Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu."— Zapis prezentacji:

1

2 WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY

3 Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Mogą być rozpuszczalne w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie. Dla człowieka groźny może być niedobór witamin.

4 WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH A D3 E K

5 WITAMINA A Uczestniczy w procesie widzenia. Wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości, wzmacnia żuchwę i zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nabłonka: skóry, rogówki, przewodu pokarmowego i oddechowego (chroni nabłonek przed zakażeniami ropnymi). Stymuluje błony śluzowe do produkcji śluzu. Jest ważnym przeciwutleniaczem. SKUTKI NIEDOBORU: Zahamowanie wzrostu Złe widzenie o zmroku (kurza ślepota) Choroby skóry

6 WYSTĘPOWANIE 1.pełne mleko, 2. ser, żółtko jaj, 3.masło, 4.tran, 5.wątroba, 6.warzywa i owoce bogate w karoteny (marchew, pomidory, papryka, dynia, brokuły)

7 WITAMINA D 3 Reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmie, odpowiada za prawidłową budowę kości. SKUTKI NIEDOBORU: Krzywica (u dzieci) i osteomalacja (u dorosłych). Wypadanie zębów, powiększenie stawów kolanowych, kostek i dłoni, osłabienie mięśni

8 WYSTĘPOWANIE 1.Wątroba 2.Ryby 3.Tran 4.Masło 5.Jajka 6.Drożdże 7.Oleje roślinne 8.Grzyby 9.Margaryna

9 WITAMINA E Zapewnia prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego, zapobiega starzeniu się, łagodzi zmęczenie, zapobiega chorobom układu krążenia. SKUTKI NIEDOBORU: Osłabienie i zanik mięśni Uszkodzenie krwinek czerwonych Niedokrwistość Zaburzenia płodności Zwiędła skóra Uszkodzenia nerwów Zaburzenia wzrostu

10 WYSTEPOWANIE 1.kiełki pszenicy, 2.pieczywo razowe, 3.orzechy, 4. migdały, 5. zielone warzywa liściaste 6.oleje roślinne (słonecznikowy i sojowy ) 7.masło 8.jaja

11 WITAMINA K Uczestniczy w metabolizmie układu kostnego. Wspomaga krzepnięcie krwi i gojenie się złamań kości. SKUTKI NIEDOBORU : Skłonność do krwawień, Zaburzenia krzepnięcia krwi, Krwotoki, Zaburzenia pracy jelit.

12 WYSTĘPOWANIE 1.wątroba, 2.olej sojowy, 3.zielone warzywa liściaste (np. kapusta, szpinak, sałata, kalafior), 4. rośliny strączkowe, 5.pomidory, 6.truskawki 7.mleko

13 WITAMINY ROZPUSZCALNE W WODZIE B6B6 B9B9 B 12 C H PP

14 WITAMINA B 6 Uczestniczy w przemianie białek, wpływa na odporność organizmu. Bierze udział w krwiotworzeniu. Stymuluje zaopatrywanie komórek nerwowych w glukozę. SKUTKI NIEDOBORU: Drgawki, Nadmierna pobudliwość, Choroby skóry, Zaburzenia przemiany białek.

15 WYSTĘPOWANIE 1.Wątroba 2.Drożdże 3.Pszenica 4.Fasola 5.Orzechy 6.Soja 7.Musli 8.Banany 9.Warzywa liściaste 10.Mięso

16 WITAMINA B 9 (KWAS FOLIOWY) Pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. SKUTKI NIEDOBORU: nadpobudliwość, trudności w zasypianiu, problemy z trawieniem, utrata apetytu, bóle głowy, zaburzenia zachowania

17 WYSTĘPOWANIE 1.Wątroba 2.Warzywa liściaste 3.Drożdże 4.Szpinak 5.Szparagi 6.Brokuł 7.Kalafior 8.Soczewica 9.Ziarna pełne 10.Kiełki pszenicy

18 WITAMINA B 12 Pobudza wytwarzanie krwinek czerwonych. SKUTKI NIEDOBORU: Anemia Zaburzenia wzrostu Stwardzenie rozsiane

19 WYSTĘPOWANIE 1.Wątroba 2.Mięso 3.Jajka 4.Mleko 5.Ryby 6.Ostrygi 7.Kiełki

20 WITAMINA C Zwiększa odporność, przyśpiesza gojenie się ran, uczestniczy w rozwoju tkanki kostnej, ma właściwości bakteriobójcze. Wzmacnia dziąsła i zęby. SKUTKI NIEDOBORU: Szkorbut(owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów, krwawienie z błon śluzowych, pękanie drobnych naczyń krwionośnych) Obrzmiałe i bolesne stawy Osłabienie odporności Nieprawidłowe zrastanie się kości

21 WYSTĘPOWANIE 1.Owoce cytrusowe 2.Pietruszka 3.Porzeczka 4.Dzika róża 5.Surowe warzywa

22 WITAMINA H(BIOTYNA) Wpływa na zdrowie skóry i włosów, bierze udział w wytwarzaniu kwasów tłuszczowych, przemianach aminokwasów i cukrów. SKUTKI NIEDOBORU: Zapalenie skóry Zapalenie jelit Bóle mięśni

23 WYSTĘPOWANIE 1.Wątroba 2.Drożdże 3.Mleko 4.Żółtko jajka 5.Warzywa strączkowe 6.Banany

24 WITAMINA PP Bierze udział w oddychaniu komórkowym, wpływa na prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego. SKUTKI NIEDOBORU: Zapalenie skóry Zapalenie śluzówki jamy ustnej Kłopoty z pamięcią Zaburzenie czynności przewodu pokarmowego

25 WYSTĘPOWANIE 1.Wątroba 2.Chude mięso 3.Ryby 4.Soja 5.Niewielka ilość wytwarzana w organizmie człowieka

26 DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ Wykonanie: Grupa projektowa Zdrowie na talerzu w składzie: Michał Kaluźniak Weronika Herbut Julia Kaliniak Anna Dubaj Agata Antoniak


Pobierz ppt "WITAMINOWY ZAWRÓT GŁOWY Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu."

Podobne prezentacje


Reklamy Google