ZDROWY STYL ŻYCIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Aktywność Fizyczna.
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak utrzymać formę.
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Aktywność fizyczna a rozwój i zdrowie człowieka
Zdrowy styl życia!
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Dobrze jeść – zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Trzymaj formę z 1D.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Przygotowała: Olga Podloch Kl.2a, gimnazjum piekoszów
Zapis prezentacji:

ZDROWY STYL ŻYCIA

Zdrowy styl życia subiektywnie Wiele osób poprzez hasło „zdrowy styl życia” rozumie: ruch – wspomaga organizm; powoduje, że człowiek staje się bardziej odporny na wszelkiego rodzaju choroby; prawidłowe odżywianie się – ważne jest spożywanie składników naturalnego pochodzenia; dużo warzyw, zbilansowany posiłek, odrobina ziół wspomagających dietę; poczucie humoru – trzeba umieć śmiać się w życiu. Mówi się, że uśmiech jest kluczem do zdrowia, a przynajmniej do szczęścia.

Zdrowy styl życia obiektywnie ZDROWY STYL ŻYCIA TO POŁĄCZONE WSZYSTKO, CO POWINNO BYĆ ZDROWE RUCH WŁAŚCIWA DIETA DOBRE NASTAWIENIE DO ŚWIATA HARMONIA DUSZY I CIAŁA

Nasze motto: „Jedz, aby żyć, a nie żyj, aby jeść” odżywianie Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe (zdrowe) odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu. Nasze motto: „Jedz, aby żyć, a nie żyj, aby jeść”

Zdrowe odżywianie się 10 zasad zdrowego odżywiania: spożywaj różnorodne pokarmy, opieraj swoje posiłki o jedzenie bogate w węglowodany, spożywaj dużo owoców i warzyw, utrzymuj prawidłową wagę ciała i zachowaj dobre samopoczucie, jedz umiarkowanie, porcje zredukuj - nie eliminuj jedzenia, spożywaj posiłki regularnie, pij duże ilości płynów, zacznij teraz i wprowadzaj zmiany stopniowo, zapamiętaj! Nie ma "dobrego" lub "złego" jedzenia – jest tylko dobra lub zła dieta, ruszaj się.

Piramida zdrowego żywienia Produkty zbożowe (pieczywo, kasze, makarony, ryż oraz ziemniaki) powinny znajdować się na naszym stole 5-6 razy w ciągu dnia. Produkty te są źródłem węglowodanów złożonych, białka, witamin z grupy B, składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, cynk) oraz błonnika. Powinniśmy spożywać codziennie pieczywo i ryż, grube kasze oraz produkty z całego ziarna. Ziemniaki są dobrym źródłem skrobi i witaminy C. Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-5 razy w ciągu dnia, najlepiej do każdego posiłku. Mogą być spożywane w postaci gotowanej, albo surówek i dodatków owocowych zamiast słodkich deserów. Warzywa są źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Mleko i przetwory mleczne powinniśmy spożywać w ciągu dnia w ilości 3-4 porcji. Mleko i jego przetwory są przede wszystkim dobrym źródłem wapnia i białka pełnowartościowego i witamin B2, A i D. Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja oraz rośliny strączkowe w ciągu dnia należy spożywać 1-2 razy. Produkty pochodzenia zwierzęcego są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz tłuszczu. Jaja i ryby dodatkowo są źródłem witaminy A. Produkty pochodzenia roślinnego są źródłem białka (roślinnego), składników mineralnych, witamin z grupy B oraz błonnika. Tłuszczów powinniśmy spożywać 2 porcje w ciągu dnia. Masła są źródłem witamin A i D, a oleje witaminy E oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zdrowe odżywianie Właściwe odżywianie oznacza przyjmowanie składników, które: - zapewniają dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną - gwarantują dobrą kondycję - zmniejszają ryzyko chorób - uwzględniają maksymalną długość zdrowego życia Eliminujemy tak zwane „śmieci”, czyli: wszelkiego rodzaju fast foody, chipsy, gazowane, sztucznie barwione i dosładzane napoje, które hamują procesy trawienia. Unikajmy potraw smażonych na głębokim oleju, które wręcz nim przesiąkają. Uważajmy również na produkty mączne oraz ziemniaki. Starajmy się używać mniej soli o której coraz częściej mówi się, że to „biała śmierć”.  Przerzućmy się na mięso grillowane, które jest równie smaczne a przyrządzane bez grama oleju. Zamieńmy zwykły olej na wartościową oliwę z oliwek. Zwykłe, białe pieczywo zastąpmy pełnoziarnistym i pełnowartościowym, ciemnym pieczywem. Kolorowe napoje zamieńmy na duże ilości niegazowanej wody, która wypłukuje toksyny z naszego organizmu. Najlepiej pić około półtora, dwóch litrów wody dziennie. Dieta powinna być zróżnicowana. Starajmy się jeść dużo owoców, warzyw gotowanych na parze i ryb.

