Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

das offizielle Kochbuch Oficjalna Książka Kucharska

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "das offizielle Kochbuch Oficjalna Książka Kucharska"— Zapis prezentacji:

1 das offizielle Kochbuch Oficjalna Książka Kucharska
KüchenGott das offizielle Kochbuch Oficjalna Książka Kucharska

2 Das offizielle Kochbuch Oficjalna Książka Kucharska
KüchenGott Das offizielle Kochbuch Oficjalna Książka Kucharska

3 s. 6 –Sos curry do kiełbasy curry s. 8 – Kopytka
Spis treści s. 6 –Sos curry do kiełbasy curry s. 8 – Kopytka s. 10 – Sałatka ziemniaczana z boczkiem s. 12 – Sznycel po wiedeńsku s. 14 – Westfalska zupa piwna s. 16 – Prawdziwa zupa gulaszowa s. 18 – Zupa - krem brokułowy s. 20 – Czerwona zupa cebulowa s. 22 – Placuszki twarogowe s. 24 – Deser z czerwoną galaretką s. 26 – Cynamonowe gwiazdki Rezepte von der Webseite: chefhoch.de Przepisy pochodzą ze strony internetowej chefkoch.de Autoren/Autorzy: R. Pawlik F. Sienkiewicz O. Sójka D. Szczygieł D. Warianek I. Zaława mit Hilfe von Frau M. Paluch /z pomocą pani M. Paluch. 27 4

4 Sos curry do kiełbasy curry
Zimtsterne Sos curry do kiełbasy curry Arbeitszeit: ca. 30 Min. Schwierigkeitsgrad: Autor: horsch Data: 10/03/2014 Zdjęcie: Haesje ₡zas przygotowania: ok. 15 min. ₮rudność: Autor: dariosmama Data: 10/03/2014 Zdjęcie: LisaJanine92 Zutaten: 500g Mandel(n), gemahlen ; 425g Puderzucker; 2TL Zimt; 3 Ei(er), davon das Eiweiß; 2EL Likör (Mandellikör) . Składniki: 500ml ketchupu; 2 cebule; 3 łyżki stołowe octu balsamicznego; 2 łyżki stołowe miodu dowolnego gatunku; curry w proszku, chilli lub pieprz cayenne; odrobina sosu sojowego, oliwy z oliwek, przecieru pomidorowego. Mandeln, Puderzucker und Zimt mischen. Eiweiß und Mandellikör zugeben. Alles mit einem Knethaken des Handrührgerätes verrühren. Dann mit den Händen zu einem glatten Teig kneten. Teig portionsweise auf einer mit Puderzucker bestäubten Arbeitsfläche ca. 1cm dick ausrollen. Sterne ausstechen und auf ein mit Backpapier belegtes Backblech legen. Ausstecher zwischendurch immer wieder in Puderzucker tauchen. Eiweiß sehr steif schlagen. Puderzucker nach und nach zugeben, dabei weiterschlagen. Sterne damit bepinseln. Im vorgeheizten Backofen auf der untersten Schiene bei 150 Grad Minuten backen. Zeszklić posiekaną cebulę w oliwie z oliwek. Do tego dodaź przecieru pomidorowego oraz odrobinę wody, keczupu. Do tego dodaź miód oraz ocet i gotować na małym ogniu; ocet nie może za szybko wyparować. Następnie dodać sos sojowy i inne przyprawy. Dobrze zamieszać, ewentualnie dolać trochę więcej wody. Sprawdzić, czy nie trzeba jeszcze dodać curry albo chili. 25 6

5 Rote Grütze Dessert Kopytka Kopytka 23 8 Arbeitszeit: ca. 15 Min.
Schwierigkeitsgrad: Autor: mima53 Datum: 10/03/2014 Foto: mima53 ₡zas przygotowania: ok. 25 min.+ ₮rudność: Autor: poeppel Data: 10/03/2014 Zdjęcie: steph20se Zutaten: 450g Rote Grütze; 250ml Schlagsahne; 250g Quark, Magerstufe; 2EL Eierlikör; 40g Puderzucker; Löffelbiskuits oder Butterkekse. Składniki: 6 dużych ziemniaków; 200g mąki ziemniaczanej; 2 łyżki stołowe kaszy manny; sól. Ziemniaki ugotować w „mundurkach” (nakłuwać widelcem). Następnie zdjąć z nich skórki oraz przecisnąć je [ziemniaki] przez praskę do ziemniaków. Dobrze posolić i dodać dwie łyżki kaszy manny oraz dosypać mąki ziemniaczanej. Otrzymaną masę dobrze wyrobić. Nie należy robić tego na zimno, gdyż można później mieć problemy z uformowaniem ciasta. Jeśli potrzeba, można dosypać mąki tak, aby ciasto było suche oraz nie było za twarde, lecz miękkie. Uformować kluski. Włożyć do wrzącej, posolonej wody i gotować przez 25 min. Następnie odlać wodę i podać. Die Sahne steif schlagen und Quark, Likör und Puderzucker einrühren. Zuerst Grütze, dann abwechselnd Creme und Grütze in Gläser füllen und mit ein paar Keksen servieren. 23 8

