Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

Porównanie wartości kalorycznej i odżywczej produktów spożywczych
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Publiczne Gimnazjum w Bielicach
Szkolna kampania walki z otyłością.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
TYGODNIOWY JADLOSPIS DLA OSOBY W WIEKU LAT ;)
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Potrawy Irlandzkie.
JADŁOSPIS PRZEDSZKOLAKA
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Żywienie w sporcie.
Zdrowa dieta Europejczyka
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Żyj zdrowo, jedz kolorowo!
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
KUCHNIA HAWAJSKA.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zdrowa dieta Europejczyków
Pizzeria „Caro” ul. Damrota 5 44 –145 Pilchowice tel
JESTEŚ TYM CO JESZ ! Angela Poznańska, klasa 3 TH.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
zdrowe odżywianie nastolatka
Żyj zdrowo!.
RUNDA I Zjedzenie czekolady pobudza wydzielanie hormonów zwanych endorfinami. Są to związki odpowiedzialne za: Zjedzenie czekolady pobudza wydzielanie.
Zasady Zdrowego żywienia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
ŻYWIENIE.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Zasady prawidłowego żywienia dla dzieci w wieku przedszkolnym Agnieszka Sulikowska, 2015 r.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
Śniadanie jest posiłkiem, na który bezwzględnie powinniśmy mieć czas każdego dnia. Zasada ta dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Podstawowym celem.
Produkty szczególnie bogate w potas:
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Fast Food szybkie jedzenie Fast Food.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Zapis prezentacji:

Czy wiesz, co jesz?

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:

Grupy dzieci i młodzieży:Energia [kcal] Dzieci 1-3 lat1300 Dzieci 4-6 lat1700 Dzieci 7-9 lat2100 Chłopcy lat2600 Dziewczęta lat2300 Młodzież męska lat Młodzież męska lat Młodzież żeńska lat Młodzież żeńska lat

Przykłady jadłospisów:

ZESTAW 1

Śniadanie: Kromka chleba żytniego kcal Masło - 70 kcal Szynka drobiowa kcal Kakao (1 szkl. ) kcal Obiad: Zupa jarzynowa - 33 kcal Gulasz wołowy kcal Kasza gryczana kcal Surówka z selera - 80 kcal Kolacja: Parówka 1 szt kcal Chleb żytni 2 kromki kcal Masło - 70 kcal Herbata z cukrem - 40 kcal

ZESTAW 2

Śniadanie: Płatki na mleku (3 łyżki) kcal Bułka maślana kcal 1 łyżka dżemu truskaw - 50 kcal Sok pomarańczowy (1 szkl) kcal Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem kcal Kotlet schabowy kcal Ziemniaki pure - 80 kcal Mizeria ze śmietaną - 35 kcal Kolacja: Fasolka po bretońsku kcal Chleb żytni (2 kromki) kcal Masło - 70 kcal

ZESTAW 3

Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem – 130 kcal Bułka kajzerka kcal Ketchup (1łyżka) - 20 kcal Obiad: Zupa ogórkowa - 43 kcal Udko z kurczaka kcal Ryż gotowany kcal Sałatka z pomidorów - 26 kcal Kolacja: 2 kromki chleba żytniego kcal Żółty ser edamski kcal Mleko 2 % (1 szkl) kcal Jabłko - 36 kcal

ZESTAW 4

Śniadanie: Bułka pszenna kcal Twaróg ze szczypiorkiem kcal Pomidor - 19 kcal Sok owocowy 1 szkl kcal Obiad: Zupa pomidorowa z makar – 36 kcal Naleśniki z serem (1 szt) kcal Jogurt owocowy kcal Kolacja: 3 kanapki pszenne z serem pomidorem i szynką: Kanapka kcal Masło - 70 kcal Pomidor - 19 kcal Ser żółty kcal Herbata z cukrem - 40 kcal

ZESTAW 5

Śniadanie: Pieczywo (2 kromki) kcal Masło - 70 kcal Ser topiony - 65 kcal Dżem z czarnej porzeczki -32 kcal Kawa zbożowa z cukrem - 60 kcal Obiad: Barszcz czerwony - 87 kcal Pierogi z mięsem kcal Surówka z porów i jabłek – 156 kcal Kompot kcal Kolacja: Makaron zap. z jabłkami kcal Jogurt z kawałkami owoców – 103 kcal

ZESTAW 6

Śniadanie: Chleb grahama (1 kromka) - 96 kcal Masło - 70 kcal Miód naturalny (2 łyżeczki) - 96 kcal Mleko (1 szklanka) kcal Jabłko - 36 kcal Obiad: Zupa fasolowa - 72 kcal Filet z dorsza kcal Surówka z papryki - 40 kcal Sałatka z ananasa - 40 kcal Kolacja: 2 jajka na twardo kcal Chleb kcal Majonez (1 łyżka) kcal

Czynności, które pomagają w spalaniu kalorii :

Badminton - 400kcal Koszykówka - 550kcal Jazda na rowerze wolno - 300kcal Jazda na rowerze szybko - 600kcal Taniec w dyskotece - 500kcal Gra w piłkę nożną - 650kcal Golf - 250kcal

Aerobik - 550kcal Lekka gimnastyka - 210kcal Intensywna gimnastyka - 300kcal Ping-pong - 280kcal Marszobieg - 500kcal Wiosłowanie - 500kcal Pływanie - 600kcal Tenis - 450kcal

Co to są tzw. puste kalorie ?

Są to składniki pożywienia, które dostarczone organizmowi powodują krótkofalowy przyrost energii, nie prowadząc do jej efektywnego spalania w procesie przemiany materii. W wyniku tego we krwi oraz komórkach narzadów, a co za tym idzie w tkankach i samych narządach gromadzą się wszelkie związki, które najprościej można nazwać ubocznymi skutkami przemiany materii, lub złogami. Organizm po pewnym czasie je wydala, ale często takie niespożytkowane kalorie mogą prowadzić do zaburzeń w pracy wielu narządów, między innymi trzustki, wątroby, także serca i układu wieńcowego.

Produkty, które zawierają puste kalorie:

Chipsy kcal Coca – cola (puszka) – 82 kcal Frytki kcal Czekolada mleczna kcal Baton Mars 275 kcal

Pizza z szynką i pieczar – 200 kcal Beza 1 szt kcal Cheeseburger kcal Hamburger kcal Lody Magnum w czekol – 304 kcal Popcorn kcal

Prezentacja przygotowana przez Katarzynę Waśko oraz uczniów klasy IV c