Polskie normy kaloryczne Racjonalne odżywianie to takie, które pokrywa całkowite zapotrzebowanie człowieka na wszystkie składniki niezbędne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. Wszystkie składniki odżywcze są równie ważne i niedobór jednego z nich prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pożywienia jest bardzo różne - od stosunkowo dużego na węglowodany, białka, tłuszcze do bardzo niewielkiego na witaminy, składniki mineralne. Zależy od płci, wieku, aktywności zawodowej, klimatu, trybu życiu, rodzaju wykonywane pracy, itd. Populacje (grupy ludności) Wykonywana praca Wiek Kalorie Mężczyźni Kobiety zajęcie siedzące umiarkowana praca ciężka praca bardzo ciężka praca zajęcie siedzące umiarkowana praca ciężka praca ciężarne karmiące 2600 3200 4000 4500 2300 2800 3200 2800 3400 Dzieci 1 - 3 lat 4 - 6 lat 7 - 9 lat 10 - 12 lat 1300 1700 2100 2600 Dziewczęta 13 - 15 lat 16 - 20 lat 2800 2700 Chłopcy Starsi 13 - 15 lat 16 - 20 lat powyżej 65 roku życia 3300 3700 2300

Aktywność fizyczna Aktywność fizyczna jest niezbędnym czynnikiem warunkującym zdrowie człowieka i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Praca mięśni szkieletowych stymuluje przepływ krwi w naczyniach, przyspieszając krążenie. To z kolei prowadzi do lepszego zaopatrzenia tkanek w tlen i usprawnia ich funkcjonowanie. Dotyczy to wszystkich narządów, choć szczególne znaczenie ma w odniesieniu do takich, których zapotrzebowanie na tlen jest szczególnie wysokie, np. mózgu, mięśnia sercowego czy wątroby.

ćwiczenia Ćwiczenia aerobowe (tlenowe) – określane są również jako ćwiczenia układu krążenia. Wysiłkiem aerobowym są ćwiczenia na bieżni, taniec, jogging, jeżdżenie na rowerze, pływanie, koszykówka, czy chociażby spacer, chodzenie po górach, nawet sprzątanie i pracowanie w ogródku. Ćwiczenia takie przyśpieszają oddech, zwiększają częstotliwość bicia serca, przyśpieszają krążenie krwi, dzięki czemu do mięśni dopływa więcej tlenu. Wzmacniają zatem serce, płuca, znacznie zwiększają tempo metabolizmu i wytrzymałość naszego organizmu. Następuje poprawa przepływu krwi do kończyn i innych narządów, a także obniżenie ciśnienia i redukcja tkanki tłuszczowej. Regularne ćwiczenia łagodzą stres, poprawiają nastrój i samoocenę, są także swego rodzaju zastrzykiem energetycznym – dzięki nim mamy więcej energii i chęci do pracy. Ćwiczenia siłowe (oporowe) – polegają na wolnych kontrolowanych ruchach, napinaniu mięśni. Do takich ćwiczeń zaliczają się np. popularne pompki, brzuszki i przysiady, gdy masa ciała używana jest jako siła oporowa, podnoszenie ciężarów. Dzięki nim zwiększa się siła, wielkość i wytrzymałości mięśni. Im więcej mięśni, tym większy poziom metabolizmu – kilogram tłuszczu spala każdego dnia 2-4 kalorii, natomiast kilogram masy mięśniowej zużywa 70-100 kalorii. Prowadzi to do redukcji tkanki tłuszczowej, poprawy wyglądu ciała. W dodatku w wyniku obciążania kości następuje przyrost ich masy mineralnej, co zapobiega osteoporozie. Ćwiczenia giętkości – są to np. ćwiczenia rozciągające (stretching), czyli serie skoordynowanych ruchów, które mają na celu rozciągnięcie, rozluźnienie mięśni i tkanki łącznej; także joga, taniec. Poza wzrostem długości mięśni prowadzą również do zwiększania zakresu ruchu w stawach. Mają one duże znaczenie dla zachowania zakresu oraz łatwości wykonywania ruchów. Poprawiają postawę, zapobiegają urazom, są też ważne w procesie rehabilitacji, gdyż prowadzą do rozluźnienia mięśni.

