Organizmy Modyfikowane Genetycznie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W dniu uczestniczyłyśmy w Śląskiej Nocy Naukowców w Akademii Techniczno - Humanistycznej w Bielsku – Białej.  Brałyśmy udział w wykładzie popularnonaukowym.
Advertisements

ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
Rośliny transgeniczne oporne na szkodniki
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
[Aleksander Dziedzic]
Hodowla transgeniczna - tworzenie ulepszonych odmian GM
Chcę żyć ekologicznie.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Rośliny uprawne i chwasty
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie są szansą czy zagrożeniem
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
GENETYCZNE MODYFIKOWANE ORGANIZMY (GMO) A ŚRODOWISKO
Organizmy GMO Czyli organizmy zmodyfikowane genetycznie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Transport materiałów chemicznych
Tomasz Krasiński Felicyta Walczak Maciej Gałęzewski
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE
BIOPALIWA.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Odporność organizmu.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Jedz żółte owoce i warzywa
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Jeffrey Smith dyrektor naczelny Institute for Responsible Technology
Biotechnologia.
GMO – fakty i mity.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Technik żywienia i usług gastronomicznych
ZASTOSOWANIE GENETYKI W ROLNICTWIE
Organizmy modyfikowane genetycznie
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Wydział Biologii i Biotechnologii
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Za i przeciw biopaliwom
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Biotechnologia a medycyna
GMO czyli organizmy genetycznie ulepszone
2.26. Współczesna biotechnologia
1.26. Osiągnięcia inżynierii genetycznej
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
G.M.O.- korzyści i zagrożenia
Jest to roślinna żywność, która ma zmieniony materiał genetyczny. Takim roślinom wszczepia się obce geny w celu uzyskania nowych, lepszych właściwości.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Joanna Szczypta I TE. Organizmy zmodyfikowane genetycznie w skrócie GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to organizmy, których geny zostały celowo.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
ORGANIZMY ZMODYFIKOWANE GENETYCZNIE
Ciemna strona GMO.
Wykonała: Barbara Minczewska
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Choroba prostaty a dieta
GMO.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Organizmy Modyfikowane Genetycznie GMO Organizmy Modyfikowane Genetycznie

Organizm Transgeniczny Co to jest GMO? Genetycznie zModyfikowany Organizm w skrócie GMO (z ang. Genetically Modified Organism) Organizm Transgeniczny – zawiera przenoszony gen tzw. transgen. To organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Źródło: Ustawa o GMO, z 22 VI 2001r.

Rośliny modyfikowane genetycznie – jak się je otrzymuje? Etapy transformacji organizmów roślinnych

Rośliny modyfikowane genetycznie – cele modyfikacji odporność na niekorzystne warunki środowiska poprawa cech jakościowych roślin odporność na herbicydy odporność na choroby bakteryjne, grzybowe i wirusowe odporność na szkodniki POLEPSZENIE WARTOŚCI UŻYTKOWEJ WYKORZYSTANIE MOŻLIWOŚCI PRODUKCYJNYCH (BIOFABRYKI) przemysł np. produkcja materiałów surowcowych ochrona środowiska naturalnego medycyna np. produkcja leków, szczepionek

Herbicyd Roundup odporność na herbicydy Roundup jest to totalna trucizna, używana przez rolników do usuwania chwastów. Środek ten jest produkowany przez firmę Monsanto. Składa się on z glifosatu (substancji aktywnej) oraz składników pomocniczych, których składu producent nie podaje. Ogromna część tego preparatu trafia głównie na plantacje bawełny oraz pola kukurydzy i soi w Ameryce Północnej i Południowej. Inżynierowie genetyczni z koncernu Monsanto uodpornili 75% roślin GM na jego działanie. Rośliny te bez szwanku wytrzymują trujące opryski, a uciążliwe chwasty są niszczone w zarodku.

Rośliny transgeniczne - przykłady

Pomidor transgeniczny Flavr Savr Pierwsza roślina GMO wprowadzona do obrotu. Ten zmodyfikowany pomidor miał lepiej znosić transport i dłużej zachowywać świeżość.

Nie wszystko złoto, co się świeci – „Golden Rice” Genetycznie modyfikowana odmiana ryżu, która cechuje się zwiększoną zawartością beta-karotenu – prekursora witaminy A. Opracowano go w ramach międzynarodowego projektu, celem którego było złagodzenie skutków VAD, czyli niedoboru witaminy A. Witamina A to podstawa naszego dobrego widzenia. Problemu dotykającego rocznie setek milionów mieszkańców naszej planety głównie w Azji i Afryce.

Kukurydza Bt - odmiana MON 810 firmy Monsanto Kukurydza z tą modyfikacją jest dobrze znana na rynku światowym, jest uprawiana od 1998 roku (m.in. w Hiszpanii), nie zauważono żadnych skutków ubocznych, także eksperci twierdzą iż jest ona bezpieczna. Kukurydza MON 810 wykorzystywana jest głównie w celach paszowych. Jest również przetwarzana na wartościowe produkty żywnościowe i przemysłowe takie jak alkohol etylowy w procesie fermentacji, mąka kukurydziana w procesie suchego mielenia i wysoko oczyszczoną skrobię w procesie mokrego mielenia.

