Chyba wiem, co jem?.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Advertisements

Przepisy prawa dotyczące żywności
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Podstawowe składniki odżywcze
Wykład 9 5. Bioenergetyka 5.1. Glikoliza
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
Projekt i opracowanie :
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Biologia jako nauka eksperymentalna
Prezentację wykonali:
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Światowy dzień żywności
CHEMIA A WSPÓŁCZESNE SPOŁECZEŃSTWO
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Biopaliwa Energia Odnawialna.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Zarządzanie środowiskiem
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Zdrowe odżywianie.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia na co dzień.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Poznajemy składniki żywności.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ przetwórstwa na jakość żywności
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
2.7. Co należy wiedzieć o bakteriach?
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Natural Sciences, Natural English. Mitochondrium.
Wpływ składników żywności na organizm
Budowa chemiczna organizmów
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Konserwacja towarów żywnościowych
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
Przemysłowe technologie chemiczne
CHEMIA ŻYWNOŚCI Technologia żywności i żywienie człowieka
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Chemia w organizmie człowieka
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Chyba wiem, co jem?

Po dzisiejszych zajęciach powinienem umieć: wymieniać grupy składników odżywczych i opisywać ich funkcje; wymieniać przykłady konkretnych substancji należących do odpowiednich grup składników odżywczych; definiować pojęcia wartość odżywcza, wartość energetyczna i GDA; analizować dane zawarte na opakowaniach żywności; projektować doświadczenia dotyczące wykrywania w żywności białka, tłuszczu, glukozy, skrobi; opisywać znaczenie i funkcje wybranych witamin i soli mineralnych; definiować pojęcie fermentacji; definiować pojęcia: fermentacja alkoholowa, fermentacja mlekowa, fermentacja octowa, fermentacja masłowa; wyjaśniać pojęcia: jełczenie, gnicie i butwienie; opisywać procesy fermentacyjne zachodzące podczas wyrabiania ciasta i pieczenia chleba, produkcji napojów alkoholowych, otrzymywania kwaśnego mleka, jogurtów, serów.

Składniki odżywcze

Wartość odżywcza, energetyczna i GDA

Co na opakowaniu?

Wykrywanie tłuszczy, cukrów, białek Białka Tłuszcze Cukry

Witaminy i sole mineralne

Fermentacja

Jełczenie, gnicie, butwienie Rozpad gnilny (łac. putrefactio) – zachodzący w warunkach beztlenowych proces rozkładu związków białkowych odbywający się pod wpływem enzymów proteolitycznych wydzielanych głównie przez saprofityczne bakterie gnilne oraz niektóre grzyby. Butwienie - proces rozkładu roślinnej materii organicznej prowadzony w obecności tlenu przez mikroorganizmy należące do destruentów, głównie bakterie. Jełczenie – procesy zachodzące spontanicznie w tłuszczach podczas ich długiego przechowywania. Jełczenie jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych.

Praca domowa Przeczytać rozdziały w podręczniku. Rozwiąż zadania do tematów w podręczniku. Rozwiąż zadania do tematów w ćwiczeniach.