KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Advertisements

KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Zmiana barwy wskaźników w zależności od pH środowiska.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Julia Jaworska 6c 2016r.. Stroje Dawne stroje angielskie wyglądały tak. Natomiast w dzisiejszych czasach ludzie ubierają się w bluzki, spodnie itp.
 Karpatka, to wyrób z ciasta: a) kruchego b) parzonego c) drożdżowego d) biszkoptowego.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
ETYKIETY WYNIKI KONTROLI. najta ń sza pó ł ka cenowa, kontrola IH
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
CZAS NA ZDROWIE.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Kuchnia Wielkiej Brytanii Natalia Majda. Kuchnia brytyjska nie ma najlepszej opinii w świecie. Nie można jej zaliczyć do szczególnie wykwintnych czy zdrowych.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Producent: PepsiCo Pojemność: 500ml Cena: 3,27 zł.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
KRÓTKA HISTORIA KSIĄŻKI
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.
Autor: Julia Prochowska
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Kanapki w naszej szkole
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
z Oddziałami Integracyjnymi w Ełku
Kuchnia turecka.
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
ZUPY 1. Zupa z wołowiny i makaron sojowy – beef soup with soy noodles
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Kuchnia na wsi.
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Ciasto Drożdżowe.
Gastronomia i turystyka na Malcie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala

SPIS TREŚCI: Krótko o Bawarii Kuchnia bawarska Przepisy Restauracje

BAWARIA Bawaria to największy pod względem powierzchni i najlepiej rozwinięty gospodarczo kraj związkowy Niemiec. Herb Bawarii Flaga Bawarii

KUCHNIA BAWARSKA To regionalna kuchnia niemiecka, charakterystyczna dla Bawarii, w tym zwłaszcza Monachium. Uchodzi za oryginalną w swojej prostocie.

Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Na stole królują przetwory z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz drobiu. 

Najsławniejszym daniem spożywanym do południa jest biała kiełbasa, parzona i podawana na gorąco z dodatkiem słodkiej musztardy lub chrzanu oraz precli i popijana pszenicznym piwem.

Popularne są również dania takie jak: - pieczeń wieprzowa ze skórą (Krustebraten)

- golonka (Haxe) - rolada z boczku w sosie pieczeniowym (Spießbraten) - wątróbka cielęca z cebulką i jabłkami (Leber Berliner Art)

zapiekany pasztet  wątrobiany (Leberkäse) - nerki cielęce w sosie musztardowym

Innymi popularnymi daniami lokalnymi są przetwory mleczne, zarówno krowie, jak i kozie, czy owcze. - Obazta z preclem, paluszkami i piwem

Specyficzne dla kuchni bawarskiej jest to, że do większości potraw i sałatek dodaje się ocet winny, co nadaje potrawom kwaśny lub winny posmak. Jej cechą charakterystyczną jest również wykorzystywanie podrobów.

Do picia podaje się zwykle wysokogatunkowe piwa lokalnych browarów Do picia podaje się zwykle wysokogatunkowe piwa lokalnych browarów. Specjalnością są piwa pszeniczne.

PRZEPISY Sałatka ziemniaczana po bawarsku Składniki: 1kg ziemniaków 5 ogórków konserwowych 1 cebula 1/8 litra bulionu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanych ziół 150g boczku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plasterki. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Przygotować bulion. Do gorącego dodać ocet, oliwę, trochę soli, pieprzu i musztardę. Wymieszać. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać boczek, cebulę i ogórki. Zalać gorącym bulionem, dodać zioła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. (Można dodać jeszcze szczyptę cukru). Schłodzić.

Rosół z naleśnikiem Składniki : 2 litry wywaru na kości 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 łyżka Vegety 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa 100ml mleka trochę posiekanej pietruszki 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę, seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w półplasterki. Warzywa ugotować na wywarze z 1 łyżką Vegety. Rosół doprawić solą i pieprzem do smaku. Mleko, jajko, mąkę i natkę pietruszki, szczyptę soli i gałki muszkatołowej wymieszać na gładką masę. Usmażyć na oleju (lub bez) 2 naleśniki. Naleśniki pociąć w cienkie paski. Kawałki naleśników dodać do zupy.

Bawarski rosół z kluskami Składniki: 40g masła 80g kaszy manny 1 jajko sól, gałka muszkatołowa 1l bulionu wołowego (ugotowanego na mięsie wołowym z warzywami: marchew, pietruszka, por, seler i doprawionego) 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki Sposób przygotowania: Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dalej miksując dodać 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Na końcu dodać resztę kaszy manny, sól i gałkę muszkatołową. Przygotowaną masę pozostawić na 20 minut. Bulion zagotować. Mokrymi rękami formować z masy kluseczki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego tylko lekko podłużne. Kluski jeszcze napęcznieją podczas gotowania) i wrzucać je do gotującego się na małym ogniu bulionu. Zupę gotować na małym ogniu przez 20 min. Przed podaniem zupę posypać pietruszką.

RESTAURACJE Gdzie w Polsce można posmakować kuchni bawarskiej…

Restauracja i bar Adler Mokotowska 69 Warszawa

Restauracja Bawarska Św. Wojciecha 3 Jemielnica

Dom Bawarski Restauracja Hutnicza 70 Tychy

KONIEC Dziękuję za uwagę!