Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez."— Zapis prezentacji:

1 Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt realizowany przez Combidata Poland sp. z o. o w partnerstwie z Krajowym Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w ramach umowy o dofinansowanie projektu w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet III „Wysoka jakość systemu oświaty”, Działanie 3.4 „Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie”, Poddziałanie „Upowszechnienie uczenia się przez całe życie – projekty konkursowe” Zarządzanie gastronomią z wykorzystaniem rozwiązań IT AGRO na 6-stkę

2 II. Zarządzanie obiektem o charakterze gastronomii otwartej- charakterystyka działalności i podstawowych procesów zachodzących w lokalu gastronomicznym 1.Definicja gastronomii otwartej 2.Gospodarka magazynowa - specyfikacja podstawowych dokument ów magazynowych

3 II. Zarządzanie obiektem o charakterze gastronomii otwartej- charakterystyka działalności i podstawowych procesów zachodzących w lokalu gastronomicznym Etapy produkcji gastronomicznej w gastronomii otwartej

4 II. Zarządzanie obiektem o charakterze gastronomii otwartej- charakterystyka działalności i podstawowych procesów zachodzących w lokalu gastronomicznym 1.Prawidłowa receptura podstawą skutecznej działalności gastronomicznej 2.Kontrola i rozliczanie gastronomii – zadania Właściciela lub Managera

5 III. Stanowisko sprzedaży gastronomicznej – charakterystyka wyposażenia 1.Terminal POS – podstawowe narzędzie pracy kelnera/barmana 2.Drukarka fiskalna 3.Drukarka zamówień – kuchnia, bar a KDS (KITCHEN DISPLAY SYSTEM) 4.Szuflada na pieniądze 5.Drukarka komputerowa

6 III. Stanowisko sprzedaży gastronomicznej – charakterystyka wyposażenia 1.Inne urządzenia rzadziej stosowane – bonowniki kelnerskie, skaner kodów kreskowych, waga, dozowniki napoi, monitoring 2.Systemy bezprzewodowej komunikacji – pagery, coastery, wołacze 3.Standardowy PC – magazynier, kontroler magazynu

7 IV. Przedstawienie i krótki opis dostępnych na rynku programów komputerowych do wspomagania procesów zarządzania gastronomią otwartą GASTRO POS, GASTRO SZEF Historia Najważniejsze Wdrożenia Plany rozwojowe –wersja 8 POSitive RESTAURANT & MANAGER Historia Najważniejsze Wdrożenia Nagrody Plany rozwojowe

8 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Ogólny wygląd, schemat menu, poruszanie się po programie i w przykładowych oknach

9 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Słownik artykułów – opis funkcjonalności okna, surowiec a artykuł, receptura

10 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Słownik grup towarowych – Marża i sposób jej wyliczania, znaczenie nadgrupy

11 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Słownik organizacji firmy – Kasy rejestrujące, Magazyny, Nazwy kierunków rozchodu, Katalog Menu dla kas rejestrujących, jednostki miary, rabaty dla POS, kierunki zamówień

12 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Słownik Kontrahenci – Kontrahent, Kontrahenci-osoby prywatne, Grupy kart rabatowych, Karty rabatowe

13 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Menu DOKUMENTY - – dokument y PZ, MM, RW, SN

14 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Menu SPRZEDAŻ /WYRÓB – Faktury, Sprzedaż z kas i paragonów, Planowanie imprez, Rozchód z magazynu

15 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Menu ZESTAWIENIA - Zestawienie sprzedaży z parametrem TOP/LOW, Zestawienie poglądowe z GASTRO POS – z parametrem Godzinowy raport sprzedaży, Rejestr faktur VAT, Historia artykułu

16 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO SZEF Menu ZESTAWIENIA - Zestawienie sprzedaży z parametrem TOP/LOW, Zestawienie poglądowe z GASTRO POS – z parametrem Godzinowy raport sprzedaży, Rejestr faktur VAT, Historia artykułu

17 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO POS Logowanie do Systemu, ogólny wygląd, opis głównego MENU z przyciskami Przycisk SPRZEDAŻ – otwarcie zmiany

18 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO POS Otwarcie rachunku, nabicie pozycji, wyjście z rachunku, grafik stolików Dobicie pozycji, stornowanie - uprawnienia, funkcje specjalne

