Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Przechowywanie warzyw - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Przechowywanie warzyw - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta."— Zapis prezentacji:

1 Przechowywanie warzyw - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta - warzywa nietrwałe (1-28 dni): dojrzałe owoce pomidorów, ogórek, fasola szparagowa, rzodkiewka, sałata, szpinak, natki warzyw - warzywa nietrwałe (1-28 dni): dojrzałe owoce pomidorów, ogórek, fasola szparagowa, rzodkiewka, sałata, szpinak, natki warzyw

2 Sposoby przechowywania warzyw piwnice piwnice ziemianki ziemianki kopcowanie warzyw kopcowanie warzyw przechowywanie warzyw w kopcach technicznych przechowywanie warzyw w kopcach technicznych dołowanie warzyw dołowanie warzyw strychy strychy przechowalnie przechowalnie chłodnie chłodnie

3

4 ziemianki

5 Kopcowanie warzyw

6 Kopiec napowierzchniowy (dla buraków)

7 Kopiec zagłębiony dla kapusty

8 Przechowywanie warzyw w kopcach technicznych

9 Dołowanie warzyw

10 Przechowalnie i chłodnie Przechowalnie warzyw- są to obiekty przeznaczone do przechowywania warzyw za pomocą chłodzenia pomieszczeń chłodnym powietrzem zewnętrznym.

11 Przechowalnia Przechowalnie warzyw Wyróżniamy: Przechowalnie zwykłe Przechowalnie zwykłe a)Z wentylacją grawitacyjną Przechowalnie zmodyfikowane Przechowalnie zmodyfikowane a)Z wentylacją wymuszona b)Z wentylacją aktywną Schematyczny przekrój przechowalni z wentylacja aktywną

12 Funkcja obiektu, lokalizacja, sposób budowy. Poza sezonem lub alternatywne wykorzystanie do dosuszania zbóż oraz składowanie towarów przemysłowych Poza sezonem lub alternatywne wykorzystanie do dosuszania zbóż oraz składowanie towarów przemysłowych W pobliżu zabudowań gospodarczych W pobliżu zabudowań gospodarczych Budynek jednokondygnacyjny,wolnostojący, na osi północ-południe Budynek jednokondygnacyjny,wolnostojący, na osi północ-południe Adaptacja budynków jako przejściowy etap rozwoju gospodarstwa. Adaptacja budynków jako przejściowy etap rozwoju gospodarstwa. Materiały budowlane tradycyjne: cegły, pustaki, płyty betonowe itd. Materiały budowlane tradycyjne: cegły, pustaki, płyty betonowe itd. Nowoczesne systemy budowy: konstrukcja stalowa (ocynkowana lub malowana) pokryta płytami warstwowymi Nowoczesne systemy budowy: konstrukcja stalowa (ocynkowana lub malowana) pokryta płytami warstwowymi

13

14 Izolacja termiczna i przeciwwilgociowa Materiały izolacyjne: Izolacja termiczna: pianka poliuretanowa, styropian, wełna mineralna, szkło piankowe, korek Izolacja termiczna: pianka poliuretanowa, styropian, wełna mineralna, szkło piankowe, korek Izolacja przeciwwilgociowa: papa, folia polietylenowa lub aluminiowa Izolacja przeciwwilgociowa: papa, folia polietylenowa lub aluminiowa Wymagania: odpowiednia wytrzymałość mechaniczna, nie palność, odporność na czynniki chemiczne i biologiczne.