Ruch – zdrowie i ładny wygląd SIŁOWNIA Ćwiczenia fizyczne można wykonywać na urządzeniach, które znajdziemy w siłowni. Bieżnie, atlasy, rowerki i sztangi - każde z nich służy do ćwiczenia innej partii ciała. Urządzenia te w większości mają możliwość regulowania prędkości, ciężaru i intensywności ćwiczeń. Ćwiczenia poprawiają kondycję fizyczną, kształtują i rzeźbią sylwetkę. AEROBIK Popularna szczególnie wśród kobiet forma ćwiczeń polega na intensywnym ćwiczeniu w grupach wszystkich mięśni ciała. Aerobik poprawia ogólną kondycję organizmu i pozwala skutecznie zrzucić nadmiar kilogramów. GIMNASTYKA Skuteczne i przynoszące pożądane rezultaty ćwiczenia można wykonywać w domu. Skłony, przysiady czy brzuszki to ćwiczenia wymagające odrobiny wolnego miejsca. Specjaliści zalecają ćwiczyć rano. Jest to doskonały sposób na skuteczne przebudzenie i rozruszanie się przed szkołą i pracą. Już piętnaście minut gimnastyki dziennie pozwala zachować kondycję i dobre samopoczucie. BIEG Przy dobrej pogodzie doskonałym rozwiązaniem jest ćwiczenie na świeżym powietrzu. Jogging, poprzedzony skłonami i przysiadami, to doskonała metoda na rozciągnięcie mięśni i zachowanie kondycji. Dodatkowo ćwiczenia na świeżym powietrzu pozwalają na lepsze dotlenienie organizmu.

Ćwiczenia - korzyści Regularne ćwiczenia fizyczne przynoszą następujące korzyści dla naszego zdrowia: wzmacniają serce, obniżają ciśnienie krwi i pozwalają kontrolować poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy i innych chorób układu kostnego, podnoszą poziom energii, zwiększają ogólną odporność immunologiczną naszego organizmu, łagodzą stres i niepokój, pozwalają szybciej schudnąć.

Wiosenne porządki Od czego warto więc zacząć wiosenne porządki w naszym ciele? jeść świeże warzywa i owoce, żeby uzupełnić zapasy potrzebnych witamin i minerałów. Można też skorzystać z suplementów diety, choć to tylko uzupełnienie i na pewno nie zastąpi naturalnego odżywiania. zamieńmy siłownię i aerobik w klubie na spacery po lesie czy wycieczki rowerowe. Widok zieleni i tlen wdychany podczas spacerów mają korzystny i uspokajający wpływ na nasz organizm. Na świeżym powietrzu lepiej wypoczywamy, a taki lekki wysiłek podczas spaceru pozwoli nam rozruszać mięśnie po zimowej przerwie. Kiedy już w miarę odzyskamy siły dzięki dotlenieniu się podczas spacerów i odpowiedniej diecie bogatej w witaminy, czas na gubienie zapasów tłuszczyku. Dozwolone jest wszystko, co pozwala zrzucać zbędne kilogramy. Odłączamy się na kilka godzin w ciągu dnia od telewizora czy komputera i odkurzamy rower czy rolki z piwnicy.

Czego nie wolno ?! Czego nie wolno robić? nie obiecujemy sobie, że zaczniemy „od jutra”, ten termin ma niestety zdolność wydłużania się w nieskończoność; nie pokonujemy na siłę rozmiarów swojego ciała i nie wciskamy się w za małe ciuchy – utrudnia to krążenie; nie urządzamy długich biesiad przy grillu – zdecydowanie lepsza woda i sałatki; nie spędzamy wolnego czasu przed telewizorem i komputerem. ZAPAMIĘTAJ: ZDROWIU SZKODZĄ: papierosy alkohol narkotyki

PODSUMOWANIE ZNACZENIE RUCHU I PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA DLA ZDROWIA ZNANE SĄ OD DAWNA, ALE BARDZO STARE I MĄDRE POWIEDZENIE "W ZDROWYM CIELE - ZDROWY DUCH" NIE ZAWSZE ZNANE JEST WSPÓŁCZESNEMU CZŁOWIEKOWI.