6 Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Quarkkäulchen Quarkkäulchen Sałatka ziemniaczana z boczkiem Arbeitszeit: ca. 30 Min. Schwierigkeitsgrad: Autor: s-huebner Datum: 10/03/2014 Foto: Mirja_Kristina ₡zas przygotowania: ok. 20 min.+ ₮rudność: Autor: zecke57 Data: 10/03/2014 Zdjęcie: pusteblume083 Składniki: 500g Quark, Magerstufe; 800g Pellkartoffeln, vom Vortag ; 100g Rosinen oder Sultaninen ; 1TL Zitrone(n), Abrieb, unbehandelt ; 2 Ei(er), verquirlt; 3EL Butterschmalz ; ca.. 150g Mehl; 1TL Backpulver ; Vanillezucker, Salz, Zimt und Zucker Składniki: 1,5kg ziemniaków; 3 średnie cebule; 375ml bulionu; 8 łyżek octu winnego; 150g boczku wędzonego; pęczek szczypiorku; sól i pieprz biały. Jeszcze ciepłe ziemniaki (po ok. 30 minutach gotowania) pokroić w cienkie plasterki. Posiekać cebulę i dodać do ziemniaków. Ciepły bulion doprawić sola, pieprzem białym, następnie octem i polać plastry ziemniaków. Pozostawić na 15 minut do przegryzienia. Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, dodać go do dania, pokroić szczypiorek i posypać gotową sałatkę. Die Pellkartoffeln in eine Schüssel reiben. Den Quark abtropfen lassen. Quark, Salz, Vanillezucker, Rosinen, verquirlte Eier und Zitronenschale zu den geriebenen Kartoffeln geben, dann Mehl mit dem Backpulver nach und nach zugeben und kurz(!) durcharbeiten. Den Teig zu einer Rolle formen. Etwa 1,5 cm dicke Scheiben abschneiden und diese flach drücken. In einer großen Pfanne 3 EL Butterschmalz erhitzen und die Scheiben von jeder Seite goldbraun braten. Mit Zucker und Zimt bestreuen. 21 10

