Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pożywienie powinno pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i związki mineralne. Zapotrzebowanie na energię.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Pożywienie powinno pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i związki mineralne. Zapotrzebowanie na energię."— Zapis prezentacji:

1

2

3

4

5

6 Pożywienie powinno pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i związki mineralne. Zapotrzebowanie na energię zmienia się wraz z wiekiem, masą ciała oraz aktywnością fizyczną. Przekroczenie zapotrzebowania kalorycznego prowadzi do nadwagi i otyłości. Są to zjawiska niekorzystne dla zdrowia człowieka, przyśpieszają choroby układu sercowo - naczyniowego, wywołują zmiany w wydzielaniu dokrewnym (cukrzyca), zmiany immunologiczne, itd

7

8 Podstawą codziennego pożywienia powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz nieoczyszczony ryż i kasze. Do dozwolonych węglowodanów należy także makaron z pszenicy duru. Produkty zbożowe są źródłem energii uwalnianej w miarę potrzeb oraz błonnika. W pożywieniu nie powinno również zabraknąć tłuszczów roślinnych, które dostarczają sercu leczniczą dawkę kwasów tłuszczowych oraz są źródłem energii. Powinny występować w każdym posiłku. Najzdrowsza jest oliwa z oliwek.

9 W każdym posiłku powinny występować warzywa. Ich rolą jest dostarczanie witamin, minerałów, flawonoidów i błonnika. Kolejnym zaleceniem jest wprowadzenie do jadłospisu roślin strączkowych. Rośliny strączkowe to zastrzyk witamin z grupy B oraz tzw. foliantów. Natomiast orzechy to źródło witaminy E oraz dobrych dla serca kwasów tłuszczowych.

10 W racji pokarmowej, co najmniej dwa razy dziennie powinno występować chude mięso, drób, ryby albo jaja, jako źródło pełnowartościowego białka.

11 Mleko i jego przetwory to również źródło białka, wapnia, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i przyjaznych bakterii. Mleko i jego przetwory powinny występować w jadłospisie 1-2 razy dziennie głównie w postaci jogurtów, kefirów, serów twarogowych.

12 Szczyt piramidy to produkty przyczyniające się do powstawania chorób cywilizacyjnych, dlatego powinny występować w jadłospisie sporadycznie (1 raz w tygodniu) albo wcale. Należą do nich cukier, słodycze i tłuszcze zwierzęce.

13

14 Aktywność fizyczna odgrywa bardzo ważna rolę w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, głównie wciąż narastającego problemu otyłości. Niski poziom aktywności fizycznej uznawany jest za istotny czynnik zwiększający umieralność ogólną z powodu chorób układu krążenia i nowotworów. Okazuje się, że regularna aktywność fizyczna korzystnie wpływa na organizm, funkcjonowanie umysłu i jednocześnie zmniejsza ryzyko zapadalności na choroby przewlekłe.

15

16 Zmniejszenie ryzyka otyłości Zmniejszenie ryzyka chorób serca Obniżenie profilu lipidowego, w tym cholesterolu Zmniejszone ryzyko zachorowania na raka Zapobieganie rozwojowi nadciśnienia tętniczego Wzmocnienie mięśni i kości Zdrowie umysłowe i lepsze samopoczucie

17 Ćwiczenia fizyczne poprawiają twój stan zdrowia i pozwalają Ci dłużej żyć!

18 dużo spaceruj idź pieszo do sklepu, na pocztę czy do apteki wykorzystuj proste formy aktywności takie jak marsz czy jazda na rowerze ogranicz oglądanie TV nie jedz podczas oglądania TV wysiadaj z autobusu wcześniej i przejdź resztę drogi notuj swoje osiągnięcia – nowe rekordy są zawsze motywujące

19

20 BIBLIOGRAFIA      p=piramida_zywieniowa

21 PREZENTACJĘ PRZYGOTOWAŁY: IWONA KONIECZNA MARTA FLOREK


Pobierz ppt "Pożywienie powinno pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i związki mineralne. Zapotrzebowanie na energię."

Podobne prezentacje


Reklamy Google