Ciekawostki o ziołach Zadania Ankiety naszych uczniów Potrawy Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY
Koło Wrocławia rosną: Rozmaryn Tymianek Biedrzeniec mniejszy Bazylia Lawenda Anyż Rumianek Pietruszka
RozmarynTymianek Biedrzeniec mniejszy Bazylia LawendaAnyż Rumianek Pietruszka
Zaparza się go i pije, gdy boli brzuch a) Rumianek b) Melisa c) Aloes d) Oregano ODPOWIEDŹ TO… Klik
Doprawia się nim zupy lub ziemniaki a) Goździki b) Cynamon c) Szałwia d) Koper ODPOWIEDŹ TO… klik
Powszechnie uprawiana roślina przyprawowa. W Europie uprawiany był już w starożytności. Świeże liście dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup i ryb. Pędy wraz z baldachami stanowią istotny składnik podczas kiszenia ogórków, kapusty i papryki. Używany jest do przyprawiania sosów, majonezów, masła ziołowego, oraz do dekorowania potraw.
Ścina się ją na początku lata i wiesza w woreczku w szafie a) Pieprz b) Dzika róża c) Lawenda d) Jemioła ODPOWIEDŹ TO… Klik
Rozmaryn Pietruszka Pieprz Bazylia Tymianek Kolendra Wanilia Cynamon Mięta Goździki Liść laurowy Kardamon Kliknij!!! Kliknij!
Kliknij!!!
Składniki: o Cynamon o Laska wanilii o Dynia o Mąka o Cukier puder o Ok. 0,75 litra mleka o Masło
Składniki: o Śmietana kremówka o Mleko o Cukier waniliowy o Cukier o Syrop miętowy o Mięta o Czekolada
1. Kluski śląskie z boczkiem i bazylią 2. Pstrąg z mieszanką ziół 3. Pieczeń z majerankiem i sosami ziołowymi 4. Żurek z kminkiem i pietruszką
Dla uczniów naszej szkoły przeprowadziłyśmy ankietę, której wyniki przedstawiamy poniżej. Zadałyśmy pytanie, czy rozpoznają przedstawioną na zdjęciu roślinę? Poniżej przedstawiamy wyniki naszej ankiety
Martyna Nowak i Katarzyna Rak 5a Szkoła Podstawowa nr 28 Wrocław Rok szkolny 2015/16