KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala
SPIS TREŚCI: Krótko o Bawarii Kuchnia bawarska Przepisy Restauracje
BAWARIA Bawaria to największy pod względem powierzchni i najlepiej rozwinięty gospodarczo kraj związkowy Niemiec. Herb Bawarii Flaga Bawarii
KUCHNIA BAWARSKA To regionalna kuchnia niemiecka, charakterystyczna dla Bawarii, w tym zwłaszcza Monachium. Uchodzi za oryginalną w swojej prostocie.
Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Na stole królują przetwory z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz drobiu.
Najsławniejszym daniem spożywanym do południa jest biała kiełbasa, parzona i podawana na gorąco z dodatkiem słodkiej musztardy lub chrzanu oraz precli i popijana pszenicznym piwem.
Popularne są również dania takie jak: - pieczeń wieprzowa ze skórą (Krustebraten)
- golonka (Haxe) - rolada z boczku w sosie pieczeniowym (Spießbraten) - wątróbka cielęca z cebulką i jabłkami (Leber Berliner Art)
zapiekany pasztet wątrobiany (Leberkäse) - nerki cielęce w sosie musztardowym
Innymi popularnymi daniami lokalnymi są przetwory mleczne, zarówno krowie, jak i kozie, czy owcze. - Obazta z preclem, paluszkami i piwem
Specyficzne dla kuchni bawarskiej jest to, że do większości potraw i sałatek dodaje się ocet winny, co nadaje potrawom kwaśny lub winny posmak. Jej cechą charakterystyczną jest również wykorzystywanie podrobów.
Do picia podaje się zwykle wysokogatunkowe piwa lokalnych browarów Do picia podaje się zwykle wysokogatunkowe piwa lokalnych browarów. Specjalnością są piwa pszeniczne.
PRZEPISY Sałatka ziemniaczana po bawarsku Składniki: 1kg ziemniaków 5 ogórków konserwowych 1 cebula 1/8 litra bulionu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanych ziół 150g boczku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plasterki. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Przygotować bulion. Do gorącego dodać ocet, oliwę, trochę soli, pieprzu i musztardę. Wymieszać. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać boczek, cebulę i ogórki. Zalać gorącym bulionem, dodać zioła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. (Można dodać jeszcze szczyptę cukru). Schłodzić.
Rosół z naleśnikiem Składniki : 2 litry wywaru na kości 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 łyżka Vegety 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa 100ml mleka trochę posiekanej pietruszki 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę, seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w półplasterki. Warzywa ugotować na wywarze z 1 łyżką Vegety. Rosół doprawić solą i pieprzem do smaku. Mleko, jajko, mąkę i natkę pietruszki, szczyptę soli i gałki muszkatołowej wymieszać na gładką masę. Usmażyć na oleju (lub bez) 2 naleśniki. Naleśniki pociąć w cienkie paski. Kawałki naleśników dodać do zupy.
Bawarski rosół z kluskami Składniki: 40g masła 80g kaszy manny 1 jajko sól, gałka muszkatołowa 1l bulionu wołowego (ugotowanego na mięsie wołowym z warzywami: marchew, pietruszka, por, seler i doprawionego) 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki Sposób przygotowania: Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dalej miksując dodać 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Na końcu dodać resztę kaszy manny, sól i gałkę muszkatołową. Przygotowaną masę pozostawić na 20 minut. Bulion zagotować. Mokrymi rękami formować z masy kluseczki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego tylko lekko podłużne. Kluski jeszcze napęcznieją podczas gotowania) i wrzucać je do gotującego się na małym ogniu bulionu. Zupę gotować na małym ogniu przez 20 min. Przed podaniem zupę posypać pietruszką.
RESTAURACJE Gdzie w Polsce można posmakować kuchni bawarskiej…
Restauracja i bar Adler Mokotowska 69 Warszawa
Restauracja Bawarska Św. Wojciecha 3 Jemielnica
Dom Bawarski Restauracja Hutnicza 70 Tychy
KONIEC Dziękuję za uwagę!