7 Zwiebelsuppe mit Chilli Sznycel po wiedeńsku
Arbeitszeit: ca. 30 Min. Schwierigkeitsgrad: Autor: ManuGro Datum: 10/03/2014 Foto: baerchen35 ₡zas przygotowania: ok. 25 min. ₮rudność: Autor: Bletschi Data: 10/03/2014 Zdjęcie: Mama0007 Zutaten: 500g Zwiebel(n), rote; 4EL Ől; 50ml Rotwein; 150ml Apfelsaft; 2EL Tomatenmark; 1L Fleischbrȕhe; ¼ Vanilleschote(n), aufgeritzt 100g Crème fraîche 4EL Sahne Salz, Getrocket, Majeran; Chilipulver, oder rin Stuck frische Chilishote, klein geschnitten. Składniki: 600g cielęciny (z udźca bądź górnej zrazowej) 250g masła klarownego; cytryna; mąka pszenna, bułka tarta; 3 jaja kurze Z mięsa wyciąć kotlety i delikatnie naciąć ich krawędzie. Każdego sznycla zawiń w folię spożywczą, połóż na desce i potłucz go tłuczkiem do mięsa. grubość kotleta jest dowolna, według osobistego uznania i smaku. Normalnie powinien mieć ok. 6 mm grubości. Następnie posól je z obu stron. Rozbij jaja przy pomocy widelca. Kotlety obtocz z dwóch stron w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej (czynność wykonaj, delikatnie dociskając bułkę tartą). Pozbądź się nadmiaru bułki ostrożnie ją strzepując. Na patelnię o wysokości 2-3 cm nałóż warstwę masła klarownego. Sznycle umieść na rozgrzanym tłuszczu i czekaj, aż zbrązowieją. Czynność powtórz dla obu stron kotleta. Na koniec zdejmij kotlety z patelni przy pomocy łopatki. Osusz je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym, a następnie przyozdób cytryną. Można podać z sałatką ziemniaczaną, mizerią, roszponką lub z ziemniakami z pietruszką. Uwaga: sznycel po wiedeńsku nigdy nie jest podawany z sosem! Die Zwiebeln häuten und in feine Ringe schneiden. 2 EL Öl in einem Bratentopf erhitzen und die Zwiebeln mit etwas Salz 10 Minuten andünsten. Dabei immer wieder umrühren. 4 EL der angdünsteten Zwiebeln entnehmen und zur Seite stellen. Dann die restlichen Zwiebeln mit Rotwein aufgießen und einkochen lassen. Den Apfelsaft angießen und ebenfalls einkochen lassen. Dann kommt das Tomatenmark dazu, die Chilischote bzw. das Chili aus der Mühle und der Majoran und wird kurz mitgeröstet. Brühe angießen und mit Salz und Pfeffer würzen. 15 Minuten zugedeckt bei milder Hitze leicht kochen lassen. Die Brotscheiben werden gewürfelt und im restlichen Öl in einer Pfanne mild geröstet. Das Brot etwas zur Seite schieben und die vorher zur Seite gestellten Zwiebeln in die Pfanne geben und mitrösten. Die Suppe wird nun mit Creme fraiche, Sahne, Salz und Pfeffer abgeschmeckt. Nun wird die Vanilleschote entfernt. Anschließend wird die Suppe püriert. 19 12

8 Suppe – Creme Brokkoli Westfalska zupa piwna 17 14 Arbeitszeit:
ok. 20 min. Schwierigkeitsgrad: Autor: elanda Datum: 10/03/2014 Foto: Imo ₡zas przygotowania: ok. 15 min. ₮rudność: Autor: Hasi1973 Data: 10/03/2014 Zdjęcie: Bigote Zutaten: 500g Brokkoli (aufgetaut, falls tiefgekühlt); 500ml Gemüsebrühe; 250ml Milch, fettarm; 75g Frischkäse, oder Hüttenkäse, mit Kräutern; Salz, Muskat und Pfeffer. Składniki: 1l mleka; 250ml piwa; waniliowy budyń w proszku; 2 kurze jaja; 250g rodzynek; sól. Brokkoli waschen, rüsten und einige Röschen abschneiden und beiseite legen. Die übrigen Röschen klein schneiden. Größere Stiele evtl. schälen und in Scheiben schneiden. In einem Topf Bouillon mit der Milch aufkochen lassen. Die Röschen und Stielscheiben hineingeben und ca. 5 Min. auf mittlerer Stufe weich kochen lassen. Mit dem Mixer oder Zauberstab fein pürieren. Jetzt die beiseite gelegten Röschen unterheben und bei geringer Stufe bissfest (ca. 5 Min.) in der Suppe garen. Den Frischkäse unter Rühren in der Suppe schmelzen lassen, mit Salz, Pfeffer und Muskat würzen und abschmecken.  Zagrzać mleko w garnku. W międzyczasie przygotować roztwór budyniu, dodać do niego cukier, surowe jaja, sól, piwo, następnie dodać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku piwem i pozostałym dodatkowym cukrem. Następnie dosypać umyte wcześniej rodzynki i całość schłodzić. 17 14

