Organizmy Modyfikowane Genetycznie GMO Organizmy Modyfikowane Genetycznie
Organizm Transgeniczny Co to jest GMO? Genetycznie zModyfikowany Organizm w skrócie GMO (z ang. Genetically Modified Organism) Organizm Transgeniczny – zawiera przenoszony gen tzw. transgen. To organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych wskutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Źródło: Ustawa o GMO, z 22 VI 2001r.
Rośliny modyfikowane genetycznie – jak się je otrzymuje? Etapy transformacji organizmów roślinnych
Rośliny modyfikowane genetycznie – cele modyfikacji odporność na niekorzystne warunki środowiska poprawa cech jakościowych roślin odporność na herbicydy odporność na choroby bakteryjne, grzybowe i wirusowe odporność na szkodniki POLEPSZENIE WARTOŚCI UŻYTKOWEJ WYKORZYSTANIE MOŻLIWOŚCI PRODUKCYJNYCH (BIOFABRYKI) przemysł np. produkcja materiałów surowcowych ochrona środowiska naturalnego medycyna np. produkcja leków, szczepionek
Herbicyd Roundup odporność na herbicydy Roundup jest to totalna trucizna, używana przez rolników do usuwania chwastów. Środek ten jest produkowany przez firmę Monsanto. Składa się on z glifosatu (substancji aktywnej) oraz składników pomocniczych, których składu producent nie podaje. Ogromna część tego preparatu trafia głównie na plantacje bawełny oraz pola kukurydzy i soi w Ameryce Północnej i Południowej. Inżynierowie genetyczni z koncernu Monsanto uodpornili 75% roślin GM na jego działanie. Rośliny te bez szwanku wytrzymują trujące opryski, a uciążliwe chwasty są niszczone w zarodku.
Rośliny transgeniczne - przykłady
Pomidor transgeniczny Flavr Savr Pierwsza roślina GMO wprowadzona do obrotu. Ten zmodyfikowany pomidor miał lepiej znosić transport i dłużej zachowywać świeżość.
Nie wszystko złoto, co się świeci – „Golden Rice” Genetycznie modyfikowana odmiana ryżu, która cechuje się zwiększoną zawartością beta-karotenu – prekursora witaminy A. Opracowano go w ramach międzynarodowego projektu, celem którego było złagodzenie skutków VAD, czyli niedoboru witaminy A. Witamina A to podstawa naszego dobrego widzenia. Problemu dotykającego rocznie setek milionów mieszkańców naszej planety głównie w Azji i Afryce.
Kukurydza Bt - odmiana MON 810 firmy Monsanto Kukurydza z tą modyfikacją jest dobrze znana na rynku światowym, jest uprawiana od 1998 roku (m.in. w Hiszpanii), nie zauważono żadnych skutków ubocznych, także eksperci twierdzą iż jest ona bezpieczna. Kukurydza MON 810 wykorzystywana jest głównie w celach paszowych. Jest również przetwarzana na wartościowe produkty żywnościowe i przemysłowe takie jak alkohol etylowy w procesie fermentacji, mąka kukurydziana w procesie suchego mielenia i wysoko oczyszczoną skrobię w procesie mokrego mielenia.
Soja Roundup Ready Soja Roundup Ready jest odporna na działanie herbicydu Roundup. Wykorzystano w niej gen enzymu z agrobakterii, uodporniające ją na działanie glifosatu, będącego czynnym składnikiem środka Roundup. W swojej reklamie firma produkująca soję transgeniczną twierdzi, że odporność na Roundup zwiększa wydajność i obniża koszty uprawy. Informacja ta nie została jednak potwierdzona przez wiele niezależnych badań. Istotnie odporność na herbicydy ułatwia walkę z chwastami na polu uprawnym. Dzięki temu soja transgeniczna wchodzi w skład coraz większej liczby produktów. W składzie chemicznym i wg wartości odżywczych nie różni się od swojego naturalnego odpowiednika. Jednakże nasiona tak otrzymywanej soi mogą posiadać szczątkowe pozostałości herbicydu Roudnup wraz z produktami jego rozkładu.
Ziemniak Amflora Amflora to ziemniak wzbogacony przez niemiecki koncern BASF w skrobię ale także o gen AMRG, przenoszący odporność na antybiotyki. Zwolennicy twierdzą, że jako ziemniak do uprawy przemysłowej nie zagraża środowisku, przeciwnicy porównują go do kukurydzy MON 810, uznając gatunek za groźny dla środowiska i zdrowia.
