Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PANI KatarzynY Kondaszuk Marzec 2009r TWOJE ZDROWIE ZALEŻY OD CIEBIE CHCIEJ ODŻYWIAĆ SIĘ ZDROWO.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PANI KatarzynY Kondaszuk Marzec 2009r TWOJE ZDROWIE ZALEŻY OD CIEBIE CHCIEJ ODŻYWIAĆ SIĘ ZDROWO."— Zapis prezentacji:

1 PANI KatarzynY Kondaszuk Marzec 2009r TWOJE ZDROWIE ZALEŻY OD CIEBIE CHCIEJ ODŻYWIAĆ SIĘ ZDROWO.

2 Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie jako smakujesz aż się popsujesz… Jan Kochanowski Te słowa Jana Kochanowskiego każą nam zastanowić się, w jaki sposób odżywianie wpływa na nasze zdrowie, dobre samopoczucie i długie życie.

3 Właściwe odżywianie to takie odżywianie, które w pełni zaspokaja potrzeby żywieniowe osoby. To posiłki, które dostarczają białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i minerałów. Ponieważ jednak znacznie różnimy się między sobą (płcią, wiekiem, wagą, stanem zdrowia, wzrostem) nasze potrzeby żywieniowe również nie są takie same.

4 białka, niektóre sole mineralne cukry i tłuszcze witaminy, woda i sole mineralne

5 Są to polimery aminokwasów białkowych połączony ze sobą wiązaniami peptydowymi, w których liczba reszt aminokwasowych przekracza 100. Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P, oraz niekiedy jony Mn, Zn, Mg, Fe, Cu, Co i inne. Białka są niezbędnym budulcem struktur komórkowych i tkankowych, stanowią także ważne składniki płynów ustrojowych. U człowieka białka stanowią ok. 56% suchej masy ciała. Białka stanowią podłoże lub biorą udział w licznych procesach fizjologicznych: przenoszeniu i magazynowaniu różnych substancji, utlenianiu tkankowym, krzepnięciu krwi, procesach odpornościowych, procesach widzenia, przewodzenia bodźców nerwowych, skurczu mięśni, dostarczaniu energii i innych. powrót

6 Ze względu na pochodzenieZe względu na stan skupienia ZWIERZĘCE: ROŚLINNE:STAŁE:CIEKŁE: smalec, łój, tran Np.Np.Np.Np. olej: słonecznikowy, sojowy masło, smalec olej, tran Dzielimy

7 CUKRY PROSTE DWUCUKRY WIELOCUKRY Np. glukoza, fruktoza sacharoza, maltoza, laktoza skrobia, celuloza dalej

8 Węglowodany są najważniejszym źródłem energii pokarmowej. Pokrywają 40-80% dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka. Oprócz dostarczania energii pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie ludzkim, m.in. wpływają na poziom glukozy we krwi i wytwarzanie insuliny, regulują poziomem sytości i głodu oraz uczestniczą w metabolizmie cholesterolu. Wysoki poziom węglowodanów w diecie, pod warunkiem że pochodzą one z różnych źródeł, nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Dieta bogata w węglowodany redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy, raka jelita grubego i raka piersi. Głównym źródłem węglowodanów są produkty zbożowe. powrót

9 Witaminami nazywa się szereg różnych związków które: Są składnikami niezbędnymi w żywieniu człowieka dla normalnego przebiegu szeregu procesów zachodzących w jego tkankach. Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych, w ilości od kilku do kilkunastu mikrogramów lub miligramów a tylko wyjątkowo do kilkudziesięciu miligramów. Nie są ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym. dalej

10 Nazwa witaminyNajważniejszy wpływ na funkcje organizmu Najbogatsze źródła Witamina A wzrost i ogólny rozwój organizmu, tworzenie kości, produkcja hormonów, widzenie (także nocne), prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, ochrona przed nowotworami i chorobami serca Ryby morskie, tran, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, węgorz, żółtko jaj, masło, oleje roślinne, szpinak, morele, sałata, jarmuż, dynia, groszek zielony, boćwina, szczaw, marchew. Witamina C Zwiększanie wydajności układu odpornościowego. Przyspieszanie gojenia ran, Zmniejszanie szkodliwego działania chemicznych procesów utleniających - tzw. przeciwutleniacz Róża cukrowa, róża dzika, porzeczka czarna, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcz, malina, truskawka, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypior, pory cebula, groszek zielony, ziemniaki, dalej

11 Woda odgrywa bardzo ważną rolę w życiu człowieka. Jest ona podstawowym warunkiem do życia i prawidłowego rozwoju każdego żywego organizmu. Woda jest głównym składnikiem pokarmów wszystkich organizmów zwierzęcych i roślinnych, także wszelkie procesy życiowe są z nią związane. Ciecz ta ma również bardzo wielkie znaczenie w przemyśle, rolnictwie, leśnictwie i gospodarce komunalnej. Wody podziemne używane są w znacznej mierze przez przemysł, zamiast stanowić rezerwę przede wszystkim na potrzeby konsumpcyjne. Woda mimo iż ma zastosowanie w przemyśle, gospodarce, życiu, rolnictwie jest również podstawą życia na ziemi. Gdyby nie było wody życie na naszej planecie było by niemożliwe.

12 Dietetyka Dział nauki o żywieniu (higiena żywienia) ustalającym – na podstawie najnowszej zdobyczy nauk medycznych – zasady racjonalnego żywienia człowieka chorego (Higiena Żywienia, J. Szewczyński, Z. Skrodzka) Żywieniem dietetycznym nazywamy taki sposób odżywiania człowieka, który ma na celu dostarczenie jego organizmowi wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu zmienionego przez chorobę ustroju, będących w stanie zagwarantować mu prawidłowe odżywianie, z równoczesnym odciążeniem tych narządów, które zostały upośledzone w wyniku procesów chorobowych (Higiena Żywienia, J. Szewczyński, Z. Skrodzka)

13 Prostym i praktycznym przewodnikiem po skomplikowanych zaleceniach żywieniowych jest PIRAMIDA Ż YWIENIOWA. ZASADA PIRAMIDY Ż YWIENIOWEJ jest prosta – wszystkie produkty spożywcze są podzielone na kilka grup. U podstawy piramidy znajdują się te produkty, które powinny stanowić podstawę naszej diety. Im bliżej wierzchołka, tym mniej produktów z danej grupy powinniśmy spożywać.

14 1. piramida 2. piramida 3. piramida

15 O której mówiła Katarzyna Kondaszuk.

16 powrót

17 Opracowana przez Instytut żywności i Żywienia

18 powrót

19 Opracowana przez naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda

20

21

22

23 Ze spotkania…

24

25

26

27

28

29 Dziękuję za uwagę Opracowane przez: Opracowane przez: Beat ę Pustułk ę


Pobierz ppt "PANI KatarzynY Kondaszuk Marzec 2009r TWOJE ZDROWIE ZALEŻY OD CIEBIE CHCIEJ ODŻYWIAĆ SIĘ ZDROWO."

Podobne prezentacje


Reklamy Google