19 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS GASTRO POS Rabatowanie kartą i bez niej, formy płatności –fiskalne, niefiskalne, napiwek, zamknięcie rachunku, wylogowanie się a zamknięcie zmiany System lojalnościowy BLUE POCKET

20 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – POSitive POS & MANAGER POSitive MANAGER Ogólny wygląd,schemat menu, poruszanie się po programie Menu PRODUKTY – Produkty – Potrawa a Towar, opis zakładek Menu ZARZĄDZANIE SPRZEDAŻĄ – Warunki specjalne, Promocje, Gratisy, Rabaty za kontynuację

21 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – POSitive POS & MANAGER POSitive MANAGER Menu KARTY – Typy kart rabatowych i lojalnościowych Menu RAPORTY- przegląd dostępnych raportów Menu ADMINISTRACJA – Szablony raportów – możliwość tworzenia własnych zestawień

22 V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – POSitive POS & MANAGER POSitive POS Logowanie do Systemu, ogólny wygląd, zasada działania Grafik stolików, opis głównego MENU z przyciskami Otwarcie rachunku, nabicie pozycji, wyjście z rachunku, stornowanie

23 VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Zadanie – zapoznanie uczestników warsztatu z funkcjonalnością dostępną w/w oprogramowania. Etapy - Realizacja ćwiczeń prezentujących wybrane obszary funkcjonalności oprogramowania.

24 VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Wykonaj następujące polecenia: Konfiguracja podstawowych parametrów (słowników) niezbędnych do uruchomienia programów 1.Załóż dodatkowy magazyn o nazwie LOBBY BAR o charakterze produkcyjnym 2.Załóż nowe Menu dla stanowiska sprzedaży LOBBY BAR 3.Stwórz kierunek rozchodu magazynowego o nazwie LOBBY BAR 4.Stwórz nową kasę o nazwie LOBBY uwzględniając jej parametry na podstawie danych wprowadzonych w uprzednich punktach 5.Przypisz dla kasy LOBBY możliwość korzystania z form płatności: gotówka oraz stwórz nową formę niefiskalną o nazwie WŁAŚCICIEL 6.Zmień widełki marżowe dla grupy sprzedażowej WÓDKI na % i zmodyfikuj ją tak aby można jej artykuły sprzedawać na LOBBY BARZE 7.Wprowadź surowiec o nazwie _mleko przyjmowany w litrach do grupy surowcowej oraz surowiec _kawa przyjmowany w kilogramach

25 VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Wykonaj następujące polecenia: Wprowadzenie i edycja słownika artykułów – niezbędne do stworzenia menu lokalu Wprowadź artykuł sprzedażowy KAWA Z MLEKIEM w stałej cenie 8.00 brutto – cena zawiera 23% VAT jako artykuł rodzaju: standardowy o tej samej nazwie Stwórz do niego recepturę na 10 porcji składające się z surowców w następujących ilościach: 80 gram kawy oraz 50 mililitrów mleka i 50 gram cukru

26 VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Wykonaj następujące polecenia: Nowoczesne Narzędzia promocji Zaloguj się do systemu GASTRO POS Otwórz zmianę Otwórz rachunek dla gościa na stolik nr 1 Nabij artykuły: ROSÓŁ Z MAKARONEM szt 1 UDKO Z KURCZAKA Szt 3 Zamknij rachunek formą płatności WŁAŚCICIEL Zdefiniuj w GASTRO SZEFIE rabat o nazwie LOBBY 25% w wysokości 25% tylko dla sprzedaży z LOBBY BARU Stwórz grupę kart o nazwie GOŚCIE WŁAŚCICIELA korzystających z rabatu lobby 25% Załóż kartę do grupy kart rabatowych GOŚCIE WŁAŚCICIELA o numerze 100 dla kontrahenta Firma Testowa 6 z dowolnym opisem

27 VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Wykonaj następujące polecenia: Podstawowe raporty kontroli działalności lokalu Wykonaj raport umożliwiający analizę najlepiej i najgorzej sprzedawalnych artykułów Wykonaj raport obrazujący w których godzinach powinniśmy zwiększyć obsadę kelnerską Wykonaj zestawienie sprzedaży VAT w ubiegłym roku Sprawdź historię artykułu Batonik w ubiegłym roku.

28 Dziękuję za uwagę !


Pobierz ppt "Projekt „AGRO na 6-stkę – Program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce” jest współfinansowany przez."

Podobne prezentacje


Reklamy Google