Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WYKORZYSTANIE JADALNYCH KWIATÓW. By się żyło kolorowo trzeba kwiatki jeść. Musowo. Tak od rana do wieczora. Na nie dobra każda pora. Na śniadanie ser.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WYKORZYSTANIE JADALNYCH KWIATÓW. By się żyło kolorowo trzeba kwiatki jeść. Musowo. Tak od rana do wieczora. Na nie dobra każda pora. Na śniadanie ser."— Zapis prezentacji:

1 WYKORZYSTANIE JADALNYCH KWIATÓW

2 By się żyło kolorowo trzeba kwiatki jeść. Musowo. Tak od rana do wieczora. Na nie dobra każda pora. Na śniadanie ser z dziewanną. Potem lilie z kaszką manną, tost z pierwiosnkiem i lubczykiem. Dżemik z różą i mieczykiem. W pracy jogurt szafranowy dobry na wytchnienie głowy. Z bzu czarnego zaś herbatka. I ciasteczka. Dwa. Z bławatka. Wreszcie lunchyk upragniony. Chłodnik z fiołków. Umajony kwieciem jeżyn, pękiem ostu. Oj, nie będzie dzisiaj postu! Potem kotlet zjedz z mieczyków i sałatkę ze storczyków. Polej sosem z aloesu i melisą. By bez stresu przeżyć jakoś do kolacji i risotto zjeść z akacji. Dwa goździki. Jeden w klapie. Słodki miód na krawat kapie.

3

4 Zatrzymać lato - bratki w cukrze

5 To już ostatnie bratki z mojego ogródka. Pozbawione letniego słońca, rosnące w "długim cieniu" stały się drobne i pastelowe. Choć nie straciły nic ze swojej urody, giną na sałatkowych półmiskach zdominowane przez dorodne kwiaty cukinii i nasturcji. Będę za nimi tęsknić. Aż do zimowych deserów, kiedy to wrócą do mnie oszronione cukrem pudrem w towarzystwie bezy, owoców i bitej śmietany.

6

7

8 Przepis Delikatny zapach chabrów sprawia, że ten deser jest naprawdę wyjątkowy. Przyrządź i podawaj panna cottę w niewielkich kokilkach, przez co unikniesz ryzyka uszkodzenia deseru podczas wyjmowania z foremek. Moja wersja wykorzystuje jogurt zamiast śmietany, przez co deser jest znacznie lżejszy. Liczba porcji: 6-8 Czas przygotowania: 15-20 min Czas gotowania: 5 min Czas tężenia: 2-3 2 - 3 godziny lub całą noc

9

10 Pyszna sałatka z nutą wiosny podbije każde podniebienie swoim wyśmienitym smakiem, przyciągnie też wzrok wybredniejszych smakoszy ze względu na jej kolory i sposób przygotowania

11

12 Teraz coś dla smakoszy Bratki i winogrona w doskonałej kompozycji wraz z szynką oraz rukolą. Łatwe i szybkie w przygotowaniu dostarcza wszystkich substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju oraz dzięki dodaniu winogron łatwo przekonuje do siebie wszystkie dzieci.

13

14 Babeczka z Stokrotki

15 Pomidory z dodatkami

16 Sałatka z truskawkami

17 Kolorowy mix sałatkowy

18 Pomarańczowo-fioletowy mix sałatkowy

19 Różowy tort

20 Kanapka ze szczypiorkiem

21 Przepis -Umyć i oczyścić karczochy, pozostawić kilka centymetrów łodyżki. /pozostałą część łodygi obrać i dodać do duszenia w dalszej części /. -Karczochy przekroić na pół, usunąć twarde wierzchni liście/ czasem obcinam nożyczkami/ i przy pomocy łyżeczki wydrążyć niejadalne włoskowate /niektóre karczochy ich nie posiadają/ części ze środka, tworząc w ten sposób wgłębienie na nadzienie. -Wszystkie nacinane części nasmarować dokładnie cytryną /lub skropić sokiem/aby warzywo zachowało ładny kolor. Warzywo można również umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. -Połączyć pietruszkę/ ok.2 łyżki/, czosnek i bułkę tartą /użyłam małego, podręcznego blendera /,dodać starty ser, 2 łyżki oliwy,doprawić do smaku sola, pieprzem i,wymieszać. -Rozgrzać kilka łyżek oliwy na głębokiej patelni lub w rondelku z grubym dnem. -Połówki karczochów podsmażyć na rozgrzanej oliwie przeciętą częścią do spodu. -Po delikatnym podsmażeniu odwrócić warzywo i pietruszkowym farszem wypełnić puste środki karczochów. Nadzienie przygnieść. -Podsmażyć 2-3 minuty, a następnie zalać do 1/3 wysokości gorącą, osoloną wodą. -Przykryć pokrywką i dusić ok.30 min. na wolnym ogniu / uzupełnić ewentualnie wyparowany płyn/. - Kiedy widelec wbity w warzywo nie stawia oporu karczochy są gotowe. -Podawać lekko przestudzone z dodatkiem pieczywa. Większą ilość karczochów po napełnieniu farszem,podsmażeniu,podlaniu wodą można zapiekać w piekarniku lub ułożyć w rondlu obok siebie na stojąco /bez przekrawania na połówki/

22

23 Kalafior, brokuł i karczochy to również kwiaty chętnie przez nas zjadane.

24 Do prezentacji wykorzystałem Strony : www.everydayme.pl www.grazynagotuje.pl www.kuchennawyspasmakow.blogspot.com www. pinkcake.blox.pl www.pozytywnakuchnia.pl


Pobierz ppt "WYKORZYSTANIE JADALNYCH KWIATÓW. By się żyło kolorowo trzeba kwiatki jeść. Musowo. Tak od rana do wieczora. Na nie dobra każda pora. Na śniadanie ser."

Podobne prezentacje


Reklamy Google