Soja Roundup Ready Soja Roundup Ready jest odporna na działanie herbicydu Roundup. Wykorzystano w niej gen enzymu z agrobakterii, uodporniające ją na działanie glifosatu, będącego czynnym składnikiem środka Roundup. W swojej reklamie firma produkująca soję transgeniczną twierdzi, że odporność na Roundup zwiększa wydajność i obniża koszty uprawy. Informacja ta nie została jednak potwierdzona przez wiele niezależnych badań. Istotnie odporność na herbicydy ułatwia walkę z chwastami na polu uprawnym. Dzięki temu soja transgeniczna wchodzi w skład coraz większej liczby produktów. W składzie chemicznym i wg wartości odżywczych nie różni się od swojego naturalnego odpowiednika. Jednakże nasiona tak otrzymywanej soi mogą posiadać szczątkowe pozostałości herbicydu Roudnup wraz z produktami jego rozkładu.

Ziemniak Amflora Amflora to ziemniak wzbogacony przez niemiecki koncern BASF w skrobię ale także o gen AMRG, przenoszący odporność na antybiotyki. Zwolennicy twierdzą, że jako ziemniak do uprawy przemysłowej nie zagraża środowisku, przeciwnicy porównują go do kukurydzy MON 810, uznając gatunek za groźny dla środowiska i zdrowia.

Szczepionka w warzywach Prawdopodobnie będzie można zaszczepić się jedząc sałatkę warzywną. Biotechnolodzy są w stanie opracować genetycznie zmodyfikowane rośliny, które będą produkowały, rosnąc, obce białka, nazywane antygenami. Mogą nimi być białka osłonki wirusa. Nasz organizm, dzięki ich dostarczeniu będzie w stanie wytworzyć przeciwciała, które w przyszłości pomogą ochronić go przed patogenami. Zmodyfikowane rośliny mogły by być źródłem tanich, łatwych w produkcji szczepionek, co umożliwić by mogło zapewnienie ochrony ludziom z ubogich państw.

Obawy towarzyszące roślinom genetycznie modyfikowanym Powstanie super chwastów i super patogenów. Negatywny wpływy GMO na organizmy niedocelowe. Uodparnianie mikroorganizmów na antybiotyki.

Obiecanki, cacanki… 10 RZECZYWISTOŚĆ PO LATACH rośliny wymagają jeszcze silniejszych herbicydów mniejsze zużycie herbicydów RZECZYWISTOŚĆ PO LATACH wzrost plonu obniżenie plonu 10 wyższe zyski dla rolników i producentów nasion wyższe zyski tylko dla producentów nasion rozwiązanie problemu głodu pogłębienie problemu głodu możliwość zachowania czystości naturalnych nasion rośliny transgeniczne „uśmiercają” rośliny tradycyjne

Zwierzęta modyfikowane genetycznie Celem modyfikacji jest głównie przyśpieszenie wzrostu zwierząt hodowlanych oraz produkcja farmaceutyków izolowanych z mleka.

Dlaczego GMO budzi wątpliwości?

Szczury karmione przez całe życie kukurydzą GMO

GMO – zagrożenie dla pszczół W ciągu jednej zimy w stanie Dakota (USA) największy hodowca pszczół stracił 60 tysięcy spośród 80 tysięcy rojów (75%)! Przyczyną jest zespół chorobowy CCD, który wg badań naukowców amerykańskich i niemieckich jest spowodowany przez rośliny GM. Ich toksyny osłabiają układ trawienny pszczół otwierając drogę pasożytom. Einstein kiedyś powiedział, że jeśli wymrą pszczoły, ludzkości pozostaną najwyżej cztery lata…

GMO w Polsce Do Europy do celów spożywczych wolno importować tylko 4 rośliny GMO: soja, kukurydza, rzepak, burak cukrowy. Poza tym dozwolony jest import modyfikowanej: bawełny, pulpy paszowej z genetycznie zmodyfikowanych bakterii i drożdży. Dlatego nie można mówić, że wszystkie produkty w Polsce są genetycznie zmodyfikowane.

Czy żywność GMO jest niebezpieczna dla naszego zdrowia? NIE WIEMY, gdyż: Czas obserwacji jest zbyt krótki: Pierwszy modyfikowany genetycznie produkt został dopuszczony do spożycia w 1994 r. Nie ma możliwości rzetelnego porównania: w krajach, w których najwcześniej pojawiła się żywność GM, nie znakuje się jej Nie można wykluczyć, że rosnący odsetek chorób cywilizacyjnych jest częściowo związany z żywnością GM Nie ma pewności, że żywność GM nie jest szkodliwa dla zdrowia człowieka

Kim jest MONSANTO?

Aspartam – E951

TYLKO W CHOROBIE CENI SIĘ ZDROWIE.

Bibliografia www.oczyszerokozamkniete.wordpress.com www.halat.pl www.domivita.pl www.biotechnolog.pl www.gmo.blog.polityka.pl www.ecowawa.pl www.gadzetomania.pl www.greenpeace.org www.organicmarket.pl www.fakt.pl www.e-biotechnologia.pl www.bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Bartnicki07 www.biotechnologia.pl www.pcb.pl www.fakty.interia.pl www.szkolnictwo.pl www.youtube.pl www.interia360.pl www.transgeniczneorganizmy.wordpress.com „Świat według Monsanto” Marie Monique Robin Prezentacja “Modyfikacje genetyczne w rolnictwie”(*.pdf) - doc. dr hab. Katarzyna Lisowska, Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie Oddział w Gliwicach, Zakład Biologii Nowotworów