Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>. 3 2 www.warzymypiwo.pl Style piwa.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: ">>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>. 3 2 www.warzymypiwo.pl Style piwa."— Zapis prezentacji:

1 >>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>

2 3

3 2

4

5 Style piwa

6 O czym dziś? Podstawy systematyki Cechy odróżniające Omówienie typów Inne klasyfikacje Przydatne strony

7 Co dziś pijemy? Pils Ale Bock Porter Stout Weizen

8 Podstawy systematyki = bałagan TYP STYL GATUNEK Na początku był typ (na ogół górna/dolna/spontaniczna fermentacja) Zespół cech odróżniających i kategoryzujących różne piwa Marka produktu handlowego lub jedno z piw w danej marce MARKA ODMIANA GATUNEK RODZINA Nazwa, znak, symbol używany do identyfikowania i odróżniania produktu/produktów Pochodzenie z jednego rejonu, wspólna historia, wspólne cechy (np. Portery, Piwa Belgijskie) Część rodziny Podgrupa w stylu Wersja

9 Najważniejsze cechy Fermentacja (drożdże) Kolor (słody) Zastosowane słody Goryczka (chmiel) Gęstość brzeczki OG (zacieranie) Gęstość piwa FG (fermentacja) Zawartość alkoholu (fermentacja) Klarowność (filtracja) CO 2 Smak Zapach

10 Fermentacja Typy Dolna Saccharomyces pastorianus 4 do 8 °C Mniej alkoholu Drożdże na spodzie Wolniej Mniej estrów Bardziej klarowne Górna Saccharomyces cerevisiae 16 do 24 °C Więcej alkoholu Piana na brzeczce Szybciej Więcej estrów Mniej klarowne

11 Kolor piwa –°L (Degrees Lovibond) –SRM (Standard Reference Method) –MCU (Malt Color Units) –EBC (European Brewing Convention)

12 Kolor piwa (SRM opisowy) Słomkowy2-3 Żółty3-4 Złoty5-6 Bursztynowy6-9 Ciemny bursztyn10-14 Miedziany14-17 Ciemny miedziany17-18 Brązowy19-22 Ciemny brązowy22-30 Bardzo ciemny brązowy Czarny30+ Czarny opalizujący40+

13 Goryczka IBU (International Bitterness Unit) AAU (Alpha Acid Unit) = HBU (Homebrew Bitterness Units)

14 Gęstość brzeczki/piwa (OG/FG) Balling SG (specific gravity) Plato Brix

15 Zawartość alkoholu ABV (Alcohol by volume) ABW (Alcohol by wieght) ABW = 0.8 × ABV ABV = (StartingSG FinalSG) / 7.36

16 Smak i zapach

17

18 Podstawy systematyki = bałagan TYP STYL GATUNEK Na początku był typ (na ogół górna/dolna/spontaniczna fermentacja) Zespół cech odróżniających i kategoryzujących różne piwa Marka produktu handlowego lub jedno z piw w danej marce MARKA ODMIANA GATUNEK RODZINA Nazwa, znak, symbol używany do identyfikowania i odróżniania produktu/produktów Pochodzenie z jednego rejonu, wspólna historia, wspólne cechy (np. Portery, Piwa Belgijskie) Część rodziny Podgrupa w stylu Wersja

19 Dolna fermentacjaGórna fermentacja Fermentacja spontaniczna Typ Lambic Styl Guezue Mars Faro Odmiana Owocowy Lambic Kriek Wersja Framboisel Peche Cassis Lager Rodzina Gatunek Pilsner Jasny Lager Bursztynowy Lager Ciemny Lager German Pilsner (Pils) Bohemian Pilsener American Pilsener Munich Helles Dortmunder Export Lekki American Lager American Premium Standard American Lager Marcowe WiedeńskiLager Munich Dunkel Ciemny American Lager Schwarzbier Bock Porter Bałtycki American Bock Fisbock Dopplebock Maibock Ale English Pale Ale Strong Bitter Premium Bitter Bitter Scottish and Irish Ale Scottish Export Scottish Heavy Scottish Light Strong Scotch Ale Irish Red Ale American Ale American Brown Ale American Amber Ale American Pale Ale English Brown Ale Northern English Brown Southern English Brown Mild IPA Imperial IPA American IPA English IPA Belgijskie i Francuskie Ale Saison Belgian Pale Ale Witbier Bierer de Garde Irish Red Ale Belgian Strong Ale Tripel Dobbel Blond Belgian Golden Strong Ale Belgian Dark Strong Ale Strong Ale American Barleywine English Barleywine Old Ale Porter Brown Porter Robust Porter Stout Oatmeal Stout Sweet Stout Dry Stout Russian Imperial Stout Foreign Extra Stout American Stout Pszeniczne Weizenbock Dunkelweizen Weizen Berliner weizze Krystal weizen Roggenbier

20 TYPY GórnaDolnaSpontaniczna OG (min/max)1,028-1,1301,040-1,1201, ,060 OG dominanta1,0581,0561,040 OG rozstęp0,1020,0800,02 FG (min/max)1,002-1,0561,004-1,0351,000-1,006 FG dominanta1,010 1,000 FG rozstęp0,0540,0310,006 ABV% (min/max)1,0 - 12,04,2 - 14,05,00 - 8,0 ABV% dominanta4,565 ABV% rozstęp11,09,83 IBU (min/max) IBU dominanta2025 IBU rozstęp11737 SRM (min/max)2,0 - 40,02,0 - 30,03,0 - 7,0 SRM dominanta146 SRM rozstęp3828

