Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałRuta Małecki Został zmieniony 10 lat temu
1
„GHP w przetwarzaniu żywności w przedsiębiorstwie Tamar Foods w Wielkiej Brytanii”
Marta Ryczek
2
TAMAR FOODS Jest to zakład mieszczący się Callington w Kornwalii, produkujący wyroby garmażeryjne w postaci pasties (pasztecikow) i tart z nadzieniem mięsnym. Zakład ma wdrożone systemy GHP oraz HCCP
3
Prezentacja przedstawia system GHP w odniesieniu do pomieszczeń:
Piekarni Personelu
4
MAGAZYN SUROWCÓW PRZYJĘTYCH
5
W magazynie przechowywane są dostarczone surowce, gdzie każdy surowiec ma swoje wyznaczone miejsce
Po przywiezieniu sprawdzana jest temperatura, wygląd opakowania i stan samochodu dostawczego. Składowane surowce wykorzystywane są według zasady „pierwsze weszło, pierwsze wyszło” Na magazynie musi być utrzymywany porządek i powinna panować odpowiednia temperatura.
6
PIEKARNIA
7
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
Szatnie podzielone są na strefę czysta i brudną. Każdy pracownik ma dostęp do dwóch szafek Szafki maja spadzisty daszek, co ułatwia utrzymanie ich w czystości
8
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
W szatniach znajdują się instrukcje dotyczące kolejności postępowania podczas przebierania się, jak i instrukcje mycia rąk (również w języku polskim)
9
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
Na zakładzie obowiązują: Biały fartuch ochronny Obuwie ochronne (kalosze, buty ze wzmocnionym czubkiem) Czepek ochronny na włosy w kolorze zależnym od tego czy znajdujemy się w strefie wysokiego ryzyka (zielony), czy tez niskiego ryzyka (niebieski)
10
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
Przy wejściu na piekarnie znajdują się drzwi wejsciowo-wyjsciowe. Przy wejściu na każde pomieszczenie z osobna znajdują się umywalki z instrukcjami mycia rąk
11
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
Pomieszczenia produkcyjne są w jasnych kolorach, zgięcie między ściana a podłogą jest zaokrąglone a przy ścianach znajdują się barierki zabezpieczające. Wejścia do pomieszczeń poza drzwiami przesuwnymi posiadają również zabezpieczenia w postaci pasów z tworzywa.
12
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
W chłodniach musi panować odpowiednia temperatura która jest utrzymywana oraz sprawdzana za pomocą elektronicznych termometrów. Temperatura gotowych produktów jest sprawdzana za pomaca małych termometrów ręcznych. Przygotowane sosy musza być nakryte i każdy pojemnik musi mieć odpowiednia banderolę z danymi
13
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
Zakład jest kontrolowany pod względem zabezpieczeń przed szkodnikami, przez specjalną lampę. Wyposażony jest także, w urządzenia do zwalczania szkodników.
14
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
15
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
16
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
Do prac porządkowych w pomieszczeniach produkcyjnych stosuje się sprzęt w określonych kolorach do określonych czynności.
17
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
Przez cały czas produkcji kontrolowana jest czystość w pomieszczeniach produkcyjnych, a w czasie produkcji są przerwy przeznaczone na sprzątanie całej linii produkcyjnej. Po czym, proces wytwarzania toczy się dalej
18
WYMAGANIA DOTYCZĄCE UBIORU I POMIESZCZEŃ
19
Wykonała: Marta Ryczek
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.