15 Płyty poliuretanowe Obecnie najczęściej stosowane do pokrycia konstrukcji wspierającej (ścian i stropów). Warstwa zewnętrzna PVC lub płyt z blachy obustronnie ocynkowanej. Warstwa zewnętrzna PVC lub płyt z blachy obustronnie ocynkowanej. Warstwa wewnętrzna - rdzeń XPS. Polistyren ekstrudowany Warstwa wewnętrzna - rdzeń XPS. Polistyren ekstrudowany - twarda pianka, bez freonów. - twarda pianka, bez freonów. Warstwa dekoracyjna Warstwa dekoracyjna

16 Schemat przechowalni Przykład typowej przechowalni do warzyw o konstrukcji murowanej Specjalistyczna komora przechowalnicza

17

18

19

20 Chłodnia warzyw -jest to pomieszczenie, w którym optymalne warunki do przechowywania uzyskuje się dzięki zastosowaniu urządzeń chłodniczych. Wyróżniamy: chłodnie zwykłe chłodnie z komorami kontrolowanej atmosfery Chłodnia

21 Przeznaczenie W Polsce są one przeznaczone głównie dla cebuli kapusty i niektórych warzyw korzeniowych. Wykorzystanie komór chłodniczych tyczy się nietrwałych warzyw, zbieranych latem, które w ciągu 4 godz. po zbiorze są schładzane do 2 o - 4 o C, w celu zapewnienia wysokiej jakości i wartości handlowej podczas dalszego transportu i obrotu.

22

23 Wielkość komór Komory w chłodni zwykłej Pojemność wynosi Pojemność wynosi ton ton Komory w chłodni KA: Pojemność wynosi ton Pojemność wynosi ton Komory gazoszczelne dla cennych gatunków (papryka, pomidor, brokuł) ton Komory gazoszczelne dla cennych gatunków (papryka, pomidor, brokuł) ton

24 Sposób składowania Luzem Luzem Luzem w paletach skrzyniowych Luzem w paletach skrzyniowych W jednostkach paletowych (skrzynki ustawione na palecie) W jednostkach paletowych (skrzynki ustawione na palecie)

25

26

27 System wentylacyjny Ma za zadanie szybkie chłodzenie warzyw jesienią, utrzymanie wymaganej temperatury i wilgotności powietrza. System składa się z: Wentylatorów osiowych o wyd tys. m 3 /godz. Wentylatorów osiowych o wyd tys. m 3 /godz. Otwór wlotowy powietrza zewętrznego Otwór wlotowy powietrza zewętrznego Głównych kanałów wentylacyjnych z wentylatorami i klapami recyrkulacyjnymi Głównych kanałów wentylacyjnych z wentylatorami i klapami recyrkulacyjnymi Kanały rozprowadzające na, lub pod podłogą komory Kanały rozprowadzające na, lub pod podłogą komory Otwór wylotowy w suficie lub ścianie bocznej Otwór wylotowy w suficie lub ścianie bocznej

28

29 1. Regulacja klimatu poprzez wentylację, z wykorzystaniem zewnętrznego, wewnętrznego lub mieszanego powietrza. 2. Regulacja poprzez wentylację w połączeniu z aktywnym agregatem chłodniczym - w wypadku, kiedy temperatura powietrza zewnętrznego jest zbyt wysoka 3. Regulacja klimatu samym agregatem chłodniczym Zintegrowana komora mieszania powietrza

30 Urządzenia chłodnicze Składają się z: sprężarki sprężarki skraplacza skraplacza zbiornika czynnika chłodniczego zbiornika czynnika chłodniczego zaworu rozprężnego zaworu rozprężnego parownika (chłodnic powietrza) parownika (chłodnic powietrza) Bilans cieplny: ciepło przenikania przez ściany budynku + ciepło wydawane przez warzywa + ciepło napływające do komór podczas otwierania drzwi + itp..

