Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZASADY GMP PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZASADY GMP PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji."— Zapis prezentacji:

1 ZASADY GMP PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji

2 ZASADY GMP Zasady GMP to nic innego jak codzienna praktyka wykonywana w zakładzie oceniana od wielu lat przez służby IW poprzez np.SPIWET Skrót GMP oznacza dobra praktyka produkcyjna Zasady GMP stanowią fundament do tworzenia kompleksowego systemu zapewnienia jakości zdrowotnej w produkcji żywności.

3 Zasady GMP Dobra Praktyka Produkcyjna - / Good Manufacturing Practice j. ang /działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający właściwą jakość zdrowotną żywności, zgodnie z przeznaczeniem.

4 GMP Dobra Praktyka Produkcyjna GHP Dobra Praktyka Higieniczna GSP Dobra Praktyka Przechowywania GLP Dobra Praktyka Laboratoryjna GTP Dobra Praktyka Transportu GPD Dobra Praktyka Dystrybucyjna Zasady GMP

5

6 Budynek Najważniejszą funkcją budynków jest ochrona personelu i środowiska produkcyjnego przed niekorzystnym wpływem warunków zewnętrznych. Zewnętrzne konstrukcje budynków utrudniają dostęp ptaków, gryzoni oraz insektów do wewnątrz. Powierzchnie ścian wewnętrznych powinny być wolne od pęknięć, szczelin, w których mogłyby zagnieździć się szkodniki lub gromadzić zanieczyszczenia. Ściany powinny być gładkie i odporne na działanie środków myjących i dezynfekujących. Podłogi powinny być wykończone materiałem łatwym do utrzymania w czystości, odpornym na wodę i środki myjące (nachylenie 1-2%). W pomieszczeniach produkcyjnych, socjalnych oraz magazynowych połączenia ściana-ściana, ściana-podłoga są zaokrąglone, co ułatwia ich czyszczenie i mycie.

7 Kontrola mikrobiologiczna półtusz, sprzętu Bydło: kark, szponder, bok oraz krzyżowa

8 Kontrola mikrobiologiczna półtusz, sprzętu Trzoda chlewna: grzbiet, podgardle (lub policzki), tylne nogi (szynka) oraz brzuch

9 Plan dystrybucji wody

10 Plan poboru wody pitnej do analiz Główne ujęcie 1Poczekalnia żywca M* Główne ujecie 2Wejście do części socjalnej M* Punkt 2Brudna cześć uboju pom. 2.0 M* Zwrócenie się z pismem o udostępnienie wyników badań fizyko chemicznych --FCH*

11 Woda Pobór szczytowy A1+B+C ,4l/doba Pobór szczytowy A2+B+C ,6l/doba F(pow., sposobu mycia, ilości personelu, rodzaju technologii, typów urządzeń i maszyn) Różnica w poborze szczytowym wody wynika bezpośrednio z wyboru sposobu mycia zakładu.

12 Higiena pracownicza

13 Ochrona przed szkodnikami DDD

14 Sporządzenie listy działań korygujących. Wykonanie chemicznych zabiegów dezynsekcji Przeprowadzenie szkoleń dla pracowników Zakładu o szkodnikach Pomiary aktywności szkodników Usunięcie padłych sztuk

15 CDN.


Pobierz ppt "ZASADY GMP PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji."

Podobne prezentacje


Reklamy Google