Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Odżywianie. Odżywianie ryb Roślinożerne 5% gatunków Fitoplanktonożerne (filtratory) Makrofitofagi Peryfitonożerne Detrytusożerne 10% gatunków Mięsożerne.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Odżywianie. Odżywianie ryb Roślinożerne 5% gatunków Fitoplanktonożerne (filtratory) Makrofitofagi Peryfitonożerne Detrytusożerne 10% gatunków Mięsożerne."— Zapis prezentacji:

1 Odżywianie

2 Odżywianie ryb Roślinożerne 5% gatunków Fitoplanktonożerne (filtratory) Makrofitofagi Peryfitonożerne Detrytusożerne 10% gatunków Mięsożerne 85% gatunków Zooplanktonożerne Bentosożerne Drapieżne

3 Odżywianie ryb Pierwszy pokarm – endogenny (żółtko) Wykluta larwa ma niedorozwinięty i niedrożny przewód pokarmowy, brak enzymów trawiennych Pstrąg tęczowy Brzana

4 Odżywianie ryb Początek odżywiania egzogennego możliwy, gdy: przewód pokarmowy jest drożny wydzielane są enzymy trawienne larwa sprawnie się porusza (ma płetwy + pęcherz pławny) Następuje to po CZĘŚCIOWEJ resorpcji pęcherzyka żółtkowego – okres odżywiania mieszanego (endo- egzogennego)

5 Punkt bez powrotu (Blaxter, Hempel 1963) Okres głodzenia, po którym larwy mimo podania pokarmu giną

6 Odżywianie ryb Pierwszy pokarm egzogenny – plankton

7 Odżywianie larw Wrotki Duże wioślarki i widłonogi Drobne wioślarki i nauplii widłonogów Drobny fitoplankton

8 Odżywianie larw – Artemia salina

9 Rozmieszczenie larw ryb Dużo pokarmu Dużo drapieżników Mało pokarmu Niska presja drapieżców Głębokość

10 Ryby – poziomy troficzne

11 Położenie otworu gębowego Dolne Końcowe Górne

12 Zęby Zęby gardłowe amura białego

13 Budowa pyska Karp

14 Kształt ciała ryb spokojnego żeru

15 Kształt ciała ryb drapieżnych

16 Ubarwienie ciała - kamuflaż

17 Narządy zmysłów

18 Budowa przewodu pokarmowego Ryby roślinożerne – bardzo długie jelito Ryby spokojnego żeru – brak żołądka (karpiowate) Ryby drapieżne – żołądek

19 Budowa przewodu pokarmowego Drapieżnik Wszystkożerca

20 Budowa przewodu pokarmowego Pstrąg Sum Karp Tołpyga

21 Aktywność enzymów trawiennych GatunekOdżywianieAmylazaTrypsynaA/T WzdręgaRoślinożerna 1,0 0,42,5 KrąpWszystkożerny 1,1 0,91,2 UklejaWszystkożerna 1,0 0,91,1 KarpWszystkożerny 5,8 1,73,4 BoleńDrapieżny 0,15 1,20,125

22 Zmiany pokarmu szczupaka ze wzrostem rozmiarów ciała

23 Wysokobiałkowa dieta ryb Ryby drapieżne % białka Ryby niedrapieżne (wszystkożerne) % białka (Porównanie: ptaki i ssaki % białka w diecie) Amonioteliczne – brak konieczności metabolizowania NH 3 do mocznika, usuwany przez skrzela Szybki wzrost – współczynnik konwersji (masa pokarmu potrzebna do wytworzenia 1 kg masy ciała) u ryb 1,7 – 5,0 (u ptaków i ssaków 5,0 – 15,0)

24 Euryfagia i stenofagia Pokarm ryb zmienia się sezonowo (a nawet dobowo) To, co ryby jedzą zalezy od dostępności i preferencji Euryfagi – łatwo przestawiają się z jednego pokarmu na drugi Stenofagi – odżywiają się jednym rodzajem pokarmu Wybiórczość pokarmowa – ryby wybierają spośród dostępnego pokarmu to, co największe, najbardziej odżywcze, najsmaczniejsze

25 Wybiórczość pokarmowa ryb Wskaźnik wybiórczości pokarmowej (Ivlev 1955) E = r i – p i / r i + p i r i – % pokarmu i w treści przewodu pokarmowego ryb p i – % pokarmu i w środowisku Wartości wskaźnika: od -1 (unikanie) do 1 (wybieranie) Wskaźnik wybiórczości pokarmowej (Szorygin) W = r i / p i Wartości wskaźnika: 1 (wybieranie)

26 Teoria optymalnego żerowania (Gliwicz 1986) Zwierzę – mając wybór – najczęściej sięga po pokarm dający mu maksymalną korzyść energetyczną – masymalnie dużo minimalnym kosztem Wybiórczość zależy od dostępności pokarmu – największe ofiary sa wybierane, gdy ich zagęszczenie jest odpowiednio duże

27 Myszkowski 1984 Zagęszczenie ofiar [os./l] Duże Średnie Małe Duże Średnie Małe Ciernik wybiera większe ofiary … kiedy stół jest obficie zastawiony

28 bez Alosa z Alosa Częstość [%] Długość ciała [mm] Wpływ ryb na strukturę wielkości zooplanktonu Brooks, Dodson 1965

29 Od czego zależy intensywność żerowania? Gatunek Wiek Wielkość Stan fizjologiczny Temperatura Natlenienie

30 Ryby – zwierzęta zmiennocieplne

31

32 Od czego zależy intensywność żerowania? Gatunek Wiek Wielkość Stan fizjologiczny Światło Temperatura Natlenienie

33 Pułapka księżycowa (Gliwicz 1984) Liczebność zooplanktonu

34 Ryby są odporne na głodzenie Karaś – 8 miesięcy – utrata 33% masy ciała Karp – 18 miesięcy – utrata 45% masy ciała Spadek intensywności metabolizmu Katabolizm białek


Pobierz ppt "Odżywianie. Odżywianie ryb Roślinożerne 5% gatunków Fitoplanktonożerne (filtratory) Makrofitofagi Peryfitonożerne Detrytusożerne 10% gatunków Mięsożerne."

Podobne prezentacje


Reklamy Google