31 Schemat krążenia powietrza w komorze chłodniczej

32 Rozmieszczenie elementów układu chłodniczego Skraplacz freonu powinien być umieszczony w otwartej przestrzeni, w miejscu ocienionym. Skraplacz freonu powinien być umieszczony w otwartej przestrzeni, w miejscu ocienionym. Sprężarkę, zbiornik ciekłego czynnika i automatykę sterującą należy zainstalować wewnątrz budynku chłodni. Sprężarkę, zbiornik ciekłego czynnika i automatykę sterującą należy zainstalować wewnątrz budynku chłodni. Umieszczenie agregatu chłodniczego (sprężarka, skraplacz, zbiornik) na zewnątrz budynku może prowadzić do uszkodzeń. Umieszczenie agregatu chłodniczego (sprężarka, skraplacz, zbiornik) na zewnątrz budynku może prowadzić do uszkodzeń. Elektroniczne układy sterujące pracą chłodni powinny być montowane w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Elektroniczne układy sterujące pracą chłodni powinny być montowane w temperaturze zbliżonej do pokojowej.

33 W obiektach średniej wielkości stosuje się kilka sprężarek zblokowanych w jednym układzie pracującym ze wspólnym kolektorem Sprężarki i chłodnice powietrza W obiektach dużych najczęściej stosowanym systemem jest układ pośredniego chłodzenia z glikolem jako czynnikiem pośredniczącym W obiektach dużych najczęściej stosowanym systemem jest układ pośredniego chłodzenia z glikolem jako czynnikiem pośredniczącym

34 Lepiej sprawdzają się w praktyce chłodnice wyposażone w dużą liczbę mniejszych wentylatorów niż małą liczbę dużych. Chłodnice najczęściej umieszcza się nad drzwiami komory. Lepiej sprawdzają się w praktyce chłodnice wyposażone w dużą liczbę mniejszych wentylatorów niż małą liczbę dużych. Chłodnice najczęściej umieszcza się nad drzwiami komory.

35 Zawór kompensacyjny Zawór kompensacyjny jest urządzeniem zapobiegającym powstawaniu nadmiernych różnic ciśnień. Zawór kompensacyjny jest urządzeniem zapobiegającym powstawaniu nadmiernych różnic ciśnień.

36 Adsorber – płuczka CO2 Płuczka dwutlenku węgla służy do usuwania tego gazu z gazoszczelnych komór przechowalniczych. Proponowane urządzenia umożliwiają utrzymanie CO2 i O2 na zadanym poziomie. Płuczka dwutlenku węgla służy do usuwania tego gazu z gazoszczelnych komór przechowalniczych. Proponowane urządzenia umożliwiają utrzymanie CO2 i O2 na zadanym poziomie. W skład płuczki wchodzi pojemnik wypełniony węglem aktywnym, który ma właściwości selektywnego zatrzymania CO2 obecnego w powietrzu zasysanym z komory KA przez specjalny wentylator.

37 Generatory azotu Urządzenie oddziela azot z powietrza poprzez ciągłą separację cząsteczek w membranie separacyjnej Urządzenie oddziela azot z powietrza poprzez ciągłą separację cząsteczek w membranie separacyjnej

38 Panele nawilżania powietrza Służą do nawilżania powietrza na zasadzie odparowywania, bez powstawania kropel wody. Służą do nawilżania powietrza na zasadzie odparowywania, bez powstawania kropel wody.

39 Systemy regulujące i pomiarowe Magazynowanie nie może być efektywne bez stosowania odpowiedniego systemu regulacyjnego, który w sposób ciągły dokonuje pomiaru wszystkich parametrów środowiska i w zależności od trybu przechowywania przeprowadza regulację. Magazynowanie nie może być efektywne bez stosowania odpowiedniego systemu regulacyjnego, który w sposób ciągły dokonuje pomiaru wszystkich parametrów środowiska i w zależności od trybu przechowywania przeprowadza regulację. programy do chłodni typu AgroelView Czujniki wilgotności i temperatury Klimapresor IPJ-NET

40 DZIĘKUJE Autor: Drewniak Michał


Pobierz ppt "Przechowywanie warzyw - warzywa trwałe (3-12 miesięcy): burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, cebula, czosnek, por, kapusta głowiasta."

Podobne prezentacje


Reklamy Google