9 Echte Gulaschsuppe Echte Gulaschsuppe Zupa gulaszowa 15 16
Arbeitszeit: ca. 30 Min.+ Schwierigkeitsgrad: Autor: Sofi Datum: 10/03/2014 Foto: JohannPeter ₡zas przygotowania: ok. 30 min.+ ₮rudność: Autor: Sofi Data: 10/03/2014 Zdjęcie: JohannPeter Składniki: 12 cebul; 500g wołowiny; 1l bulionu; 100g smalcu wieprzowego; łyżka stołowa sproszkowanej papryki ostrej; 2 łyżki stołowe sproszkowanej papryki; łyżeczka utłuczonego kminku; pół łyżeczki cząbru i majeranku; 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki; 4 obrane i pokrojone w kostkę pomidory; 1 rozgnieciony ząbek czosnku; 100ml czerwonego wina i kwaśnej śmietany. Zutaten: 12 Zwiebel(n); 500g Rindfleisch; 1L Fleischbrühe; 100g Schweineschmalz; 1EL Paprikapulver, scharf ; 2EL Paprikapulver, edelsüss; 1TL Kümmel, zerstossen; 1TL Majoran, gerebbelt 2 Kartoffel(n), geschält und gewürfelt; 4 Tomate(n), geschält und gewürfelt; 1Z/n Knoblauch, gepresst; 100ml Wein, rot und saure Sahne. Pokroić cebule i mięso w kostki, usuwając przy tym wszystkie ścięgna i skórę. Rozpuścić smalec w garnku i smażyć w nim pokrojone w kostkę cebule ze wszystkich stron na rumiany kolor. Następnie dodać pokrojone mięso i smażyć przez 5 min. z cebulą, ciągle przewracając w tłuszczu. Dodać przyprawy i bulion oraz wszystko przykryć i gotować godzinę na małym ogniu. Pokrojone w kostki ziemniaki i pomidory oraz paski papryki razem z czosnkiem wymieszać w zupie i gotować przez 25 min. Zdjąć zupę z ognia i wymieszać w niej czerwone wino. Serwować z odrobiną śmietany. Die Zwiebel schälen und in Würfel schneiden. Das Fleisch in kleine Würfel schneiden und dabei alle Sehnen und Häutchen entfernen. Das Schmalz im Topf zerlassen und die Zwiebelwürfel darin von allen Seiten goldbraun anbraten. Die Fleischwürfel zugeben und 5 Min. unter ständigem Umwenden im Fett rösten. Das Paprikapulver, Kümmel, Majoran und das Salz zugeben, mit der Fleischbrühe auffüllen und alles 1 Std. zugedeckt bei milder Hitze garen. Die Kartoffelwürfel, die Paprikastreifen und die Tomatenwürfel mit dem Knoblauch in die Suppe rühren und weitere 25 Min. kochen lassen. Die Suppe vom Herd nehmen und den Rotwein darunter rühren. Mit einem Klecks saurer Sahne servieren. 15 16

10 Westfälische Biersuppe Zupa – Krem brokułowy
Arbeitszeit: ca. 15 Min. Schwierigkeitsgrad: Autor: Hasi1973 Datum: 10/03/2014 Foto: Bigote ₡zas przygotowania: ok. 20 min. ₮rudność: Autor: elanda Data: 10/03/2014 Zdjęcie: Imo Składniki: 500g brokułów; 500ml bulionu warzywnego; 250ml mleka chudego; 75g świeżego twarogu z ziołami lub sera; sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Zutaten: 1L Milch; 250ml Bier; Puddingpulver (Vanillegeschmack); 2 Ei(er); 250g Rosinen; Salz. Brokuły umyć, przygotować I parę różyczek odciąć i odłożyć, pozostałe drobno pokroić. Większe ogonki ewentualnie również pokroić w plasterki. Zagotować mleko z bulionem. Dodać do tego przygotowane brokuły i ok. 5 min. gotować na średnim ogniu. Zmiksować na puree. Odłożone różyczki dodać do zupy i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Świeży serek roztopić, mieszając go w zupie, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Die Milch in einem Topf zum Kochen bringen, Puddingpulver, Zucker, rohe Eier und das Salz mit 1/4 l Bier anrühren und in die kochende Milch einrühren. Unter ständigem Rühren nochmals kurz aufkochen lassen. Nach Geschmack mit dem restlichen Bier und weiterem Zucker abschmecken. Anschließend die gewaschenen Rosinen unterheben und abkühlen lassen. 13 18