21 TYP: Piwa fermentacji spontanicznej Lambic OG1, ,054 FG1, ,010 ABV%5,0 - 6,5 IBU0,0 - 10,0 SRM3,0 - 7,0 Gueuze OG1, ,060 FG1, ,006 ABV%5,0 - 8,0 IBU0,0 - 10,0 SRM3,0 - 7,0 Faro OG1, ,054 FG ABV%4,5 - 5,5 IBU3,0 - 22,0 SRM4,0 - 13,0 Mars + OG>1, ,054 FG ABV%ok. 2,0 IBU SRM Owocowy Lambic OG1, ,054 FG ABV%6 IBU3,0 - 22,0 SRM4,0 - 15,0 Kriek Framboisel Peche Cassis Styl Odmiana Wersja

22 TYP: Piwa fermentacji górnej RodzinaGatunekStyl

23 TYP: Piwa fermentacji górnej Rodzina Gatunek Styl

24 TYP: Piwa fermentacji górnej Rodzina Gatunek Styl

25 TYP: Piwa fermentacji górnej Rodzina Gatunek Styl

26 TYP: Piwa fermentacji górnej Rodzina Gatunek Styl

27 TYP: Piwa fermentacji górnej Rodzina Gatunek Styl

28 TYP: Piwa fermentacji górnej Rodzina Gatunek Styl

29 TYP: Piwa fermentacji górnej Rodzina Gatunek Styl

30 TYP: Piwa fermentacji górnej Rodzina Gatunek Styl

31 TYP: Piwa fermentacji górnej Gatunek Styl

32 TYP: Piwa fermentacji górnej Gatunek Styl

33 Porter a Stout

34 TYP: Piwa fermentacji górnej Gatunek Styl

35 TYP: Piwa fermentacji górnej Styl

36 IPA Porter Pale Ale, Brown Ale, Old Ale 1722 Porter R. Harwood Londyn Stout ~1800 Pale Ale Burton-on-Trent 1885 Stout A.Guinnes (II) Cork Pale Ale Krótka historia- Ale (Wielka Brytania) XVI wXVII wXVIII wXIX w 1750 IPA G. Hodgson Londyn 1722 Kolonizacja Indii I Wojna Światowa, koniec imperium 1817 Black Malt D. Wheeler Londyn

37 TYP: Piwa fermentacji dolnej Rodzina Gatunek Styl

38 TYP: Piwa fermentacji dolnej Rodzina Gatunek Styl

39 TYP: Piwa fermentacji dolnej Rodzina Gatunek Styl

40 TYP: Piwa fermentacji dolnej Rodzina Gatunek Styl

41 TYP: Piwa fermentacji dolnej Rodzina Gatunek Styl

42 TYP: Piwa fermentacji dolnej Bock OG1.060–1.120 FG1.011–1.035 ABV%5.5–14% IBU SRM6,0 - 40,0 Gatunek Styl Maibock OG FG ABV%6 IBU SRM4,5 - 6,0 American Bock OG FG ABV%4,5 - 5,5 IBU SRM4, Dopplebock OG FG ABV%7.5–14% IBU SRM Eisbock OG FG ABV%10 –14% IBU SRM10,0 - 40,0

43 Ciemny Lager a Bock Bock OG1.060–1.120 FG1.011–1.035 ABV%5.5–14% IBU SRM6,0 - 40,0

44 TYP: Piwa fermentacji dolnej Styl

45 Portery

46 Jasny lager Ciemny lager Ale XVI wXVII wXVIII wXIX w 1533 zakaz warzenia latem Monachium 1420 Wzmianka o dolnej fermentacji Monachium 1516 prawo czystości piwa Ingolstadt 1871 Oktoberfest J. Sedlmayr Monachium 1842 Pilsner J. Grolle Pilzno 1807 dekokcja G. Sedlmayr Monachium 1840 Vienna A. Dreher Wiedeń 1895 Helles G. Sedlmayr II Monachium Krótka historia- Lager (Niemcy) 1883 Izolacja S. carlsbergensis

47 Inne klasyfikacje Ze względu na zawartość ekstraktu (wyrażaną w procentach ekstraktu wagowo): - lekkie: o zawartości 5,1 - 10% e.w. - pełne: o zawartości 10,1 - 15% e.w. - mocne: o zawartości powyżej 15% e.w. - porter: o zawartości ok. 22% e.w. Podział ze względu na zawartość ekstraktu i alkoholu - zwykłe 2-2,5 % zawartości i 0.5-1,5 % alkoholu - wyszynkowe 7-7 % zawartości i 0,5-2,6 % alkoholu - pełne % zawartości i 3-4,5 % alkoholu - mocne % zawartości i 5-10 % alkoholu

48

49 Przydatne strony www Beer Judge Certification Program (BJCP)

50 Przydatne strony www Piwo.org

51 Przydatne strony www Campaign for Real Ale

52 Przydatne strony www Michael Jackson


Pobierz ppt ">>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >>. 3 2 www.warzymypiwo.pl Style piwa."

Podobne prezentacje


Reklamy Google