Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUST Ą I GRZYBAMI. RECEPTURA *FARSZ –0,5kg kapusty kiszonej –0,05 kg suszonych grzybów –O,2kg cebuli –przyprawy sól, pieprz,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUST Ą I GRZYBAMI. RECEPTURA *FARSZ –0,5kg kapusty kiszonej –0,05 kg suszonych grzybów –O,2kg cebuli –przyprawy sól, pieprz,"— Zapis prezentacji:

1 POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUST Ą I GRZYBAMI

2 RECEPTURA *FARSZ –0,5kg kapusty kiszonej –0,05 kg suszonych grzybów –O,2kg cebuli –przyprawy sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy –pęczek szczypiorku *CIASTO -0,6 mąki pszennej -250 cm ciepłej wody -sól do smaku Receptura na 5 porcji pierogów

3 1. Przygotowanie farszu Grzyby umyć, namoczyć i ugotować w wodzie w której się moczyły, po ostudzeniu drobno pokroić. Kapustę opłukać, pokroić, gotować z przyprawami i odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku.

4 2. Przygotowanie ciasta pierogowego - przesiać mąkę, uformować kopczyk, wlać wodę, dodać sól, zarobić nożem, wyrobić ręką aby było jednolite, lśniące z pęcherzykami powietrza. -podzielić ciasto na części, rozwałkować część na placek o grubości 2 mm -pozostałe ciasto przykryć ściereczką aby nie obsychało

5 3. Formowanie pierogów Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki, na które nakładamy łyżeczka farsz Uformować pierogi dobrze sklejając brzegi tak aby się nie rozkleiły i aby farsz nie wystawał przy zlepieniu Zlepienie ładnie wykończyć np. szczypankami

6 Uformowane pierogi układać na posypanych mąką deskach, przykryć ściereczką.

7 4. Gotowanie pierogów pierogi wkładamy do gotującej, osolonej wody tak aby swobodnie pływały delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna garnka gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy z wody, można je przelać gorącą wodą

8 5. Podawanie Pierogi układamy na wygrzanych półmiskach lub talerzach do dania zasadniczego, polewamy podsmażoną cebulką i dekorujemy Porcja pierogów powinna wynosić od 10 do 15 sztuk SMACZNEGO

9 Pierogi przygotowywali uczniowie klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych Materiał opracowała M. Gocyła


Pobierz ppt "POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUST Ą I GRZYBAMI. RECEPTURA *FARSZ –0,5kg kapusty kiszonej –0,05 kg suszonych grzybów –O,2kg cebuli –przyprawy sól, pieprz,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google