11 Czerwona zupa cebulowa Zupa cebulowa z chilli i winem
Wiener Schnitzel Czerwona zupa cebulowa Zupa cebulowa z chilli i winem ₡zas przygotowania: ok. 30 min. ₮rudność: Autor: ManuGro Data: 10/03/2014 Zdjęcie: baerchen35 Arbeitszeit: ok. 25 min. Schwierigkeitsgrad: Autor: Bletschi Datum: 10/03/2014 Foto: Mama0007 Składniki: 500g czerwonej cebuli; 4 łyżki oleju roślinnego; 50ml czerwonego wina; 150ml soku jabłkowego wysokiej klasy; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1l bulionu ćwierć laski wanilii 100g crème fraîche sól, pieprz, majeranek; 4 łyżki stołowe śmietany; papryka chilli (świeża lub w proszku) Zutaten: 600g Kalbsschnitzel (aus Keule oder Oberschale) 250g Butterschmalz ; Zitrone(n), in Spalten geschnitten ; Mehl, glattes und Semmelbrösel; 3 Ei(er). Vom Fleischer schöne Kalbsschnitzel schneiden lassen und diese am den Rändern leicht einschneiden. Die Schnitzel mit Klarsichtfolie bedecken und zart plattieren (klopfen). Die Stärke der Schnitzel ist individuell auf den persönlichen Geschmack abgestimmt, misst jedoch im Normalfall ca. 6 mm. Die Schnitzel beidseitig gleichmäßig salzen. Die Eier mit einer Gabel leicht verschlagen. Die Kalbsschnitzel in Mehl beidseitig wenden, durch die Eier ziehen und danach in Semmelbröseln wenden (die Brösel dabei nur zart andrücken). Die Schnitzel leicht abschütteln und überschüssige Brösel entfernen. Reichlich Butterschmalz in einer passenden Pfanne ca. 2 – 3 cm hoch erhitzen. Die Schnitzel in das heiße Fett legen und unter wiederholtem Schwingen der Pfanne bräunen. Dann mittels einer Fleischgabel vorsichtig wenden und von der anderen Seite fertig backen. Mit einer Backschaufel aus der Pfanne heben. Die Schnitzel abtropfen lassen, mit Küchenkrepp das überschüssige Fett abtupfen und mit einer Zitronenspalte garniert servieren. Passende Beilagen sind Kartoffelsalat, Gurkensalat, Feldsalat oder Petersilienkartoffeln. Wichtig: Zu Wiener Schnitzel wird KEINE Sauce gereicht! Cebulę obrać i pokroić w cienkie pierścienie. Podgrzać 2 łyżki oleju na patelni i podsmażać cebulę z solą przez 10 minut, cały czas mieszając. Odłożyć 4 łyżki cebuli. Następnie pozostałe cebule wrzucić do czerwonego wina i zagotować. Wlać sok jabłkowy i gotować dalej. Potem dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, chilli, majeranek. Dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć na pozostałym oleju na patelni. Chleb przesuń na bok patelni, dodaj odłożoną cebulę i usmaż. Zupę dopraw crème fraîche, śmietaną, solą i pieprzem. Usuń wanilię. Na końcu zupę zmiksować na puree. 11 20

12 Kartoffelsalat mit Speck Placuszki twarogowe
Arbeitszeit: ca. 20 Min.+ Schwierigkeitsgrad: Autor: zecke57 Datum: 10/03/2014 Foto: pusteblume083 ₡zas przygotowania: ok. 30 min. ₮rudność: Autor: s-huebner Data: 10/03/2014 Zdjęcie: Mirja_Kristina Zutaten: 1,5kg Kartoffel(n), festkochend ; 3 m.-große Zwiebel(n); 375ml Fleischbrühe ; 8EL Essig (Weißwein-Essig) ; 150g Speck, geräuchert; 1 Bund Schnittlauch ; Salz und Pfeffer, weißer. Składniki: 500g twarogu chudego; 800g ziemniaków; 100g rodzynek lub sułtanek; łyżka stołowa startej skórki cytrynowej; 2 kurze jaja; 3 łyżki stołowe masła klarownego; ok. 150g mąki; łyżka stołowa proszku do pieczenia; sól, cukier (zwykły i waniliowy), cynamon, Pellkartoffeln ca. 30 Minuten kochen, noch warm in dünne Scheiben schneiden. Zwiebeln hacken und zu den Kartoffeln geben. Brühe erwärmen, mit Salz, Pfeffer und Essig würzen und über die Kartoffelscheiben geben. 15 Minuten ziehen lassen. Gewürfelten Räucherspeck auslassen, Schnittlauch schneiden und beides zu den Kartoffeln geben. Ziemniaki w mundurkach zetrzeć do miski. Odsączyć twaróg, po czym wraz z solą, cukrem, rodzynkami, roztrzepanymi jajkami i skórką z cytryny dodać go do utartych ziemniaków, potem dodawać stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia i wyrabiać krótko. Ciasto uformować w rulon. Odcinać plastry o grubości ok.1,5 cm i rozgnieść na płasko. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki masła klarownego i smażyć plasterki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Posypać cynamonem oraz cukrem. 9 22

