Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym"— Zapis prezentacji:

1 Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym

2 Alergeny to substancje powszechnie występujące w naturalnym środowisku, które nie są toksyczne, nie mają właściwości drażniących, ale jednak u pewnej grupy osób uczulonych, tzn. mających uwarunkowaną genetycznie nadprodukcję przeciwciał IgE, powodują objawy chorobowe. Na alergię występującą po spożyciu pokarmów cierpi około 2-4% dorosłych i 8% dzieci.

3 Spożycie alergennej żywności przez osobę uczuloną może wywołać:
obrzęk naczynioruchowy (krtani, warg, języka, twarzy), atopowe zapalenie skóry (egzemę), astmę, nieżyt nosa, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka, podciśnienie tętnicze krwi zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

4 Źródła alergenów w przemyśle spożywczym:
Alergeny jako składniki produktu wynikające z receptur Alergeny jako zanieczyszczenie przypadkowe – zanieczyszczenia krzyżowe Wpływ procesów technologicznych na alergenność żywności Orzech tak jak cytrusy, soja, mleko czy pszenica są silnymi alergenami. Nawet niewielkie ich ilości spożyte przez osoby uczulone mogą spowodować silną reakcję organizmu.

5 Nie ma bezpiecznego poziomu alergenu dla osoby uczulonej.
Jedyną opcją dla osób cierpiących na alergię pokarmową jest staranne unikanie alergenów. Głównym źródłem informacji dla konsumenta o obecności alergenów w produktach spożywczych są ich etykiety

6 Jako producent żywności zapewniamy,
że klienci, zarówno jako konsumenci powinni czuć się pewnie i bezpiecznie z naszymi produktami Produkty produkowane w naszym zakładzie nie są przeznaczone dla konsumentów z alergią żywieniową na białka mleka oraz na białko jaja kurzego ( lizozym )

7 Zakład w Lidzbarku Warmińskim produkuje żywność zgodnie z założeniami zapewniającymi:
Odpowiednie zebranie informacji na temat alergenów w  związku z zakupami właściwe oznaczenie produktów i informowanie  klientów  i  konsumentów minimalizowanie  ryzyka  skażenia w związku  z planowaniem  produkcji

8 Zakażenie krzyżowe Do zanieczyszczenia produktu może dojść, wówczas, gdy do jego wyrobu użyto tych samych maszyn, przedmiotów i urządzeń, jakie zastosowano dla innego produktu zawierającego w swym składzie czynnik uczulający. Dlatego w naszym zakładzie, każdorazowo po cyklu produkcyjnym z użyciem alergenu musi być przeprowadzane dokładne mycie i dezynfekcja. Sprzęt porządkowy stosowany do usuwania alergenów musi być stosownie oznaczony i przeznaczony wyłącznie do tego celu, jednorazowy lub dobrze umyty po użyciu.

9 Czynnościami mogącymi istotnie zwiększyć ryzyko narażenia konsumenta na alergeny jest np.:
używanie niewłaściwego sprzętu do naważania surowców używanie niewłaściwego sprzętu do usuwania rozsypanych surowców niedbałe zabezpieczanie zawracanych do magazynu surowców

10 Zanieczyszczenia krzyżowe alergenami mogą pochodzić z:
Łańcuch dostaw Magazyn Pomieszczenia produkcyjne Narzędzia wielokrotnego przeznaczenia Procesy technologiczne Personel Zmiany receptury Czyszczenie Pakowanie


Pobierz ppt "Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym"

Podobne prezentacje


Reklamy Google