Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Książka kucharska klasy 0 Opracowała: Klasa O. Sałatka z burakami, szpinakiem i orzechami włoskimi Składniki: 30 g roszpunki 30 g młodych liści szpinaku.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Książka kucharska klasy 0 Opracowała: Klasa O. Sałatka z burakami, szpinakiem i orzechami włoskimi Składniki: 30 g roszpunki 30 g młodych liści szpinaku."— Zapis prezentacji:

1 Książka kucharska klasy 0 Opracowała: Klasa O

2 Sałatka z burakami, szpinakiem i orzechami włoskimi Składniki: 30 g roszpunki 30 g młodych liści szpinaku 1 burak, pokrojony w kostkę i ugotowany 75 g orzechów włoskich 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, polać olejem orzechowym i pietruszką i dobrze wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

3 Kolczasty jeżyk Składniki: biały ser zielona papryka ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego plasterek kabanosa Sposób przygotowania: Na jesienne śniadanie proponuję wykonać sympatycznego kolczastego jeżyka. Z białego sera formujemy kulkę, którą następnie zbroimy w kolce, wykonane z pociętej na paseczki papryki. Oczy tworzymy, wciskając ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego, a nosek to plasterek kabanosa. Na śniadanko jeżyk będzie w sam raz.

4 Harcujące myszki Składniki: kawałek żółtego sera (najlepiej z dziurami) 2 jajka ugotowane na twardo i obrane marchewka szczypiorek 4 ziarenka pieprzu wykałaczka lub patyczek do szaszłyka Sposób przygotowania: Na talerzyku lub deseczce kładziemy kawałek sera, a wokół niego rozsypujemy pokrojony szczypiorek. Ugotowane jajka kroimy na pół - jedną kładziemy na serze, drugą obok, a trzecią kroimy jeszcze w poprzek i przykładamy do sera. Obieramy marchewkę i wykrajamy kilka cienkich, zakończonych ostro paseczków - trzy z nich podkładamy pod połówki jajek. Następnie wykałaczką robimy dziurki na nosek i wąsiki, po czym wkładamy kawałeczki marchewki. Na miejsce oczek wkładamy ziarna pieprzu lub goździki. Pamiętajmy także o trójkątnych uszkach myszy - oto powstaje nam cała rodzinka harcujących gryzoni.

5 Ciastka z otrębów Składniki: 200 g mąki (100 g mąki pszennej i 100 g mąki razowej) 1 jajko 130 g masła 90 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g otrębów sól Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodać mąkę razową oraz otręby. Ciasto dokładnie wyrobić i rozwałkować, wycinać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 180 stopni C, aż ciastka się zarumienią.

6 Sałatka owocowa Składniki: ½ banana ½ gruszki mandarynka winogrona - kilka ½ kiwi płatki migdałowe Sposób przygotowania: Wszystkie owoce kroimy w kostkę, winogrona przekrawamy na połówki. Mieszamy wszystkie owoce, sałatkę posypujemy płatkami migdałowymi.

7 Bułeczki z twarożkiem i warzywami Składniki: mała pszenna bułeczka 3 łyżki serka twarogowego 2-3 listki mięty marchewka cukinia sałata kiełki masło Sposób przygotowania: Bułeczkę przekrawamy i smarujemy cienko masłem. Twarożek mieszamy z posiekaną miętą i dodajemy do bułki. Warzywa kroimy w cienkie płatki. Dodajemy warzywa, sałatę i kiełki do bułki i zamykamy ją. Pozostałe paski warzyw zbieramy w osobnym naczyniu i zjadamy razem z bułeczką.

8 Zupa z czerwonej soczewicy Składniki: czerwona soczewica - 1/2 szklanki suchej brązowy ryż - 1/2 szklanki suchego puszka mleka kokosowego marchew, pietruszka 1 cm świeżego imbiru świeża i suszona kolendra sok z 1/2 limonki sól, pieprz, kumin cebula czosnkowa czosnek woda łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Cebulkę zeszklić z czosnkiem i imbirem oraz przyprawami. W garnku wstawić ryż na wodzie i mleku kokosowym. Po 15 min. dodać soczewicę i resztę składników. Gotować do miękkości. Można dorzucić również filet z kurczaka lub dorsza.