13 Deser z czerwoną galaretką
Kartoffelknödel Deser z czerwoną galaretką Arbeitszeit: ca. 25 Min.+ Schwierigkeitsgrad: Autor: poeppel Datum: 10/03/2014 Foto: steph20se ₡zas przygotowania: ok. 15 min. ₮rudność: Autor: mima53 Data: 10/03/2014 Zdjęcie: mima53 Zutaten: 6 große Kartoffel(n); 200g Kartoffelmehl; 2EL Grieß (Kindergrieß); Salz. Składniki: 450g czerwonej galaretki; 250ml bitej śmietany; 250g twarogu chudego; 2 łyżki ajerkoniaku; 40g cukru pudru; kilka wafli lub biszkoptów. Die Kartoffeln kochen (Gabelprobe). Schälen und durch eine Kartoffelpresse drücken. Großzügig salzen, die zwei Esslöffel Kindergrieß und Kartoffelmehl dazugeben. Die Masse ordentlich durchkneten. Sie sollte nicht erkalten, da sich sonst die Knödel nicht mehr so schön formen lassen. Soviel Kartoffelmehl dazu, dass sich der Knödelteig nicht mehr patzig, sondern weich und trocken anfühlt. Knödel formen. In wallendes Salzwasser einlegen und ca. 25 Minuten leise kochen. Leicht ausdampfen lassen und genießen. Ubić śmietanę, a następnie dokładnie wymieszać z twarogiem, likierem oraz cukrem pudrem. Galaretkę oraz śmietanę układać warstwami w pucharkach. Przyozdobić biszkoptami. 7 24

14 Currysauce für Currywurst Cynamonowe gwiazdki
Arbeitszeit: ca. 15 Min. Schwierigkeitsgrad : Autor: dariosmama Datum: 10/03/2014 Foto: LisaJanine92 ₡zas przygotowania: ok. 30 min. ₮rudność: Autor: horsch Data: 10/03/2014 Zdjęcie: Haesje Zutaten: 500ml Tomatenketchup; 2 Zwiebel(n); 3EL Balsamico, dunkel; 2EL Honig; 2EL Currypulver; Chilipulver oder Cayennepfeffer ; Sojasauce, Olivenöl, Tomatenmark. Składniki: 500g migdałów mielonych; 425g cukru pudru; 2 łyżeczki cynamonu; 3 białka z kurzych jaj; 2 łyżki stołowe likieru migdałowego. Wymieszać migdały z cukrem pudrem i cynamonem. Dodać pianę z 2 białek i likier migdałowy. Wszystko za pomocą miksera dobrze wymieszać. Następnie ręcznie zagnieść na gładką masę. Rozwałkować porcjami ciasto na grubość ok. 1 cm na posypanej cukrem pudrem stolnicy. Wyciąć gwiazdki i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pokryć je kolejną warstwą cukru pudru. Ubić pianę z pozostałego białka aż do zesztywnienia. Stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając ubijania. Gwiazdki pomalować ubitą pianą. Włożyć do nagrzanego do 150oC pieca na dolną półkę i piec przez ok. 15 min. Die kleingeschnittenen Zwiebeln in Olivenöl glasig dünsten. Etwas Tomatenmark dazu und mit etwas Wasser ablöschen. Ketchup dazugeben. Essig und Honig dazu und bei kleiner Hitze leicht köcheln lassen. Der Essig darf nicht zu schnell verdampfen. Dann die Sojasauce dazu und die anderen Gewürze. Gut umrühren, ggf. noch etwas Wasser dazu. Abschmecken, ob noch etwas Curry oder Chili dazu soll. 5 26

15 Die Inhaltsverzeichnis
S. 5 – Currysauce für Currywurst S. 7 – Kartoffelknödel S. 9 – Kartoffelsalat mit Speck S. 11 – Wiener Schnitzel S. 13 – Westfälische Biersuppe S. 15 – Echte Gulaschsuppe S. 17 – Suppe – Creme Brokkoli S. 19 – Rote Zwiebelsuppe S. 21 – Quarkkäulchen S. 23 – Rote Grütze Dessert S. 25 – Zimtsterne 3

16


Pobierz ppt "das offizielle Kochbuch Oficjalna Książka Kucharska"

Podobne prezentacje


Reklamy Google