obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączony groszek z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową do lodówki na godzinę.

Opracowała: Karolina Hołderna