Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

- Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. -Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "- Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. -Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją."— Zapis prezentacji:

1

2 - Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. -Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką zarówno rząd jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, ale także każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół ".

3 Higiena żywności to: Wszystkie warunki i pomiary niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa odpowiednich właściwości żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego.

4 Planowanie produkcji 1.Obróbka wstępna-ma za zadanie usunięcie z surowca części nie jadalnych, zepsutych, nadpsutych, posortowanie odnośnie wielkości, gatunku, jakości.Obróbka wstępna obejmuje obróbkę wstępną brudną i obróbkę wstępna czystą. 2.Obróbka wstępna brudna ma za zadanie usunięcie z surowca zanieczyszczeń,części nadpsutych.Odbywa się w przygotowalni pierwszej. 3.Etapy obróbki wstępnej brudnej: a)sortowanie-odnośnie gatunków,wielkości i jakości b)mycie c)oczyszczanie-ręczne lub mechaniczne d)płukanie

5 To tworzenie warunków zapewniających otrzymanie produktu zdrowego i bezpiecznego czyli charakteryzującego się właściwą jakością zdrowotną

6 Główne choroby przenoszone drogą pokarmową i ich przyczyny Przenoszone drogą pokarmową choroby są zwykle zakaźne. Wywoływane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne dostające się do organizmu wraz ze skażoną żywnością lub wodą

7 Występujące w żywności patogeny mogą powodować: - śmierć - silną biegunkę - wyniszczające infekcje - zapalenie opon mózgowych - ostre zatrucia - nowotwory

8 Wirusy Zakażeniom norowirusami towarzyszą nudności, chlustające wymioty, wodnista biegunka i bóle brzucha. Wirus zapalenia wątroby typu A może powodować długotrwałą chorobę wątroby. Zwykle rozprzestrzenia się za pośrednictwem surowych lub niedogotowanych owoców morza i skażonych surowych produktów.

9 Pasożyty Niektóre pasożyty, takie jak przywry występujące w organizmach ryb, trafiają do organizmu człowieka wyłącznie po spożyciu skażonej żywności. Inne, np. Echinococcus spp, mogą dostawać się tam za pośrednictwem żywności lub w wyniku bezpośredniego kontaktu ze zwierzętami. Jeszcze inne, takie jak Ascaris, Cryptosporidium

10 Największe zagrożenie dla zdrowia stanowią naturalnie występujące toksyny i zanieczyszczenia obecne w środowisku: Do naturalnie występujących toksyn - należą mikotoksyny, biotoksyny morskie, glikozydy cyjanogenne i toksyny w trujących grzybach. Trwałe zanieczyszczenia organiczne - to związki, które gromadzą się w środowisku i organizmie człowieka. Znanymi przykładami tych zanieczyszczeń są dioksyny i polichlorowane bifenyle.

11 Bakterie są to mikroskopijne, bezjądrowe drobnoustroje, zwykle jednokomórkowe, o średnicy 2-8 mm, zawierające substancję jądrową o strukturze kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA)

12 Rodzaj Salmonella – chorobotwórcze dla człowieka. Nosicielstwo u ludzi i zwierząt (kaczki, kury, świnie, gryzonie) powoduje szerokie ich rozpowszechnienie i zagrożenie zdrowotne


Pobierz ppt "- Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia. -Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją."

Podobne prezentacje


Reklamy Google