Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
r Mgr inż. Urszula Grochowska
Advertisements

Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
DANE INFORMACYJNE ID grupy: B1 Lokalizacja: Białystok
mgr rekreacji ruchowej
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Jak utrzymać formę.
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Bogdan Kulig
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Planowanie jadłospisów
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Poznajemy składniki żywności.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Żywieniowe aspekty ryzyka chorób serca i naczyń w kontekście założeń, celów projektu, tematyki i celów seminarium otwierającego oraz realizacji projektu.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Tłuszcze. Opracowano na podstawie:
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Zasady zdrowego odżywiania!
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tłuszcze – glicerydy -Wiązania estrowe
ABC – zdrowego odżywiania
WYKŁAD
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 1998 Ziemlański Ś. (red.): Normy żywienia. Fizjologiczne podstawy. PZWL, Warszawa, 2001.

Tłuszcze jadalne Pochodzenie, otrzymywanie Tłuszcze jadalne są pochodzenia roślinnego i zwierzęcego Tłuszcze roślinne otrzymuje się z nasion lub miąższu owoców Tłuszcze zwierzęce pochodzą z tkanek lub mleka zwierząt lądowych oraz z tkanek zwierząt morskich

Tłuszcze roślinne -oleje Olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa, palmowy, arachidowy, kokosowy Olej z nasion roślin oleistych otrzymuje się przez ich tłoczenie lub ekstrakcję rozpuszczalnikiem (często łączy się obie metody) Z miąższu owoców olej wydziela się przez tłoczenie lub odwirowanie, a także przez ekstrakcję Do ekstrakcji stosuje się benzynę ekstrakcyjną, którą się potem oddziela przez destylację

Tłuszcze zwierzęce Mało, smalec, łój, oleje rybne Otrzymuje się przez wytapianie z rozdrobnionej tkanki Oleje rybne izoluje się przez rozgotowanie tkanki i oddzielenie od frakcji wodno-białkowej w wirówce

Różnice między tłuszczami roślinnymi i zwierzęcymi Tłuszcze zwierzęce Tłuszcze roślinne Zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych mała lub brak duża lub bardzo duża Zawartość wit. E mała dosyć duża Zawartość wit. A i D w maśle duża, w innych brak brak (margaryny –duża) Rodzaj steroli cholesterol sterole roślinne (fitosterole)

Skład kwasów tłuszczowych Poszczególne rodzaje tłuszczów różnią się składem kwasów tłuszczowych W tłuszczach roślinnych przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe, a w zwierzęcych - nasycone

Skład kwasów tłuszczowych wybranych olejów Kwas tłuszczowy Sojowy Słonecznikowy Rzepakowy Oliwa Palmowy Kokosowy C6 C8 C10 C12 C14 C16 C16:1 C17 C18 C18:1 C18:2 C18:3 C20 C22 C22:1 - 0,1 11,0 0,5 3,5 22,0 54,0 8,0 0,3 6,5 4,0 21,5 66,0 0,4 1,5 61,5 20,0 10,0 3,0 77,0 1,0 45.0 0,2 4,5 38,0 6,0 47,0 17,5 9,0 7,0 1,8

Skład kwasów tłuszczowych wybranych tłuszczów zwierzęcych Kwas tłuszczowy Olej rybny Smalec Łój Tłuszcz mleczny C4 C6 C8 C10 C12 C14 C16 C16:1 C17 C18 C18:1 C18:2 C18:3 C20 C20:5 C22:6 - 9,5 19,5 12,0 1,2 3,5 11,5 1,5 0,3 14,4 9,0 0,1 26,0 3,3 0,4 13,5 44,0 0,2 3,0 24,5 4,0 18,5 42,4 2,5 0,7 2,0 1,1 3.0 11,0 27,0 0,5 28,5

Funkcjonalne właściwości tłuszczów Funkcje fizjologiczne tłuszczów: są głównym, najbardziej skoncentrowanym źródłem energii są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które biorą udział w syntezie hormonów tkankowych – eikozanoidów (prostaglandyn, prostacyklin, leukotrienów, tromboksanów)

Funkcjonalne właściwości tłuszczów Funkcje w technologii żywności Czynniki kontrolowanego przenoszenia ciepła – medium grzejne (tłuszcze smażalnicze) Nadają produktom pożądaną barwę, zapach i smak (oleje sałatkowe – nośniki substancji smakowych) Stosowane w postaci emulsji jako majonezy i margaryny Ich składniki lub pochodne, np. mono- i diacyloglicerole, lecytyna są stosowane jako emulgatory

Margaryna Jest to emulsja typu woda w oleju (w/o), w którym woda stanowi fazę rozproszoną (w postaci kropelek), a tłuszcz fazę ciągłą W standardowej margarynie stosunek obu faz jest zbliżony do występującego w maśle, tj. nie mniej niż 80% tłuszczu i nie więcej niż 16% fazy wodnej Pozostałe składniki to: sól, białka, emulgatory, witaminy, barwniki i składniki smakowo-zapachowe

Rodzaj kwasu tłuszczowego Aspekty żywieniowe Nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą stężenie cholesterolu w surowicy krwi oraz zwiększają krzepliwość krwi Rodzaj kwasu tłuszczowego Działanie Laurynowy C12:0 Hipercholesterolemiczne, proagregacyjne Mirystynowy C14:0 Palmitynowy C16:0 Hipercholesterolemicze, proagregacyjne Stearynowy C18:0 Proagregacyjne

Oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy) Główne grupy kwasów tłuszczowych zawartych w pożywieniu i ich działanie Kwasy tłuszczowe Nasycone Nienasycone Izomery trans Wielonienasycone n-6 n-3 Jednonienasycone Źródło Produkty zwierzęce Margaryny, tłuszcze cukiernicze, frytury Oleje roślinne (sojowy, słonecznikowy) Ryby morskie Oliwa, olej rzepakowy Działanie cholesterolu calk. LDL-cholesterolu krzepliwości krwi cholesterolu całk. HDL-cholesterolu TG krzepliwości krwi

Zalecenia spożycia tłuszczów w prewencji otyłości i innych chorób Tłuszcze ogółem 15-30 (% energii) Nasycone kwasy tłuszczowe <10 Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 6-10 n-6 5-8 n-3 1-2 Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych <1 Jednonienasycone kwasy tłuszczowe z różnicy: tłuszcze ogółem – (kwasy nasycone + wielonienasycone + izomery trans)