Szczepionka w warzywach Prawdopodobnie będzie można zaszczepić się jedząc sałatkę warzywną. Biotechnolodzy są w stanie opracować genetycznie zmodyfikowane rośliny, które będą produkowały, rosnąc, obce białka, nazywane antygenami. Mogą nimi być białka osłonki wirusa. Nasz organizm, dzięki ich dostarczeniu będzie w stanie wytworzyć przeciwciała, które w przyszłości pomogą ochronić go przed patogenami. Zmodyfikowane rośliny mogły by być źródłem tanich, łatwych w produkcji szczepionek, co umożliwić by mogło zapewnienie ochrony ludziom z ubogich państw.
Obawy towarzyszące roślinom genetycznie modyfikowanym Powstanie super chwastów i super patogenów. Negatywny wpływy GMO na organizmy niedocelowe. Uodparnianie mikroorganizmów na antybiotyki.
Obiecanki, cacanki… 10 RZECZYWISTOŚĆ PO LATACH rośliny wymagają jeszcze silniejszych herbicydów mniejsze zużycie herbicydów RZECZYWISTOŚĆ PO LATACH wzrost plonu obniżenie plonu 10 wyższe zyski dla rolników i producentów nasion wyższe zyski tylko dla producentów nasion rozwiązanie problemu głodu pogłębienie problemu głodu możliwość zachowania czystości naturalnych nasion rośliny transgeniczne „uśmiercają” rośliny tradycyjne
Zwierzęta modyfikowane genetycznie Celem modyfikacji jest głównie przyśpieszenie wzrostu zwierząt hodowlanych oraz produkcja farmaceutyków izolowanych z mleka.
Dlaczego GMO budzi wątpliwości?
Szczury karmione przez całe życie kukurydzą GMO
GMO – zagrożenie dla pszczół W ciągu jednej zimy w stanie Dakota (USA) największy hodowca pszczół stracił 60 tysięcy spośród 80 tysięcy rojów (75%)! Przyczyną jest zespół chorobowy CCD, który wg badań naukowców amerykańskich i niemieckich jest spowodowany przez rośliny GM. Ich toksyny osłabiają układ trawienny pszczół otwierając drogę pasożytom. Einstein kiedyś powiedział, że jeśli wymrą pszczoły, ludzkości pozostaną najwyżej cztery lata…
GMO w Polsce Do Europy do celów spożywczych wolno importować tylko 4 rośliny GMO: soja, kukurydza, rzepak, burak cukrowy. Poza tym dozwolony jest import modyfikowanej: bawełny, pulpy paszowej z genetycznie zmodyfikowanych bakterii i drożdży. Dlatego nie można mówić, że wszystkie produkty w Polsce są genetycznie zmodyfikowane.
Czy żywność GMO jest niebezpieczna dla naszego zdrowia? NIE WIEMY, gdyż: Czas obserwacji jest zbyt krótki: Pierwszy modyfikowany genetycznie produkt został dopuszczony do spożycia w 1994 r. Nie ma możliwości rzetelnego porównania: w krajach, w których najwcześniej pojawiła się żywność GM, nie znakuje się jej Nie można wykluczyć, że rosnący odsetek chorób cywilizacyjnych jest częściowo związany z żywnością GM Nie ma pewności, że żywność GM nie jest szkodliwa dla zdrowia człowieka
Kim jest MONSANTO?
Aspartam – E951
TYLKO W CHOROBIE CENI SIĘ ZDROWIE.
Bibliografia www.oczyszerokozamkniete.wordpress.com www.halat.pl www.domivita.pl www.biotechnolog.pl www.gmo.blog.polityka.pl www.ecowawa.pl www.gadzetomania.pl www.greenpeace.org www.organicmarket.pl www.fakt.pl www.e-biotechnologia.pl www.bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Bartnicki07 www.biotechnologia.pl www.pcb.pl www.fakty.interia.pl www.szkolnictwo.pl www.youtube.pl www.interia360.pl www.transgeniczneorganizmy.wordpress.com „Świat według Monsanto” Marie Monique Robin Prezentacja “Modyfikacje genetyczne w rolnictwie”(*.pdf) - doc. dr hab. Katarzyna Lisowska, Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie Oddział w Gliwicach, Zakład Biologii Nowotworów