9 Krem z dyni Składniki: 800g dyni 400g włoszczyzny 1 cebula czosnkowa olej z avocado 1,5 łyżki wanilia cynamon 1 cm imbiru gałka muszkatołowa mięta 2 łyżki wiórek kokosowych bulion warzywny Sposób przygotowania: Dynię pieczemy (ok 40 min w 180˚C) lub gotujemy na parze/ w niewielkiej ilości wody do miękkości. W rondelku na oleju smażymy osoloną, drobno posiekaną cebulkę z imbirem, wiórkami i włoszczyzną. Zalewamy szklanką wody/ bulionu warzywnego i gotujemy 5 min. Dodajemy dynię i przyprawy. Wszystko miksujemy blenderem i podajemy z miętą. Można również dodać łyżkę jogurtu/ kwaśnej śmietany na wierzch. Filip Dembowski

10 Biedronki pełne witamin Składniki: sałata papryka czarne oliwki Sposób przygotowania: Na pyszne, zdrowe śniadanie dla niejadka proponuję wykonać atrakcyjne biedronki. Czerwoną paprykę myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i odcinamy jej zaokrąglone końce. Następnie przyozdabiamy ją w kropeczki, które uzyskujemy z pokrojonych czarnych oliwek oraz dokładamy z jednego końca oliwkową głowę. Na koniec układamy biedronki na zielonej łące wykonanej z sałaty (na zdjęciu jest to rucola). Takie pełne witamin biedronki będą świetnym dodatkiem np. do kanapek z twarożkiem.

11 Kwiatek śniadaniowy Składniki: plasterki wędliny zielony ogórek pomidor plasterek żółtego sera serek mozarella sałata kabanos Sposób przygotowania: Wycinamy z sera okrąg, a na nim kładziemy plaster pomidora i serka mozarelli, ozdobione na środku ketchupem - będzie to środek kwiatka. Do tego dołączamy płatki, które przygotowujemy z wędliny składanej w ruloniki, jak na zdjęciu poniżej. Z ogórka wycinamy łodyżkę, a z lisków sałaty układamy listki. Dla ozdoby wycinamy jeszcze pręciki z kabanosa, którymi przeplatamy płatki.

12 Owocowy wąż Składniki: banany kiwi rodzynki czerwone jabłuszko Sposób przygotowania: Nie jest on jadowity, za to bardzo soczysty i pełen witamin. Obrane owoce tniemy w plastry i układamy na talerzu na przemian – imitując wijącego się węża. Oczy wykonujemy z rodzynek, a czerwony język z jabłka.

13 Sałatka owocowa Składniki: 1 średniej wielkości arbuz 1 melon 2 gruszki 2 brzoskwinie kiść winogron 1 łyżka posiekanej melisy sok z połowy cytryny Sposób przygotowanie: Arbuza przecinamy na pół i łyżeczką wycinamy kulki z miąższu. Podobnie postępujemy z melonem. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy winogrona. Wszystkie składniki wkładamy do wydrążonej połówki arbuza, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy i możemy posypać melisą lub liśćmi mięty.

14 Surówka wiosenna Składniki: natka pietruszki 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz, sól duży pomidor rzodkiewka szczypior Sposób przygotowania: Dokładnie umyj warzywa. Pokrój drobno pomidora, rzodkiewkę, natkę i szczypior. Dodaj łyżkę oliwy, sól i pieprz.

15 Zapiekany wąż Składniki: 40 dag mąki 2,5 dag drożdży 2 łyżki oleju 3/4 szklanki letniej wody puszka ananasów kilka plastrów szynki ser żółta i czerwona papryka Sposób przygotowania: Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj olej i mąkę, tak, żeby powstała jednolita masa. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200 st Z ciasta uformuj wałek. Przełóż go na blachę i palcami uformuj kształt wijącego się węża Szynkę i ananasa pokrój, ser utrzyj. Zacznij układać kolejno wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Z żółtej papryki wytnij dwa kółka - oczy, zaś z czerwonej - małe trójkąciki i języczek węża Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika umieść oczy i języczek we właściwych miejscach.

16 Smacznego


Pobierz ppt "Książka kucharska klasy 0 Opracowała: Klasa O. Sałatka z burakami, szpinakiem i orzechami włoskimi Składniki: 30 g roszpunki 30 g młodych liści szpinaku."

Podobne prezentacje


Reklamy Google