Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć Katarzyna Czubachowska - MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA OPARTY NA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Mieczyslaw Babalski.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć Katarzyna Czubachowska - MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA OPARTY NA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Mieczyslaw Babalski."— Zapis prezentacji:

1 ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć Katarzyna Czubachowska - MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA OPARTY NA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Mieczyslaw Babalski

2 Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością Sokrates

3 10 PRZYKAZAŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA 1. Dbaj o urozmaicenie posiłków. 2. Unikaj słodyczy z wyjątkiem miodu. 3. Unikaj otyłości. 4. Spożywaj produkty bogate w błonnik. 5. Pij mleko. Dwie szklanki mleka dziennie zabezpieczają przed brakiem wapnia. 6. Spożywaj ryby 2 – 3 razy w tygodniu. 7. Codziennie spożywaj warzywa i owoce. 8. Unikaj tłuszczów zwierzęcych. 9. Ogranicz spożycie soli. 10. Unikaj alkoholu, mocnej herbaty i kawy.

4 MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Oceniając jakość żywności przy zakupie należy zwracać uwagę na wiele cech, a w szczególności: właściwości zewnętrzne – wielkość, kształt, zabarwienie, brak uszkodzeń i oznak chorób, wartość biologiczna – zawartość cennych składników pokarmowych, takich jak: białko, witaminy, ale również na zawartość zanieczyszczeń chemicznych, środków konserwujących, barwiących itp.

5 MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Jakość biologiczna produktów zależy od: warunków środowiskowych (np. jakość wód, powietrza, gleby), sposobu produkcji żywności, substancji szkodliwych dla ludzi dodawanych do żywności (np. konserwanty, sztuczne barwniki).

6 MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Zanieczyszczenie żywności truciznami środowiskowymi i dodatkami chemicznymi oraz pozbawienie jej wartości w wyniku współczesnych metod przetwarzania takich jak rafinowanie, konserwowanie i preparowanie sprawiają, że pewna część artykułów spożywczych staje się artykułami trującymi.

7 MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA We współcześnie produkowanej żywności stosuje się m.in. następujące dodatki: barwniki – wiele z licznie stosowanych barwników jest rakotwócze, substancje słodzące, substancje konserwujące, antyutleniacze, regulatory kwasowości, i wiele innych środków chemicznych

8 MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Ta ogromna liczba substancji (ok w krajach Unii Europejskiej, a w Polsce 180), które mają niewiele wspólnego z prawdziwą żywnością, daje nieskończone możliwościmodyfikowania struktury, konsystencji, smaku i zapachu wytwarzanego produktu. Zabiegi technologiczne prowadzą do otrzymania produktu pozornie taniego, ale czy dla nas zdrowego?

9 MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA Produkty ekologiczne charakteryzują się wysoką jakością: skład produktów jest harmonijnie zbilansowany, nie zawierają zanieczyszczeń, stanowiących pozostałości chemii rolnej, przetworzone tylko w niezbędnym stopniu, są wytwarzane bez stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), nie są poddawane obróbce z zastosowaniem promieniowania jonizującego, ich proces produkcji kontrolowany jest przez jednostki certyfikujące.

10 OZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI Znakowanie jest jedynym elementem pozwalającym konsumentom odróżnić żywność ekologiczną od innych produktów żywnościowych Zgodnie z rozporządzeniem Rady EWG 2092/91 etykieta produktu rolnictwa ekologicznego powinna zawierać: nazwę produktu, nazwisko i adres producenta, nazwę i numer jednostki certyfikującej, oraz może zawierać: napis: Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE znak graficzny

11 ZNAK ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

12 ROLNICTWO EKOLOGICZNE W POWIECIE BRODNICKIM W 2006 roku były 53 gospodarstwa kontrolowane przez jednostki certyfikujące (gospodarstwa z certyfikatem rolnictwa ekologicznego i w trakcie przestawiania).


Pobierz ppt "ROLNICTWO EKOLOGICZNE – jak zacząć Katarzyna Czubachowska - MODEL ZDROWEGO ŻYWIENIA OPARTY NA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Mieczyslaw Babalski."

Podobne prezentacje


Reklamy Google