Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PANI KatarzynY Kondaszuk

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PANI KatarzynY Kondaszuk"— Zapis prezentacji:

1 PANI KatarzynY Kondaszuk
„TWOJE ZDROWIE ZALEŻY OD CIEBIE CHCIEJ ODŻYWIAĆ SIĘ ZDROWO.” Wizyta dietetyka PANI KatarzynY Kondaszuk Marzec 2009r

2 „Szlachetne zdrowie nikt się nie dowie jako smakujesz aż się popsujesz…”
Jan Kochanowski Te słowa Jana Kochanowskiego każą nam zastanowić się, w jaki sposób odżywianie wpływa na nasze zdrowie, dobre samopoczucie i długie życie.

3 Właściwe odżywianie to takie odżywianie, które w pełni zaspokaja potrzeby żywieniowe osoby. To posiłki, które dostarczają białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i minerałów. Ponieważ jednak znacznie różnimy się między sobą (płcią, wiekiem, wagą, stanem zdrowia, wzrostem) nasze potrzeby żywieniowe również nie są takie same.

4 SKŁADNIKI POŻYWIENIA ENERGETYCZNE BUDULCOWE REGULUJĄCE
cukry i tłuszcze witaminy, białka, woda i sole mineralne niektóre sole mineralne

5 BIAŁKA Są to polimery aminokwasów białkowych połączony ze sobą wiązaniami peptydowymi, w których liczba reszt aminokwasowych przekracza 100. Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P, oraz niekiedy jony Mn, Zn, Mg, Fe, Cu, Co i inne. Białka są niezbędnym budulcem struktur komórkowych i tkankowych, stanowią także ważne składniki płynów ustrojowych. U człowieka białka stanowią ok. 56% suchej masy ciała. Białka stanowią podłoże lub biorą udział w licznych procesach fizjologicznych: przenoszeniu i magazynowaniu różnych substancji, utlenianiu tkankowym, krzepnięciu krwi, procesach odpornościowych, procesach widzenia, przewodzenia bodźców nerwowych, skurczu mięśni, dostarczaniu energii i innych. powrót

6 TŁUSZCZE Dzielimy Ze względu na pochodzenie
Ze względu na stan skupienia ZWIERZĘCE: ROŚLINNE: STAŁE: CIEKŁE: Tłuszcze Np. Np. Np. Np. olej: słonecznikowy, łój, tran masło, olej, smalec, smalec tran sojowy

7 Cukry węglowodany DWUCUKRY WIELOCUKRY CUKRY PROSTE Np. Np. Np.
sacharoza, skrobia, glukoza, maltoza, celuloza fruktoza laktoza dalej

8 WĘGLOWODANY (Cukry) powrót
Węglowodany są najważniejszym źródłem energii pokarmowej. Pokrywają 40-80% dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka. Oprócz dostarczania energii pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie ludzkim, m.in. wpływają na poziom glukozy we krwi i wytwarzanie insuliny, regulują poziomem sytości i głodu oraz uczestniczą w metabolizmie cholesterolu. Wysoki poziom węglowodanów w diecie, pod warunkiem że pochodzą one z różnych źródeł, nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Dieta bogata w węglowodany redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy, raka jelita grubego i raka piersi. Głównym źródłem węglowodanów są produkty zbożowe. powrót

9 WITAMINY Witaminami nazywa się szereg różnych związków które:
Są składnikami niezbędnymi w żywieniu człowieka dla normalnego przebiegu szeregu procesów zachodzących w jego tkankach. Nie mogą być wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem lub w razie potrzeby w postaci preparatów farmaceutycznych, w ilości od kilku do kilkunastu mikrogramów lub miligramów a tylko wyjątkowo do kilkudziesięciu miligramów. Nie są ani źródłem energii, ani materiałem budulcowym. Witaminy dalej

10 Przykałd witamin Witamina A Witamina C Nazwa witaminy
Najważniejszy wpływ na funkcje organizmu Najbogatsze źródła Witamina A wzrost i ogólny rozwój organizmu, tworzenie kości, produkcja hormonów, widzenie (także nocne), prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry, ochrona przed nowotworami i chorobami serca Ryby morskie, tran, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, węgorz, żółtko jaj, masło, oleje roślinne, szpinak, morele, sałata, jarmuż, dynia, groszek zielony, boćwina, szczaw, marchew. Witamina C Zwiększanie wydajności układu odpornościowego. Przyspieszanie gojenia ran, Zmniejszanie szkodliwego działania chemicznych procesów utleniających - tzw. przeciwutleniacz Róża cukrowa, róża dzika, porzeczka czarna, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcz, malina, truskawka, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypior, pory cebula, groszek zielony, ziemniaki, dalej

11 WODA Woda odgrywa bardzo ważną rolę w życiu człowieka. Jest ona podstawowym warunkiem do życia i prawidłowego rozwoju każdego żywego organizmu. Woda jest głównym składnikiem pokarmów wszystkich organizmów zwierzęcych i roślinnych, także wszelkie procesy życiowe są z nią związane. Ciecz ta ma również bardzo wielkie znaczenie w przemyśle , rolnictwie , leśnictwie i gospodarce komunalnej. Wody podziemne używane są w znacznej mierze przez przemysł, zamiast stanowić rezerwę przede wszystkim na potrzeby konsumpcyjne. Woda mimo iż ma zastosowanie w przemyśle, gospodarce, życiu, rolnictwie jest również podstawą życia na ziemi. Gdyby nie było wody życie na naszej planecie było by niemożliwe.

12 Dietetyka Dział nauki o żywieniu (higiena żywienia) ustalającym – na podstawie najnowszej zdobyczy nauk medycznych – zasady racjonalnego żywienia człowieka chorego („Higiena Żywienia”, J. Szewczyński, Z. Skrodzka) „Żywieniem dietetycznym nazywamy taki sposób odżywiania człowieka, który ma na celu dostarczenie jego organizmowi wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu zmienionego przez chorobę ustroju, będących w stanie zagwarantować mu prawidłowe odżywianie, z równoczesnym odciążeniem tych narządów, które zostały upośledzone w wyniku procesów chorobowych” („Higiena Żywienia”, J. Szewczyński, Z. Skrodzka)

13 Prostym i praktycznym przewodnikiem po skomplikowanych zaleceniach żywieniowych jest
PIRAMIDA ŻYWIENIOWA. ZASADA PIRAMIDY ŻYWIENIOWEJ jest prosta – wszystkie produkty spożywcze są podzielone na kilka grup. U podstawy piramidy znajdują się te produkty, które powinny stanowić podstawę naszej diety. Im bliżej wierzchołka, tym mniej produktów z danej grupy powinniśmy spożywać.

14 Piramidy… 1. piramida 2. piramida 3. piramida

15 1. piramida O której mówiła Katarzyna Kondaszuk.

16 powrót

17 2. piramida Opracowana przez Instytut żywności i Żywienia

18 powrót

19 3. piramida Opracowana przez naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda

20

21 Na zakończenie spotkania wszyscy dostali materiały dydaktyczne w postaci ulotek oraz piramid żywieniowych.

22

23 Zdjęcia Ze spotkania…

24

25

26

27

28

29 Dziękuję za uwagę Opracowane przez: Beatę Pustułkę


Pobierz ppt "PANI KatarzynY Kondaszuk"

Podobne prezentacje


Reklamy Google