Chyba wiem, co jem?
Po dzisiejszych zajęciach powinienem umieć: wymieniać grupy składników odżywczych i opisywać ich funkcje; wymieniać przykłady konkretnych substancji należących do odpowiednich grup składników odżywczych; definiować pojęcia wartość odżywcza, wartość energetyczna i GDA; analizować dane zawarte na opakowaniach żywności; projektować doświadczenia dotyczące wykrywania w żywności białka, tłuszczu, glukozy, skrobi; opisywać znaczenie i funkcje wybranych witamin i soli mineralnych; definiować pojęcie fermentacji; definiować pojęcia: fermentacja alkoholowa, fermentacja mlekowa, fermentacja octowa, fermentacja masłowa; wyjaśniać pojęcia: jełczenie, gnicie i butwienie; opisywać procesy fermentacyjne zachodzące podczas wyrabiania ciasta i pieczenia chleba, produkcji napojów alkoholowych, otrzymywania kwaśnego mleka, jogurtów, serów.
Składniki odżywcze
Wartość odżywcza, energetyczna i GDA
Co na opakowaniu?
Wykrywanie tłuszczy, cukrów, białek Białka Tłuszcze Cukry
Witaminy i sole mineralne
Fermentacja
Jełczenie, gnicie, butwienie Rozpad gnilny (łac. putrefactio) – zachodzący w warunkach beztlenowych proces rozkładu związków białkowych odbywający się pod wpływem enzymów proteolitycznych wydzielanych głównie przez saprofityczne bakterie gnilne oraz niektóre grzyby. Butwienie - proces rozkładu roślinnej materii organicznej prowadzony w obecności tlenu przez mikroorganizmy należące do destruentów, głównie bakterie. Jełczenie – procesy zachodzące spontanicznie w tłuszczach podczas ich długiego przechowywania. Jełczenie jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych.
Praca domowa Przeczytać rozdziały w podręczniku. Rozwiąż zadania do tematów w podręczniku. Rozwiąż zadania do tematów w ćwiczeniach.