 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Advertisements

KUCHNIA POLSKA (STAROPOLSKA) I REGIONALNA
Jedzenie w Hiszpanii.
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
W KTÓREJ NIE ZABRAKNIE ZIÓŁ !!! Historia ziół i roślin przyprawowych Początki stosowania przypraw i leczniczych roślin zielnych. Rośliny przyprawowe.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Zioła w kuchni Anna Pokojska kl. 6a Sp 28 Wrocław Cześć, to ja – królik. Opowiem Wam trochę o ziołach. Zapraszam !
Nasze Nadleśnictwo - Nadleśnictwo Radziwiłłów. Gdzie się znajduje? Pozostałości dawnych rozległych puszcz: Bolimowskiej, Korabiewskiej i Jaktorowskiej,
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Odwieczne miejsce pożywienia, miejsca na pikniki – cudowne, miejsca na spędzanie wolnego czasu, miejsca od smogu czyste, to są właśnie lasy rybnickie.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
W tym etapie gry, byliśmy w Muzeum W Gliwicach na Oddziale Odlewnictwa Artystycznego.
Rośliny zbierane ze stanowisk naturalnych: bez czarny borówka czernica (czarna jagoda) brzoza głóg dwuszyjkowy głóg jednoszyjkowy jałowiec pospolity kasztanowiec.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Czyli… kilka słów o języku hiszpańskim oraz o tym dlaczego warto uczyć się tego pięknego języka?
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
INSTA 4 IV Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kościuszki w Toruniu.
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 W RYBNIKU HISTORIA NASZEJ SZKOŁY… Pod koniec 1905 roku zamysłowskie dzieci doczekały się wreszcie własnej szkoły podstawowej.
Reorganizacja oświaty w gminie Inowrocław. Gmina Inowrocław, jak wszystkie inne gminy w kraju, w wyniku przeprowadzonej reformy oświaty, przejęła obowiązek.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
RUDNIKI MOJA WIEŚ JAKUB DZIAMSKI. Rudniki są położone w Wielkopolsce w gminie Opalenica, powiat nowotomyski. Rudniki zamieszkuje ok. 640 mieszkańców.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Prezentacja opracowana w ramach projektu „Od dziecięcej ciekawości do dojrzałości poznawczej” Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Katarzyna Cynowska Ewelina Pachocka-Sobczak.  Uczniowie klasy V Szkoły Podstawowej oraz III Przysposabiającej do Pracy w ramach wtorkowych zajęć w kuchni.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
"Świecimy przykładem 2009". Konkurs ekologiczny 32 DH POWSINOGI KONARZEWO.
HISTORII ZIOŁOLECZNICTWA I ZASAD UŻYWANIA ZIÓŁ. OGÓLNE INFORMACJE Ziołolecznictwo jest czasami lekceważone jako nieszkodliwa procedura zbierania ziół.
Zioła znajdziemy:  w sklepie na półce z przyprawami  w aptece  w ogródku  na łące, w lesie Zioła to rośliny zielne jednoroczne lub dwuroczne, a także.
Op racowanie Bernarda Kowalska Spotkanie z pszczelarzem.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Na podstawie ogólnopolskiego projektu Polskiego Związku Szachowego „Edukacja przez szachy w szkole” realizator - Dolnośląski Związek Szachowy
BLISKO NAS, czyli co znajdziesz w lasach otaczających nasze osiedle „Kokociniec”
Ruch jest wszechobecnym zjawiskiem w otaczającym nas świecie. Poruszają się miedzy innymi: ludzie, samochody, wskazówki zegara oraz maleńkie atomy.
WYDZIAŁ OSWIATY URZEDU MIASTA POZNANIA REKRUTACJA ZASADY REKRUTACJI DO SZKÓŁ PONADGIMAZJALNYCH WSPOMAGANEJ SYSTEMEM KOMPUTEROWYM.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Ćwiczenia interaktywne dla uczniów w klasie II. INSTRUKCJA 1.By móc zaznaczać lub wpisywać odpowiedzi wybierz ikonkę wskaźnika i wybierz pióro lub naciśnij.
opalizujący znaczenia... Bolesław Leśmian „Dziewczyna”
Projekt: Zawód – architekt” Spotkanie drugie: r.
Łukasz Socha KL1cT – Rejestracja uczniów  Ja i mój kompan Mateusz Z. zarejestrowaliśmy się o godz w II Liceum Ogólnokształcącym w Świdnicy.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Autor: Julia Prochowska
Anna Pokojska kl. 6a Sp 28 Wrocław
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
BĄDŹ ODPORNY BĄDŹ ZDROWY
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Wizytówka miniprzedsiębiorstwa
A) trzech B) czterech C) pięciu D) sześciu E) siedmiu
Przyprawy.
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Historia i wiedza o społeczeństwie
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY

Koło Wrocławia rosną:  Rozmaryn  Tymianek  Biedrzeniec mniejszy  Bazylia  Lawenda  Anyż  Rumianek  Pietruszka

RozmarynTymianek Biedrzeniec mniejszy Bazylia LawendaAnyż Rumianek Pietruszka

Zaparza się go i pije, gdy boli brzuch a) Rumianek b) Melisa c) Aloes d) Oregano ODPOWIEDŹ TO… Klik

Doprawia się nim zupy lub ziemniaki a) Goździki b) Cynamon c) Szałwia d) Koper ODPOWIEDŹ TO… klik

 Powszechnie uprawiana roślina przyprawowa. W Europie uprawiany był już w starożytności. Świeże liście dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup i ryb. Pędy wraz z baldachami stanowią istotny składnik podczas kiszenia ogórków, kapusty i papryki. Używany jest do przyprawiania sosów, majonezów, masła ziołowego, oraz do dekorowania potraw.

Ścina się ją na początku lata i wiesza w woreczku w szafie a) Pieprz b) Dzika róża c) Lawenda d) Jemioła ODPOWIEDŹ TO… Klik

Rozmaryn Pietruszka Pieprz Bazylia Tymianek Kolendra Wanilia Cynamon Mięta Goździki Liść laurowy Kardamon Kliknij!!! Kliknij!

Kliknij!!!

Składniki: o Cynamon o Laska wanilii o Dynia o Mąka o Cukier puder o Ok. 0,75 litra mleka o Masło

Składniki: o Śmietana kremówka o Mleko o Cukier waniliowy o Cukier o Syrop miętowy o Mięta o Czekolada

1. Kluski śląskie z boczkiem i bazylią 2. Pstrąg z mieszanką ziół 3. Pieczeń z majerankiem i sosami ziołowymi 4. Żurek z kminkiem i pietruszką

Dla uczniów naszej szkoły przeprowadziłyśmy ankietę, której wyniki przedstawiamy poniżej. Zadałyśmy pytanie, czy rozpoznają przedstawioną na zdjęciu roślinę? Poniżej przedstawiamy wyniki naszej ankiety

Martyna Nowak i Katarzyna Rak 5a Szkoła Podstawowa nr 28 Wrocław Rok szkolny 2015/16